Γιορτή Μετανάστη στο Γεράκι

25-07-2019 08:42   

ΓΕΡΑΚΙ. Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου και ώρα 20:00μμ, στο γραφικό, λίθινο προαύλιο του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γεράκι, πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση με θέμα «Τιμή στον Γερακίτη Μετανάστη», της οποίας τη διοργάνωση επιμελήθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών.

Διοργανωτές και προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ανοίξουν αυτήν την υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά με

προσευχή και δέηση υπέρ των απανταχού μεταναστών, να γευτούν τα γλυκύσματα τα οποία προσφέρθηκαν από τη Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας Γερακίου και να ταξιδέψουν στο χρόνο μέσα από σπάνιες και αδημοσίευτες συλλογές φωτογραφιών που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη του Συλλόγου.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών, κ. Μιχάλης Σόβολος, παρουσίασε στοιχεία για ένα θρησκευτικό και ιστορικό κειμήλιο του Γερακίου, την εικόνα της Παναγίας στο τέμπλο του καθεδρικού ναού, που κατασκευάστηκε στη Μόσχα το 1690 και είναι δωρεά του ιερομόναχου Δανιήλ Βράτη. Παράλληλα, κάλεσε τους όπου γης Γερακίτες, κατά την επίσκεψή τους στη γενέτειρα, να προτείνουν στο Σύλλογο  τα σημεία που κατά την κρίση τους  χρήζουν ανάδειξης ή να επισημαίνουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Τέλος, αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση των μεταναστών στην ξενιτειά κατά το πρώτο και δεύτερο μεταναστευτικό ρεύμα της Ελλάδας, όπως και  στην  επικοινωνία τους με την γενέτειρα και τους εδώ συγγενείς.

Ο ισχυρός δεσμός του Γερακίτη μετανάστη με τη γενέτειρά  του είναι εμφανής σε κάθε σοκάκι του χωριού. Πολλά από τα λιθόχτιστα κτήρια και τα παλιά αρχοντικά, που και σήμερα προσελκύουν το ενδιαφέρον των αρχιτεκτόνων, συνδέονται με τους πρώτους μετανάστες του Γερακίου που απέστειλαν χρήματα για την ανέγερσή τους. Στην εκδήλωση η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο Γερακίου, κα Ανθή Σαράντη, παρουσίασε μέρος ερευνητικής εργασίας, σχετικής με την αρχιτεκτονική και την ιστορία των οικιών και του κεντρικού κανλντεριμιού.

Παράλληλα, στη γιορτή αυτή, καθήμενοι όλοι, μικροί και μεγάλοι, με το άρωμα των γιασεμιών και το δροσερό αεράκι, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν  εύηχα και νοσταλγικά ακούσματα, χάρη στην εξαιρετική   ορχήστρα του Χαράλαμπου Γούλα με τους μικρούς του κιθαρίστες, το όμορφο βιολί του Γιώργου Καρύδη και την εξαιρετική ερμηνεία τραγουδιών από την Βιβή Νικολακάκη.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών ευχαριστεί θερμά τον Ιερέα του Γερακίου, π. Ιωάννη Χαραμή, για την αμέριστη βοήθεια και συνεργασία του, όπως και το μόλις απελθόν διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου   για τη συμβολή του στο σχεδιασμό της εκδήλωσης.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπαλαμπάνος

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ