Υλικά

  • 500 γρ. κουτσομούρες, καθαρισμένες
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 30 κόκκοι από μαύρο πιπέρι
  • τα σποράκια από 4 καψάκια κάρδαμο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 80 ml ελαιόλαδο Λακωνίας + 30 ml επιπλέον
  • αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Αλευρώνουμε τις κουτσομούρες. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να αρχίσει να καπνίζει. Τηγανίζουμε τις μισές κουτσομούρες για 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τες προσεκτικά. Ρίχνουμε στο τηγάνι, με τη σειρά, το μισό ξίδι, τα μισά μπαχαρικά, το μισό σκόρδο και το μισό δεντρολίβανο. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό σείοντας το τηγάνι, μέχρι όλο το ξίδι να εξατμιστεί. Γυρίζουμε τα ψάρια και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και μεταφέρουμε τα ψάρια με τη σάλτσα τους σε μια πιατέλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά. Ξαναβάζουμε όλα τα ψάρια στο τηγάνι, τα αφήνουμε για 15 λεπτά εκτός φωτιάς και τα μεταφέρουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα. Περιχύνουμε με τα 30 ml ελαιόλαδο και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με σαλάτα.