ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Την περασμένη Κυριακή, 21 Ιουλίου, το δραστήριο τμήμα πεζοπορίας και εκδρομών του Συλλόγου Πεζοπόρων - Ορειβατών Καλαμάτας ''Ο Ευκλής'' περιηγήθηκε την νήσο Σφακτηρία και γνώρισε τα μνημεία των Γάλλων, των Ρώσων και των Άγγλων, που έχουν στηθεί πάνω στη νήσο, αποδίδοντας φόρο τιμής στους πεσόντες της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στις 20 Οκτωβρίου 1827.
Πρόκειται για την τελευταία σημαντική Ναυμαχία στην ιστορία, που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με ιστιοφόρα σκάφη και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανεξαρτησία των Ελλήνων.

Στην μάχη αυτή ο Ιμπραήμ έχασε μαζί με τον στόλο του και τις ελπίδες του, να καταπνίξει την Επανάσταση, καθώς αποκλείσθηκε από τον στόλο των Μεγάλων Δυνάμεων και έχασε τα 60 από τα 89 πλοία του και πλήθος στρατιωτών.

Εκτός από την περιήγηση στην Σφακτηρία, οι εκδρομείς επισκέφθηκαν στην Πύλο το σπίτι του Ολυμπιονίκη (1912 στην Στοκχόλμη Σουηδίας) Κωστή Τσικλητήρα, καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο του, που βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού.

Η μέρα των περιηγητών έκλεισε με απολαυστικό θαλασσινό μπάνιο στην Φοινικούντα.

Ποταμοδιάσχιση της Νέδας

Οι φυσιολάτρες του ''Ευκλή'' θα διασχίσουν την Νέδα το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019, συμμετέχοντας στην 27η Πεζοπορική διαδρομή, όπου οι ντόπιοι διοργανώνουν κάθε χρόνο, τιμώντας την μνήμη του τελευταίου προέδρου της Κοινότητας Αυλώνας, Σωτήρη Λαμπρόπουλου.

Είναι η 4η χρονιά που το πεζοπορικό τμήμα του ''Ευκλή'' συμμετέχει στην παραπάνω ποταμοδιάσχιση της Νέδας.

- Ώρες πορείας : 4 (+/-)
Διαδρομή : 6 χλμ. περίπου.
Βαθμός δυσκολίας : Β΄
Ραντεβού εκκίνησης : Από τα γραφεία του Ευκλή, στις 8:00 π.μ. τέρμα Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.).
Μετακίνηση με λεωφορείο από Καλαμάτα έως το χωριό Αυλώνα, κόστος: 12 ευρώ (μέλη), 15 ευρώ (μη μέλη) και 10 ευρώ (φοιτητικό).
Κόστος μετακίνησης προς το ποτάμι και από το ποτάμι με αγροτικά αυτ/τα ντόπιων, 5 ευρώ το άτομο.
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων : Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου Ευκλή) 27210 90627 και 697 425 2234.