ΝΕΑΠΟΛΗ. Είναι 17 Ιουλίου του 2015. Η Νεάπολη ζει το καλοκαίρι της όταν μέσα σε λίγες ώρες, άνεμοι 8 και 9 μποφόρ γιγαντώνουν μια φωτιά που ξεκίνησε από δασική περιοχή. Συναγερμός. Περιφέρεια και Δήμος σε κόκκινο συναγερμό.
Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή – Καίγονται τα πρώτα σπίτια στη Νεάπολη. Εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι, το Κέντρο Υγείας και το γηροκομείο Νεάπολης
Πραγματική μάχη με τις φλόγες δίνουν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, κοντά στη Νεάπολη.

Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική και η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά, ώρα με την ώρα.
Οι φλόγες έφτασαν στις παρυφές και τον αστικό ιστό της Νεάπολης και τα πρώτα σπίτια της περιοχής κάηκαν. Η κυκλοφορία από και προς τη Νεάπολη έχει διακοπεί, ενώ πληροφορίες οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καεί και καταστήματα μέσα στην πόλη.

Η καταστροφή που έχει προκληθεί μέχρι τώρα από τη φωτιά είναι τεράστια, ενώ το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 15 χλμ. Έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Νεάπολη βρίσκεται για τον συντονισμό των επιχειρήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν πλέον ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 51 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο και 5 υδροφόρες του Δήμου. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.

Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί μέσα σε εφιαλτικές συνθήκες και με μηδενική ορατότητα ακόμα και μέσα στη Νεάπολη.

Οι επόμενες μέρες αποκλύπτουν μια τεράστια καταστροφή σε χωριά, σε καλλιέργειες και σε δάσος. Οι αποζημιώσεις καθυστερούν. Ακόμα περισσότερο τα πορίσματα για τις αιτίες. Η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα της ΔΕΗ ή από εμπρηστή;
Οι πολίτες μετρούν πληγές που δύσκολα επουλώνονται.
Σήμερα 4 χρόνια μετά ο φόβος υπάρχει πάντα.
Ευχή όλων το πάθημα να έχει γίνει μάθημα κι ο τόπος να μην ξαναζήσει τέτοιες στιγμές.