ΛΑΚΩΝΙΑ. Πλούσιο σε εκδηλώσεις το πρόγραμμα του Δήμου Μονεμβασιάς και του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Σε κάθε σημείο των δύο αυτών Δήμων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για παιδιά, εκθέσεις, συζητήσεις, συναυλίες και φυσικά πανηγύρια.

Επιλέξαμε μερικές από τις πιο σημαντικές συναυλίες των δύο αυτών Δήμων για να σας τις παρουσιάσουμε σε αυτό το μικρό αφιέρωμα.

Δήμος Μονεμβασιάς:

Τρίτη 23 Ιουλίου

Τραγούδια σπουδαίων συνθετών από την πλούσια δισκογραφία του και όχι μόνο θα ερμηνεύσει ο Μανώλης Λιδάκης. Ήχοι των Βασίλη Τσιτσάνη, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Διονύση Σαββόπουλο και Άκης Πάνου που συνθέτουν πια την μουσική ιστορία της Ελλάδας .Μαζί του η Ευτυχία Μητρίτσα η οποία έχει ξεχωρίσει για τις ερμηνευτικές της δυνατότητες ειδικά σε τραγούδια της Βίκυς Μοσχολιού, της Μαρίκας Νίνου και άλλων μεγάλων γυναικείων φωνών. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21.30 στην Μονεμβασιά στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου απελευθέρωσης της πόλης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σάββατο 27 Ιουλίου

Η γιορτή κρασιού Συκιάς θα πλαισιωθεί με τη φωνή του Χρήστου Μενιδιάτη. Ο γιος του μεγάλου τραγουδιστή Μιχάλη Μενιδιάτη κυκλοφόρησε την πρώτη ολοκληρωμένη του δουλειά το 2005 με το «Στ' Αστέρια Κάνω Μια Ευχή», στα τέλη του 2006 κυκλοφόρησε και δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Βήμα Βήμα», ενώ ακολούθησαν τα «Κάποιες στιγμές» (2009), «Μέχρι Το Πρωί» (2011), «Πάνω Απ’ Όλα» (2012) και «Κάνε Δουλειά Σου» (2013). Το 2014 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τα «Χαμός Θα Γίνει» (με τους Master Tempo) και «Γύρνα Ξανά», ενώ το πιο πρόσφατο τραγούδι του έχει τίτλο «Άραγε Που Να ‘Σαι» και κυκλοφόρησε τον Μάρτη του 2015. Η γιορτή Κρασιού Συκιάς ξεκίνησε το 1983 με πρωτοβουλία της Κοινότητας, των τοπικών φορέων του χωριού του Αγροτικού Συνεταιρισμού, του Συλλόγου Συκιωτών Αθηνών και φίλων. Η συναυλία του Χρήστου Μενιδιάτη αναμένεται να ξεκινήσει στις 21.30 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Παρασκευή 2 Αυγούστου

Η φωνή του Γεράσιμου Ανδρεάτου θα αντηχήσει στην Πλύτρα . Ο μουσικός που ξεκίνησε την καριέρα του το 1985, έχει συνεργαστεί με πολλούς διάσημους καλλιτέχνες όπως οι: Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Βαγγέλη Κορακάκη, Αναστασία Μουτσάτσου, Μελίνα Κανά, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Χρήστο Νικολόπουλο, Γιάννη Σπανό, Κατερίνα Κούκα, Γιάννη Μαρκόπουλο. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21.30 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σάββατο 10 Αυγούστου

Στο προαύλιο του Δήμου Νεάπολης θα εμφανιστούν τα Κίτρινα Ποδήλατα. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2000 από τους Γιώργο και Αλέξανδρο Παντελιά. Δισκογραφικά, έχουν συνεργαστεί με τους Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ορφέα Περίδη, Γλυκερία, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Τάνια Τσανακλίδου, Δέσποινα Ολυμπίου και Δήμητρα Γαλάνη. Η συναυλία έχει είσοδο 15 ευρώ στο ταμείο, 12 ευρώ η προπώληση και 8 ευρώ το παιδικό. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την ενίσχυση του συλλόγου ΦΛΟΓΑ. Η προπώληση έχει ξεκινήσει στα εξής σημεία:

ΝΕΑΠΟΛΗ (Παιδότοπος Carosello, Κατάστημα Wind, Βιβλιοπωλείο Γνώση, Ξενοδοχείο Αϊβαλί)

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ (Φαρμακείο Φουντουλάκη)

ΜΟΛΑΟΙ (Κατάστημα Vodafone)

ΣΠΑΡΤΗ (Κομμωτήριο Κόσσιβα-Κωτσονούρη)

Δευτέρα 12 Αυγούστου

Στο Πανζαρακίτικο Αντάμωμα θα τραγουδήσει η Αρετή Κετιμέ. Η Αρετή Κετιμέ με καταγωγή από τα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας διατηρεί την μουσική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας της. Η φωνή της συνοδεύει τον ήχο από το σαντούρι της. Η τραγουδίστρια παίζει σαντούρι από τα 6 της χρόνια με δάσκαλο τον αείμνηστο Αριστείδη Μόσχο και την Αγγελίνα Τκάσιεβα. Την εκδήλωση εκτός από τον δήμο Μονεμβασιάς συνδιοργανώνει και ο Σύλλογος Χαρακιωτών και ο Σύλλογος Απανταχού Ρειχεωτών «Η Ζωωοδοχος Πηγή». Θα προηγηθεί παρουσίαση του μουσικού λευκώματος «ΖΑΡΑΚΑΣ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ν.Α. Λακωνία». Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό και θα ξεκινήσει στις 20.30

Κυριακή 18 Αυγούστου

Μια μοναδική συναυλία θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό με τις Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου. Οι δύο σπουδαίες και χαρισματικές ερμηνεύτριες, σε μία κορυφαία μουσική συνάντηση, θα παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, αλλά και αγαπημένα τραγούδια – σταθμούς σημαντικών Ελλήνων δημιουργών. Η συναυλία συνδιοργανώνεται από το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασιάς και το Αθλητικό Σωματείο «Ο ΒΟΙΑΣ». Η είσοδος είναι 15 ευρώ στο ταμείο και η προπώληση 13 ευρώ.

Σημεία προπώλησης:

ΝΕΑΠΟΛΗ (Βιβλιοπωλείο Γνώση, Ξενοδοχείο Αϊβαλί)

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ (Φαρμακείο Φουντουλάκη)

ΜΟΛΑΟΙ (Κατάστημα Γερμανός)

ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΑ (Βιβλιοπωλείο Πάπυρος)

Δήμος Ανατολικής Μάνης:

Σάββατο 20 Ιουλίου

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης έχει ταυτιστεί με τη ρεμπέτικη μουσική. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη αλλά με καταγωγή από τη Μικρασία, άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και παίζει όλα τα έγχορδα όργανα του ρεμπέτικου. Μαζί του η Κατερίνα Τσιρίδου που η φωνή της συνοδεύει τους ρεμπέτικους ήχους και έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας. Από το μουσικό αυτό σχήμα δεν θα μπορούσε να λείπει η κιθάρα του Νίκου Πρωτόπαππα, ενός από τους πλέον αναγνωρισμένους κιθαρίστες της νέας γενιάς. Η συναυλία θα γίνει στο Γύθειο, θα είναι ελεύθερη για το κοινό και αναμένεται να ξεκινήσει στις 21.30.

Παρασκευή 2 Αυγούστου

Στην πλούσια μουσική του διαδρομή θα ξεναγήσει όσους βρεθούν στην κεντρική πλατεία του Γυθείου, ο Κωστής Μακεδόνας. Ο Θεσσαλονικιός μουσικός που έχει συνεργαστεί με τον Σταμάτη Κραουνάκη, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Μανώλη Μητσιά, Άλκηστης Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Μαρινέλλα και πολλούς ακόμα θα ερμηνεύσει τραγούδια από τους 14 δίσκους που έχει κυκλοφορήσει. Η συναυλία αναμένεται να ξεκινήσει στις 21.30 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σάββατο 10 Αυγούστου

Η φωνή της μοναδικής Γιώτα Νέγκα θα γεμίσει την πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη. Η Γιώτα Νέγκα έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα όπως ο Α.Ρεπάνης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η Έλλη Πασπαλά. To 2003 κυκλοφόρησε το cd single «Με τα μάτια κλειστά», σε μουσική και στίχους του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου. Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός της δίσκος «Το βέλος» με τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη. Το 2007 κυκλοφορεί ο δίσκος «Έχω άνθρωπο» σε στίχους Θοδωρή Γκόνη. Η συναυλία αναμένεται να ξεκινήσει στις 21:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σάββατο 17 Αυγούστου

Η Ανδριάνα Μπάµπαλη και ο Γιώργης Χριστοδούλου, ο καθένας µε τη δική του ξεχωριστή πορεία, σμίγουν στο κάστρο Γουλά στο Μαυροβούνι τα ωραιότερα ελληνικά -και μερικά ξενόγλωσσα- ντουέτα που έχουν γραφτεί. Η συναυλία αναμένεται να ξεκινήσει στις 21.30 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κυριακή 18 Αυγούστου

Στην κεντρική πλατεία του Γυθείου θα αναβιώσει η μουσική συναυλία του Τζιόκοντο Μορέττι. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με τη φωνή του ο βαρύτονος Λούης Μανίκας. Ο Λάκωνας, Λούης Μανίκας έχει τραγουδήσει σε πολλά μεγάλα θέατρα του κόσμου ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου πρωταγωνιστικών ρόλων, από Verdi και Puccini μέχρι τον Wagner, Strauss, Stravinsky. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21.00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.