Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

Για κάθε τι σημαντικό και δύσκολο έχει προηγηθεί κόπος, υπέρβαση, κατάθεση ψυχής και γιατί όχι αφοσίωση. Είναι λογικό, όταν πλησιάζει η δικαίωση να αναβλύζουν και τα διάφορα συναισθήματα.

Προφανώς σε αυτό οφείλεται το οξύμωρο φαινόμενο όταν έρχεται η νίκη να υπάρχει και πίκρα.

Τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκε από αρμόδια χείλη ότι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα αναλάβει την οικοδόμηση του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Δρακόπουλος, από την ιδιαίτερη πατρίδα του Σταύρου Νιάρχου, την Βαμβακού, επιβεβαίωσε όσα είχαν δημοσιευθεί προ καιρού.

Ωστόσο, γύρω από την πανηγυρική ατμόσφαιρα που δημιούργησε αυτή η αναγγελία, σε συνδυασμό με την αναγγελία για κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων των Σχολών Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής της Ιερής Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης αλλά και την ανάπλαση και ανάδειξη του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης, διαφαίνεται μια παραπονεμένη πικρία εκείνων που, όπως ισχυρίζονται, πάσχισαν για το αποτέλεσμα αλλά βρέθηκαν στη σκιά…

To notospress.gr έχει αποδείξει για πλείστα σημαντικά ζητήματα ότι έγκαιρα και έγκυρα θέτει θέμα, δείχνει τον δρόμο και αναδεικνύει τους πρωταγωνιστές. Το ίδιο συνέβη και στη περίπτωση του Νοσοκομείου της Σπάρτης, παρ΄ όλο που σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει χώρος και χρόνος που να διατίθεται άπλετα για την ενημέρωση των πολιτών. Λες και κάποιος κρύβει γεγονότα και εξελίξεις έως ότου κοπεί η κορδέλα…

Πάει καιρός που ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης, κ. Σωτήρης Μπότσιος, σε συνεργασία με το στέλεχος των ΑΝ. ΕΛ. Λάκωνα κ. Βαγγέλη Σπανό, αναζήτησαν διέξοδο στο αδιέξοδο του Σανατορίου της Σπάρτης. Δηλαδή λύση για τη δημιουργία νέου Νοσοκομείου. Η αναζήτηση αυτή τους έφερε να διερευνούν μετ΄επιτάσεως την προοπτική κατασκευής του στο ήμισυ του στρατοπέδου του ΚΕΕΜ. Ωστόσο ο όρος του δωρητή της έκτασης του ΚΕΕΜ ήταν δεσμευτικός για την χρήση και παρέπεμπε, την όποια προσπάθεια, στην επόμενη, ίσως, δεκαετία.

Η διαπίστωση - και με την βοήθεια των Φίλων του Νοσοκομείου - ότι υπάρχει έκταση άνω των 40 στρεμμάτων γύρω από το υπάρχον Νοσοκομείο, οδηγεί αμέσως στην επιλογή κατασκευής νέου Νοσοκομείου εκεί. Το notospress.gr καταγράφει σε συνεντεύξεις και ρεπορτάζ τα δεδομένα.

Εν τω μεταξύ το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει ήδη σε εξέλιξη ένα μεγάλο Πρόγραμμα υποδομών Υγείας σε όλη την Ελλάδα. Ό,τι αφορούσε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός της Αθήνας «ναυαγεί». Ιδρυμα, Πολλάκης, Μπότσιος και Σπανός θεωρούν μοναδική ευκαιρία την αξιοποίηση των πόρων του Ιδρύματος στο Νοσοκομείο της Σπάρτης. Εν τω μεταξύ ολοκληρώνεται η Χειρουργική Πτέρυγα στον υπάρχοντα Οργανισμό Σπάρτης με δωρεά του Ιδρύματος και υποδειγματική συνεργασία με την Διοίκηση.

Ο κ. Δρακόπουλος, τον Ιούλιο του 2019, ανακοίνωσε ότι φημισμένος αρχιτέκτονας θα σχεδιάσει και μελετήσει το νέο Νοσοκομείο της Σπάρτης. Είναι πλέον ορατή η προοπτική. Παρόλο που δεν ακούστηκε από τα χείλη κάποιου υπουργού, όπως ίσως θα έπρεπε.

Αν οι υποδομές που θα δωρίσει το Ίδρυμα στη Λακωνία συνοδευτούν από έναν Οργανισμό Υγείας με επάρκεια και ευστοχία τότε οι Λάκωνες θα έχουν αποκτήσει το πολυπόθητο Νοσοκομείο που είχαν στερηθεί για δεκαετίες. Μια νέα ελπίδα θα αναδυθεί εκεί που θα κατεδαφιστεί το παλαιό...

Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν υπήρξαν παραλείψεις, στασιμότητα, σφάλματα αλλά και προσπάθειες για κάτι καλύτερο και ανώτερο που δεν καρποφόρησαν. Απλά «στήριξαν» το γερασμένο Νοσοκομείο.

Τώρα που όλα δείχνουν ότι αγγίζουμε το ιδανικό, ας αφοσιωθούμε σε αυτό, είτε ανήκουμε στους πικραμένους, είτε στους περιφερόμενους, είτε στους συγκυριακούς, είτε στους εμπνευστές. Είτε είμαστε ηθικοί είτε φυσικοί αυτουργοί του νέου Νοσοκομείου πρέπει να προσέξουμε.

Ας στοιχηθούμε όλοι στον μεγάλο σκοπό, που σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πρέπει να αγιάσει τα μέσα…