Το «φουρώ» - Παλιές διαφημίσεις

18-07-2019 14:00   

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

«Χαίρεσαι φουρώ !

Είναι κολλαρισμένο με πλαστική κόλλα  KLIN !»

Αυτά έλεγε  μια διαφήμιση της 10ετίας του ’50 .

Το «φουρώ» μας ήρθε από τα χρόνια της Αναγέννησης , συνέχισε να υπάρχει σ’ όλες τις εποχές μέχρι τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο , παρουσίασε μια κάμψη στη συνέχεια και, μετά, αναβίωσε και

γνώρισε μεγάλες δόξες στη 10ετία του ’50 .

Το «φουρώ» πήρε το όνομά του  από τη γαλλική λέξη  Foureau (θήκη) και είναι ένα φουσκωτό μεσοφόρι  που φορούσαν οι γυναίκες κάτω από τα φορέματά τους (νυφικά ή τουαλέτες ) . Υπήρξαν , όμως , κι εποχές που το συνήθιζαν και στην καθημερινότητά τους οι γυναίκες , όταν το απαιτούσε η μόδα , ώστε να αποκτά όγκο η φούστα ή το κάτω μέρος του φορέματος και να δείχνει συνάμα λεπτότερη η μέση τους .

Το «φουρώ» αναβίωσε και γνώρισε μεγάλες δόξες στη 10ετία του 1950 με τη διάδοση του ροκ εν ρολ , γιατί εξυπηρετούσε τις κοπέλες στις φιγούρες του νέου χορού που είχε ξετρελάνει τη νεολαία .

Η μόδα του «φουρώ» ανάγκασε τις τότε βιομηχανίες απορρυπαντικών να παράγουν ειδικές κόλλες για το κολλάρισμά του , όπως μαρτυρά και η σχετική διαφήμιση του θρυλικού KLΙN .

Ήταν τέτοια η μανία του «φουρώ» για τις γυναίκες εκείνης της εποχής , ώστε ασχολήθηκε μαζί του ακόμα και το λαϊκό τραγούδι : Ο κορυφαίος λαϊκός δημιουργός  Γιώργος Μητσάκης  έγραψε , στα 1954 , το τραγούδι «Το φουρώ» που έκανε επιτυχία σε πρώτη εκτέλεση το ΤΡΙΟ ΚΙΤΑΡΑ και γνώρισε , κατοπινά , και πολλές άλλες εκτελέσεις , αφού είχε ρυθμό καλαματιανού , ήταν κεφάτο τραγούδι και δεν έλειπε , γι’ αυτό ,  από κανένα οικογενειακό γλέντι .

Απόψε είσαι πιο όμορφη  απ' όλα τ' άλλα βράδια

απόψε είσαι για φιλιά  και για ωραία χάδια

χτύπα το τακουνάκι σου και σύρε τον χορό σου,

να σηκωθεί η φούστα σου, να δούμε το φουρό σου.

Φουστανάκι με καρό κι από μέσα το φουρό

Κι από μέσ’ απ’ το φουρό τι κορμάκι λυγερό .

Σήμερα το «φουρώ» είναι μια ανάμνηση . Χρησιμοποιείται , πλέον , μόνο σε νυφικά  ή σε δημιουργίες σχεδιαστών μόδας που εμπνέονται από το παρελθόν .

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ