ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκδήλωση – αφιέρωμα στη Μάχη των Θερμοπυλών και το σθένος του Βασιλιά Λεωνίδα, διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων Νέας Υόρκης στα γραφεία της, στο Μπρούκλιν.

Παρά τις θερμές καιρικές συνθήκες και την αργία της Κυριακής, που ευνοούσε εξόρμηση εκτός πόλης, η αίθουσα ήταν κατάμεστη και οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ηλίας Παναγιωτακάκος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κάθε ηλικίας, που έδωσαν το «παρών», για να ακολουθήσει στη συνέχεια ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε ομιλίες, αλλά και προβολή βίντεο, με τοποθετήσεις των αείμνηστών Ελλήνων ακαδημαϊκών, Δημήτρη Λιαντίνη (Νικολακάκου) και Σαράντο Καργάκου.

«Σήμερα τιμούμε τον Λεωνίδα και την Μάχη των Θερμοπυλών. Μια μάχη που είναι από τις πιο φημισμένες και πιο γνωστές στην παγκόσμια ιστορία. Είναι τιμή μας πάντοτε να υποστηρίζουμε και να θαυμάζουμε τους Αρχαίους Ελληνες. Εγώ πιστεύω ότι οι Αρχαίοι Ελληνες είχαν επιτύχει επικοινωνία σε άλλες διαστάσεις. Πρέπει να μελετήσουμε τα διδάγματά τους», δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο κ. Παναγιωτακάκος, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένως τον θαυμασμό του για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος, Τιμολέων Κακούρος, τόνισε ότι η Μάχη των Θερμοπυλών τοποθετείται χρονικά, με βάση το σημερινό ημερολόγιο, κοντά στις αρχές Αυγούστου, καταδεικνύοντας έτσι το σκεπτικό της επιλογής της ημερομηνίας.

«Η σημερινή εκδήλωση γίνεται προς τιμήν της Μάχης των Θερμοπυλών, σχεδόν 2500 χρόνια μετά και, φυσικά, προς τιμήν των Λακεδαιμονίων και του Λεωνίδα. Γνωρίζουμε ότι τώρα είναι καλοκαίρι και φυσικά ο κόσμος έχει πάει σε διακοπές. Στις αρχές Αυγούστου έγινε η Μάχη των Θερμοπυλών και για αυτό έπρεπε να τιμήσουμε αυτήν τη μάχη», ανέφερε ο κ. Κακούρος.

Οι ομιλητές εστίασαν στην ουσιαστική νίκη - παρά την ήττα - που πέτυχαν ο Λεωνίδας και οι Λακεδαιμόνιοι στις Θερμοπύλες, τονίζοντας πως «έκαμψαν το ηθικό των Περσών, με αποτέλεσμα να ηττηθούν σε άλλες αποφασιστικές μάχες, όπως στη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές». Παράλληλα, έκαναν ειδική αναφορά στον Εφιάλτη, ως «προδότη» που έβγαλε τον πανίσχυρο αλλά πληγωμένο περσικό στρατό από το αδιέξοδο.

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Είμαι υπερήφανος για την Ελλάδα αλλά κι επειδή ο Λεωνίδας είναι διαχρονικός. Το μήνυμα για τα νεότερα παιδιά είναι ότι πρέπει να μιμούνται τους παλιούς και να μην ενδιαφέρονται μόνο να λαμβάνουν. Οι γονείς πρέπει να δίνουν στα παιδιά τους το παράδειγμα του Λεωνίδα και να τα ενθαρρύνουν να μάθουν για αυτόν», είπε, εκ μέρους των Γυθειατών, ο Γρηγόρης Δημητρουλάκος.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και μέλη των Καλάσα, που έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση και συνεργασία με την Ομοσπονδία, αλλά και μιας γειτονικής φυλής από το Γκιλγκίτ – Μπαλτιστάν, για τους οποίους ο κ. Κακούρος τόνισε ότι «δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό».

«Εχουμε μαζί μας τους Καλάσα αλλά και μια φυλή από το Γκιλγκίτ – Μπαλτιστάν. Οι Καλάσα νοιώθουν Ελληνες, ενώ η φυλή από το Γκιλγκίτ – Μπαλτιστάν, παρότι είναι μουσουλμάνοι, αισθάνονται Ελληνογενείς. Αμφότεροι τιμούν το ελληνικό πνεύμα και το ελληνικό πολιτισμό», είπε ο κ. Κακούρος.

Στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λακεδαιμονίων, Συμεών Βουγιουκλής, η γνωστή συγγραφέας και ακτιβίστρια των Καλάσα, Λαξαν Μπίμπι, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τιμολέων Κακούρος.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»