ΛΑΚΩΝΙΑ. Η ομάδα των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Λακωνικό κόλπο άρχισε και φέτος, από τις αρχές Ιουνίου, να καταγράφει και να προστατεύει τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στις παραλίες Μαυροβούνι, Βαθύ, Σελινίτσα, Βαλτάκι και Ευρώτα (από τα Τρίνησα μέχρι τη Κοκκινιά). Ο ενθουσιασμός των νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όμως, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα με τον αυξημένο αριθμό νεκρών και τραυματισμένων χελωνών στην περιοχή, οι οποίες εντοπίστηκαν είτε από τους εθελοντές, είτε από κατοίκους και επισκέπτες.

Στις 6 Ιουνίου καταγράφηκε η πρώτη εκθαλάσσωση χελώνας Καρέτα και μέχρι το τέλος του Ιουνίου ακολούθησαν επιπλέον 5 αναφορές νεκρών Καρέττα και 6 πράσινων χελωνών (Chelonia mydas). Η πλειοψηφία των ζώων που εντοπίστηκαν ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και δεν ήταν δυνατή η διαπίστωση της αιτίας θανάτου. Ωστόσο δύο από τις 12 νεκρές χελώνες είχαν χτύπημα στο κεφάλι, πιθανώς, από εσκεμμένη ανθρώπινη ενέργεια.

Οι περισσότερες εκθαλασσώσεις καταγράφηκαν στην παραλία του Ευρώτα (9 από 12) και οι υπόλοιπες 3 στην παραλία Βαλτάκι. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που εντόπισαν και ενημέρωσαν τον ΑΡΧΕΛΩΝ για τα νεκρά ζώα.

Όμως δυστυχώς οι περιπέτειες στον Λακωνικό δεν τελείωσαν. Επιπλέον των προαναφερθέντων περιστατικών, εντοπίστηκαν δύο τραυματισμένες χελώνες, η πρώτη στην παραλία του Ευρώτα και η δεύτερη στη παραλία Βαλτάκι. Οι χελώνες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, με την πολύτιμη βοήθεια των ΚΤΕΛ Λακωνίας και του Λιμεναρχείου Γυθείου. Τους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση κινητοποίηση.

Οι τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών σε δίχτυα και αλιευτικά εργαλεία στη Μεσόγειο είναι ένα θέμα δυσεπίλυτο, για το οποίο δεν υπάρχουν επακριβή δεδομένα. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι η μείωση του πληθυσμού των χελωνών δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση στον πληθυσμό των ψαριών στη θάλασσα. Αντίθετα, οι χελώνες βοηθάνε στην καλή κατάσταση των υποθαλάσσιων λιβαδιών που αναπαράγονται πολλά είδη ψαριών και είναι ένας σημαντικός κρίκος στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το θέμα των σκόπιμων θανατώσεων και τραυματισμών θαλάσσιων χελωνών από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη θάλασσα. Για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων απαιτείται η κινητοποίηση των αρχών και κυρίως των πολιτών, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποφευχθούν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις στο μέλλον.

Αν γνωρίζετε κάτι για αυτά τα περιστατικά, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο Γυθείου (τηλ.: 2733022262), τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας (τηλ.: 27550-22021) ή με τον ΑΡΧΕΛΩΝ (τηλ.: 6941511511)

Πληροφορίες:

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας, Άννα Κανελίδου, Υπεύθυνη Τμήματος Προστασίας & Διαχείρισης ΦΔ, τηλ.: 27550-22021, info@fdparnonas.gr, www.fdparnonas.gr

ΑΡΧΕΛΩΝ, Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου, τηλ.: 6951009785, southpelop@archelon.gr,www.archelon.gr