ΛΑΚΩΝΙΑ. H Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Λακωνίας στις 19 Ιουλίου επισκέφθηκε τον διοικητή ΠΕ.ΠΥ.Δ Πελοποννήσου Αρχιπύραρχο Λαρέζο Θεόδωρο, με σκοπό ανάδειξη των προβλημάτων που απασχολούν τους Πυροσβέστες όπως αυτά αποτυπώθηκαν από την περιοδεία του συλλόγου στις Υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου της Ένωσης «μέσα από τα πολλά προβλήματα επικεντρωθήκαμε και συζητήσαμε για τον γερασμένο στόλο των οχημάτων, για την έλλειψη προσωπικού, πυροσβεστών, αρχιπυροσβεστών καθώς και αξιωματικών, ιδιαίτερα στην πυροσβεστική Γυθείου και Αρεόπολης. Επισημάναμε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός δεν είναι ρεαλιστικός, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και αποτελεί το θέλω και όχι το μπορώ της υπηρεσίας. Ζητήσαμε την άμεση προμήθεια σε Μ.Α.Π. γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρχουν πυροσβέστες στο μέλλον που να μην μπορούν να εκτελέσουν υπηρεσία από την έλλειψη Μ.Α.Π. επίσης ζητήθηκε η ορθή χρήση της επιφυλακής.

Τέλος, επισημάναμε ότι όλοι οι συνάδελφοι υπαξιωματικοί και πυροσβέστες αισθάνονται απογοητευμένοι και θυμωμένοι τόσο από την φυσική ηγεσία όσο και από την πολιτική, γιατί είναι οι μοναδικοί ένστολοι που δεν διαθέτουν βαθμολόγιο. Και όπως μας είπαν χαρακτηριστικά δεν μας θεωρούν χαμηλόβαθμους αλλά κατώτερους, γεγονός που αποδεικνύετε από την μη απονομή υλικών και ηθικών αμοιβών (μη απονομή μεταλλίων στους χαμηλόβαθμους).

Ο Περιφερειάρχης κύριος Λαρέζος μας είπε ότι έχει ενταχτεί στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Πελοποννήσου η αγορά δεκατριών πυροσβεστικών οχημάτων από τα οποία τα τέσσερα θα είναι μικρά πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4.

Η έλλειψη προσωπικού από πλευράς του Περιφερειάρχη έχει αναφερθεί ενώ η έλλειψη των αξιωματικών σε περίπτωση πυρκαγιάς καλύπτετε με αξιωματικούς από όμορη υπηρεσία. Μας ανέφερε ότι η επιφυλακή υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει ως απαραίτητο μέτρο για την αντιμετώπιση τον εκτάκτων αναγκών που προκύπτουν από συμβάντα όπου έχει αρμοδιότητα το Πυροσβεστικό Σώμα και η χρήση της επιφυλακής είναι και θα είναι σύμφωνα με την νομοθεσία του σώματος.
Μας ζήτησε να πιέσουμε και εμείς τους δημάρχους και άλλους τοπικούς παράγοντες ώστε να βοηθούν οικονομικά και να είναι αρωγοί στην προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος.
Για τα μέσα ατομικής προστασίας ευελπιστεί ότι η έλλειψη θα καλυφτεί από την προσφορά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ιδιαίτερα μας χαροποίησε το γεγονός ότι ο κύριος Περιφερειάρχης όχι μόνο συμφωνεί με το βαθμολόγιο αλλά έχει την γνώμη ότι πρέπει να ακολουθήσει το βαθμολόγιο της Αστυνομίας και των άλλων ένστολων σωμάτων, ώστε να μην είναι το Πυροσβεστικό σώμα το μόνο που δεν διαθέτει βαθμολόγιο χαμηλόβαθμων. Επίσης είχε την γνώμη ότι πρέπει να γίνουν ταχύρυθμα σχολεία ώστε όλοι οι συνάδελφοι που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα να γίνουν ανακριτικοί υπάλληλοι και να εξελίσσονται βαθμολογικά.

Από την πλευρά της ΕΥΠΣ Λακωνίας πιστεύουμε ότι η συνάντηση ήταν γόνιμη, ουσιαστική και σε κλίμα συνεργασίας.
Η Ε.Υ.Π.Σ. Λακωνίας θα συνεχίσει δυναμικά».