ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Επιμελητήριο Λακωνίας παρεμβαίνει για το θέμα επιστροφής της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη. Καλεί την υπουργό Κεραμέως να παρέμβη μιας και εκλείπει ο λόγος στον οποίο στηρίχθηκε η εν λόγω μεταφορά της Νοσηλευτικής στην Τρίπολη.

Στην παρέμβαση του Επιμελητηρίου αναφέρονται τα εξής:

« Κα Υπουργέ,

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας κι εγώ προσωπικά σας συγχαίρουμε για την επανεκλογή σας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την τοποθέτησή σας ως Υπουργού στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει.

Υπό το πρίσμα των αλλαγών που προτίθεστε να προβείτε στην οργάνωση της Παιδείας στη χώρα, θα θέλαμε να επανεξετάσετε την απόφαση του προκατόχου σας για την μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τη Σπάρτη στην Τρίπολη. Οι αποφασιστικές σας ενέργειες με τη λήψη των καθηκόντων σας σε άλλα σημεία, αποδεικνύουν ότι κατέχετε τη δύναμη για θετικές παρεμβάσεις. Η Νοσηλευτική σχολή εδρεύει στη Σπάρτη έπειτα από μεγάλη προσπάθεια της Λακωνικής κοινωνίας και απόφαση κυβέρνησης του κόμματος στο οποίο δραστηριοποιείστε.

Αναμφισβήτητα τα οφέλη της λειτουργίας της Σχολής είναι πολλαπλά και ζωτικής σημασίας για τη Λακωνία. Η μικροκοινωνία του Πανεπιστημίου που απαρτίζεται από φοιτητές, ακαδημαϊκούς και διοικητικούς υπαλλήλους λειτουργούν ως ένεση τόνωσης στην επιστημονική, πολιτιστική αλλά και στην ήδη υποτονική κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου.

Επιπλέον, η ανακοίνωση του Ιδρύματος Νιάρχου για τη δωρεά δημιουργίας νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη οδηγεί στη λογική απόφαση ανάκλησης της μεταφοράς της Σχολής διότι εκλείπει ο λόγος στον οποίο στηρίχθηκε η εν λόγω μεταφορά. Το νέο νοσοκομείο θα καλύψει τις ανάγκες της Σχολής. Η Λακωνία, παραμελημένη από την πολιτεία σε έργα υποδομής, δε δύναται να στερηθεί τα ήδη κατακτηθέντα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν καταργούνται δοκιμασμένες και αναγκαίες δομές.

Θα θέλαμε επίσης να σας γνωστοποιήσουμε ότι, στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξη όλων των νομών της Πελοποννήσου, μεταξύ άλλων, πάγιο αίτημά μας είναι η δημι-ουργία στη Λακωνία σχολών ή τμημάτων του Πανεπιστημίου που θα σχετίζονται με τη Φυσική Αγωγή, τη φυτική & ζωική παραγωγή, την αρχαιότητα και το βυζαντινό πολιτισμό. Μπορούν να υποστηριχθούν στο νομό Λακωνίας αντίστοιχες σπουδές για αντικειμενικούς και ιστορικούς λόγους.

Κύρια Υπουργέ,

Ένας από τους θεσμικούς ρόλους των Επιμελητηρίων είναι η παροχή προς την Πολιτεία εισηγήσεων για κάθε θέμα που σχετίζεται με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αρμοδιότητάς τους και την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος της εθνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της αρμοδιότητάς μας, παρακαλούμε όπως εξετάσετε τα δίκαια αιτήματά μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε δυνατή συνεργασία και στήριξη».