Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Μετά από οκτώμισι περίπου χρόνια σκληρής επιτροπείας και λιτότητας, σήμερα η χώρα μας έχει τα χαρακτηριστικά ενός κανονικού κράτους: είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. χωρίς επιτηρήσεις και προαπαιτούμενα και πατάει γερά στα πόδια της έχοντας ανακτήσει τη σταθερότητα στην οικονομία της και την εθνική κυριαρχία της. Τα προγράμματα συμμόρφωσης και προσαρμογής έχουν τελειώσει και μαζί τους και οι άμεσες μορφές εξάρτησης, υποτέλειας και ταπείνωσης. Η νέα Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει μόνη της, να ιεραρχεί τους στόχους της και να εφαρμόζει την πολιτική της. Ήδη, υπάρχει μια μικρή οικονομική ανάπτυξη, συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας και ένα σημαντικό μαξιλάρι 35 περίπου δις ευρώ για στήριξη και προστασία. Η στοιχειώδης αυτή πρόοδος που προήλθε από τις μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού αποτελεί τη σταθερή βάση εκκίνησης της νέας πορείας, η οποία με σωστή διαχείριση μπορεί να δώσει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία και να συμβάλλει στην ψυχολογική ισορροπία και την αξιοπιστία των πολιτών.

Το πολιτικό σύστημα, μετά από την εμπειρία των μνημονιακών χρόνων πρέπει να βαδίσει προσεκτικά και μελετημένα, να μην κάνει τα ίδια λάθη ακολουθώντας τις ξεπερασμένες και αποτυχημένες μεροληπτικές πολιτικές και πρακτικές και να αποβάλλει τους ρεβανσισμούς και τους επιλεκτικούς αφορισμούς, τους τρόπους και τις συμπεριφορές, που τόσο πολύ κόστισαν στη χώρα, κατά το παρελθόν. Να απαλλάξει την κοινωνία από τις νοσηρές και υστερόβουλες νοοτροπίες και να δρομολογήσει νέο κώδικα αξιών, παιδείας και πολιτισμού. Να προχωρήσει άμεσα σε νέες καινοτόμες και σύγχρονες ενέργειες και εφαρμογές, να εστιάσει και να επιμείνει στην παγίωση και την περαιτέρω διεύρυνση της δυνατότητας παροχής ίσων ευκαιριών για όλους, στην επέκταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην αύξηση της απασχόλησης, την ουσιαστική στήριξη των νέων που μπαίνουν στην παραγωγή και την παροχή ισχυρών κινήτρων στα ζευγάρια για την απόκτηση παιδιών. Να κατανείμει τον παραγόμενο εθνικό πλούτο με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταπολεμηθούν η φτώχεια και η εξαθλίωση, στην οποία έχουν περιπέσει και βιώνουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία οι αναγκαστικοί εφαρμοστικοί νόμοι απομόνωσαν και περιθωριοποίησαν.

Η νέα Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πετύχει, αφού ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις και θέσει σε λειτουργία τους μοχλούς και τις μηχανές της παραγωγικής βάσης που διαθέτει και να οδηγήσει όλους τους πολίτες σε καλύτερες μέρες. Είναι απαραίτητες δομικές αλλαγές με προσανατολισμό πάντοτε στις προκλήσεις της νέας εποχής, αλλά και ο έλεγχος των διαδρομών του χρήματος προς αποφυγή φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς στο δημόσιο βίο. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι βαθιές και ριζοσπαστικές, να παταχθούν ρουσφετολογικά φαινόμενα και να καθιερωθούν και να επιβληθούν συστήματα αξιοκρατίας σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης. Νέο ήθος να επικρατήσει στην κοινωνία, η οποία μετά από τόσους ισχυρούς κλυδωνισμούς που υπέστη, οφείλει να ισορροπήσει, να ανασυνταχθεί και με σταθερά βήματα να προχωρήσει προς την πρόοδο και την ευημερία.

Από κάθε νέα Κυβέρνηση οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Συνδέονται οπωσδήποτε με τις προεκλογικές εξαγγελίες και τα προγράμματα, αλλά και τους ανθρώπους, οι οποίοι θα κληθούν να δουλέψουν και να τα υλοποιήσουν. Στην προκείμενη περίπτωση οι κυρίαρχες θέσεις ευθύνης ανατέθηκαν σε στελέχη γνώριμα από το πρόσφατο παρελθόν, τα οποία λογικά συνδέθηκαν με τα τότε επιτεύγματα και έτσι εκφράζεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία, όσον αφορά την έκβαση της υψηλής αποστολής τους. Τα ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται κυρίως από τους υφυπουργούς, οι οποίοι με βαριά βιογραφικά κλήθηκαν να συμβάλλουν στην προσπάθεια για παραπέρα ανάπτυξη και προκοπή της χώρας. Η απόφαση για λίγες γυναίκες (5 σε σύνολο 51) σε θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ισορροπημένη, τη στιγμή που η ισότητα των δυο φύλων προχωρά και κατακτιέται ολοένα και περισσότερο. Πάντως, σε κάθε περίπτωση το παραγόμενο έργο, ατομικό και συλλογικό, θα είναι εκείνο που τελικά θα αξιολογηθεί και θα μετρήσει.

Είμαστε εδώ, για να κρίνουμε, να επιδοκιμάζουμε, αλλά και να αποδοκιμάζουμε επιλογές και πρακτικές που ενδεχόμενα δεν θα προάγουν το συνολικό συμφέρον. Οι συγκεκριμένες προεκλογικές δεσμεύσεις για την μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα δηλ. με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την παραχώρηση στα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. παραμένουν σταθερές, ακέραιες και αναλλοίωτες. Θα σταθούμε στο πλευρό της σκληρής διαπραγμάτευσης για τη μείωση των πλεονασμάτων, χωρίς βέβαια την επιβολή νέων φορολογικών βαρών ή τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, τώρα που η τρόικα ξαναδείχνει τα δόντια της, κάτι που δεν είχε κάνει μέχρι τις Ευρωεκλογές. Η αφαίρεση της λεγόμενης 13ης σύνταξης από τους απόμαχους της εργασίας και οικονομικά αδύνατους, που σήκωσαν μεγάλο μέρος της κρίσης και δεν έχουν δυνατότητες να αυξήσουν το εισόδημά τους, δεν είναι δίκαιη ανταποδοτική στάση, αφού έχουν καταβάλει στο ακέραιο τις ασφαλιστικές εισφορές τους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, και αφού τα λίγα εκατομμύρια δεν πρόκειται να βοηθήσουν και, πολύ περισσότερο, να σώσουν την ελληνική οικονομία. Στο κάτω-κάτω δεν θα πρέπει στον βωμό της όποιας ανάπτυξης να θυσιάζονται κάθε φορά τα συνήθη αδύναμα υποζύγια. Η κατάργηση της απλής αναλογικής και η επαναφορά πλειοψηφικού συστήματος, το οποίο δεν θα αποτυπώνει την ισοδυναμία ψήφων και εδρών θα είναι μια καλπονοθευτική απόφαση. Δημοσιογράφοι που κατέχουν την … απλή λογική και δεν αντιλαμβάνονται την ισορροπία και την αξιοπρέπεια της απλής αναλογικής καλό θα ήταν, πέρα από τις κοινές διαπιστώσεις, να μας υποδείκνυαν και τους τρόπους ξεπεράσματος της κρίσης, χωρίς να επενδύουν στις … ποιητικές ομόηχες, αλλά εννοιολογικά ασύμβατες, ομοιοκαταληξίες.

Ελπίζουμε η νέα Κυβέρνηση να σταθμίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να πάρει τα απαιτούμενα και αναγκαία μέτρα για την παραπέρα βελτίωση της ζωής τους.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr