ΣΠΑΡΤΗ. Οι Σπαρτιάτες στην προσπάθειά τους να καταγράψουν τα σημαντικότερα ζητήματα που τους απασχολούν έχουν, κατά κάποιον τρόπο κωδικοποιήσει και ιεραρχήσει τις διεκδικήσεις τους και τα αιτήματά τους. H υγεία, η ασφάλεια, ο πολιτισμός, η καθημερινότητα.

Νοσοκομείο Σπάρτης
Είναι πλέον απαρχαιωμένο το σανατόριο του 1940 το οποίο με αρκετές παρεμβάσεις και τονωτικές ενέσεις λειτουργεί σήμερα, οριακά χάρη στην μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει αναλάβει την ευθύνη κατασκευής νέου Νοσοκομείου, στον ίδιο χώρο, σε οικόπεδο 40 στρεμμάτων. Οι πόροι υπάρχουν και σύντομα το έργο θα προχωρήσει. Υπάρχει επίσης δωρεά γυναίκας ευεργέτου για την δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Νέο Μουσείο Σπάρτης
Το έργο που δικαιούται η Σπάρτη. Τελικά ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός απέδωσε αποτελέσματα και σύντομα θα ξέρουμε πως θα είναι το νέο Μουσείο της πόλης. Με την ανέγερσή του ανοίγει και ο δρόμος για ανάπλαση της εισόδου της πόλης και για ενοποίηση των αρχαιολογικών και δημόσιων χώρων έως και την αρχαία Σπάρτη. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει πλέον μεγάλη ευθύνη για την ευόδωση του έργου.

Παλαιό Μουσείο Σπάρτης
Καλοδεχούμενη η αναπαλαίωσή του. Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ότι θα χρηματοδοτήσει την αναπαλαίωση, αναβάθμιση και ανάδειξη του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης έρχεται να ξαφνιάσει τους Σπαρτιάτες που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν το παλαιό να λειτουργήσει σε βέρος του νέου. Είναι δεδομένο ότι όταν παρεμβαίνει το Ίδρυμα Νιάρχος υπάρχει αισιοδοξία.

Ανασφάλεια και παραβατικότητα
Μόνιμο γνώρισμα των χωριών της Σπάρτης είναι η ανασφάλεια και ο φόβος που καθημερινά βιώνουν οι κάτοικοι. Κανείς δεν περίμενε ότι η ίδια η Πολιτεία θα επιτρέψει με ολιγωρίες και αδιαφορία στα χωριά της Σπάρτης να εδραιωθούν ομάδες που είτε επιμένουν να ζουν στο περιθώριο είτε διακρίνονται για τις επιδόσεις τους σε παραβάσεις, παράνομες και εγκληματικές ενέργειες.

Η Νοσηλευτική Σχολή
Η Σπάρτη ήδη νιώθει τι σημαίνει να χάνεις δύο σχολές, το ΤΕΙ και την Νοσηλευτική.
Πολλές δεκάδες ακίνητα αδιάθετα, πτώση της εμπορικής κίνησης και ακαδημαϊκός μαρασμός. Ο Εμπορικός Σύλλογος και ο βουλευτής Δαβάκης ζητούν την επιστροφή της Νοσηλευτικής σχολής με αφορμή και την προοπτική του νέου Νοσοκομείου. Ωστόσο η μεγάλη ευθύνη της Σπάρτης δοκιμάστηκε όσο η Σχολή λειτουργούσε εδώ και οι φοιτητές διαδήλωνα για τις ελλείψεις.

Ανάπλαση του κέντρου της Σπάρτης
Και σε αυτό το θέμα υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει κόντρα. Η Σπάρτη πρέπει να κάνει την κίνηση της εποχής για να ανακάμψει αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει αν αυτή είναι μια πεζοδρόμηση, ένας ανασχεδιασμός, μια ήπια μετατροπή, μια πλήρης ανάπλαση ή κάτι άλλο. Από την μια οι έμποροι και οι επιχειρηματίες της πόλης, από την άλλη οι Πανεπιστημιακοί. Οι δημοτικές αρχές της Σπάρτης πότε έτσι και πότε αλλιώς…

Νέα είσοδος Σπάρτης
Φαίνεται στάσιμο το έργο που θα έπρεπε να περιμένει όλη η πόλη. Η νέα είσοδος της Σπάρτης από την πλευρά του Πάρνωνα. Ένα έργο που έχει ξεκινήσει και αν τελικά έχει σχεδιαστεί σωστά είναι ικανό να δώσει στη σύγχρονη πόλη χαρακτήρα και δυναμική. Ωστόσο λίγα γνωρίζουμε για το έργο και αυτό δεν είναι καλό.

Σχολές της Μητροπόλεως στη Σπάρτη
Δεν είναι καθόλου δευτερεύουσας σημασίας η δημιουργία κτιριακών υποδομών από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Σπάρτη. Συγκεκριμένα στο οικόπεδο του προσκυνήματος του Αγίου Βασιλείου θα δημιουργηθούν οι Σχολές Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής όπου θα στεγαστούν οι, ήδη λειτουργούσες με επιτυχία, σχολές της Ιερής Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Τα θέματα που απασχολούν τους Σπαρτιάτες είναι αρκετά.
Το ΚΕΕΜ και η πλήρης λειτουργία του, η ανακατασκευή του Αρχαίου Θεάτρου, το σύγχρονο αγροτικό δίκτυο, ο προσανατολισμός της αγροτικής καλλιέργειας στις περιοχές πέριξ του Δήμου, η ανάδειξη και προστασία του Ευρώτα, η αξιοποίηση του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα, οι διάνοιξη τυφλών οδών μέσα στον ιστό της πόλης, η δημιουργία σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου, τα Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία.