Εικόνες ανθρώπων στη θάλασσα. Εικόνες ανθρώπων που θέλουν να έρθουν ή να φύγουν από ένα κομμάτι της Ελληνικής γης. Πριν λίγες μέρες 68 συνάνθρωποι προσπάθησαν να φύγουν παράνομα από τη χώρα με ιστιοπλοϊκό στη Βάθεια, στις αρχές του μήνα το λιμενικό διέσωσε 47 ψυχές στη Μάνη που έκαναν το μεγάλο ταξίδι προς τη χώρα μας. Ειδήσεις με πρόσωπα όλων των ηλικιών που ανοίγουν στην πόρτα της μετανάστευσης, νόμιμης ή μη.

Όλοι της γης οι πόλεμοι ξεριζώνουν ανθρώπους. Και ενώ η συζήτηση γύρω από τη μετανάστευση και τα σύνορα ξεκινά και τελειώνει με κρίσεις και επικρίσεις, υπάρχουν κάποιοι που έχουν μπει στην υπηρεσία του ανθρώπου από επιλογή και δίνουν τον δικό τους πόλεμο καθημερινά για τη σωτηρία του συνανθρώπου ανεξαρτήτου νομιμότητας, χρώματος και οικονομικής κατάστασης. Γιατροί. Νοσηλευτές. Άνθρωποι.

Σας παραθέτουμε την ανάρτηση του Ιατρού και Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης , κυρίου Ανάργυρου Μαριόλη που μαζί με το ιατρικό προσωπικό του κέντρου Υγείας βρέθηκαν στο πλευρό των 68 συνανθρώπων μας στη Βάθεια.:

«Απλά…

Λίγα λόγια και πολλές ευχαριστίες.

Σε όσους συμμετείχαν σήμερα στη διάσωση των μεταναστών που βρέθηκαν στον παράλιο χώρο του πανέμορφου οικισμού Βάθεια.

Ένα μπράβο στους εφημερεύοντες ιατρούς κκ Άσπα Μαντά και Ράνια Γούση, στη νοσηλεύτρια κ.Ευδοξία Στάγκου και ιδιαιτέρως στον οδηγό του ασθενοφόρου κ. Ανδρέα Σπυρόπουλο.

Μέσα σε αυτά τα ευχαριστώ θα κάνω για άλλη μια φορά ιδιαίτερη μνεία σε εκείνες τις Μανιάτισσες που κάθε φορά σε αντίστοιχα περιστατικά σπεύδουν να συνδράμουν στο έργο μας με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν για διατροφή και ένδυση και ειδικότερα για τα μωρά.

Πόσο όμορφο είναι να παίρνεις, στην άκρη του βράχου, ένα μωρό 6 μηνών αγκαλιά…

Ανάμεικτα συναισθήματα…

ΜΑΝΗ σε ευχαριστούμε.»

Την ίδια στιγμή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοινώνουν ότι ξεκινούν ξανά τις επιχειρήσεις τους στη Μεσόγειο για τη διάσωση ανθρώπων που πεθαίνουν καθημερινά στα νερά της. «Σκοπός της παρουσίας μας στη θάλασσα είναι να σώζουμε ζωές» ,δηλώνει ο επικεφαλής της αποστολής Σαμ Τέρνερ και συνεχίζει.

«Οι πολιτικοί θέλουν να μας πείσουν ότι ο θάνατος εκατοντάδων ανθρώπων στη θάλασσα και το μαρτύριο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στη Λιβύη είναι το αποδεκτό τίμημα των προσπαθειών για έλεγχο της μετανάστευσης» λέει ο Τέρνερ. «Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι, ενώ ανακοινώνουν το τέλος της λεγόμενης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης, κλείνουν τα ματιά μπροστά στην ανθρωπιστική κρίση που διαιωνίζουν αυτές οι πολιτικές στη Λιβύη και στη θάλασσα. Αυτοί οι θάνατοι και η δυστυχία μπορούν να προληφθούν. Όσο συνεχίζονται, αρνούμαστε να μείνουμε αδρανείς

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) ανακοίνωσαν την επανέναρξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο και καταδίκασαν την εγκληματική αδράνεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η οργάνωση επιστρέφει στη θάλασσα έπειτα από μια εκστρατεία δύο ετών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τη διακοπή ουσιαστικά κάθε ανθρωπιστικής ενέργειας στη θάλασσα, και μετά τη νομιμοποίηση των τιμωρητικών πολιτικών που έχουν προκαλέσει θανάτους στη θάλασσα και ανθρώπινο πόνο στη μαστιζόμενη από συγκρούσεις Λιβύη.

Το νέο πλοίο Ocean Viking, το οποίο θα επιχειρεί σε συνεργασία με την οργάνωση SOS MEDITERRANEE, θα πλεύσει στην κεντρική Μεσόγειο στο τέλος του μήνα. Πρόκεται για ένα πλοίο νορβηγικής ιδιοκτησίας με νορβηγική σημαία. Είναι πλήρως εξοπλισμένο για να πραγματοποιεί έρευνα και διάσωση με τέσσερα σωστικά ταχύπλοα, καθώς και ιατρική κλινική με εξεταστήριο, χώρο διαλογής και αναρρωτήριο. Το πλοίο μπορεί να δεχτεί έως 200 διασωθέντες.

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που είναι υπεύθυνη για τις ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των διασωθέντων, αποτελείται από εννέα άτομα: τέσσερις εργαζόμενους υγείας (ένας γιατρός, δύο νοσηλευτές, μία μαία), έναν τεχνικό υπεύθυνο, έναν διαπολιτισμικό μεσολαβητή, ένα στέλεχος ανθρωπιστικών θεμάτων, έναν υπεύθυνο επικοινωνίας πεδίου και έναν συντονιστή προγράμματος, που είναι ο επικεφαλής της ομάδας.

Η ομάδα της SOS MEDITERRANEE, που είναι υπεύθυνη για την έρευνα και διάσωση, αποτελείται από 12 άτομα, με επικεφαλής τον συντονιστή έρευνας και διάσωσης. Υπάρχουν επίσης άλλα εννέα άτομα, που ανήκουν στο ναυτικό πλήρωμα του πλοίου και έχουν προσληφθεί από τον ιδιοκτήτη του πλοίου.