ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, 25 Ιουλίου 1924 - 12 Ιουλίου 1994) ήταν Έλληνας μοναχός του 20ού αιώνα που έγινε ευρέως γνωστός για τον βίο και το έργο του. Η κατάταξή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 12 Ιουλίου. Το 2017 ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σήμερα και αύριο Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή της Σουρωτής Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος στην Ελλάδα ενοριακός ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο είναι εκείνος που βρίσκεται στη Νέα Έφεσο.
Στη Λακωνία θεμελιώθηκε μικρός Ιδρυματικός Ιερός Ναός στη Μνήμη του Αγίου Παϊσίου την Άνοιξη του 2019 στο Γηροκομείο Ελίκας.
Στη Σπάρτη τιμάται, μνημονεύεται και μελετάται ιδιαιτέρως στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας όπου σήμερα θα τελεστεί Ιερή Αγρυπνία στη μνήμη του από τις 20:00 έως 01:00. Αγρυπνία επίσης τελείται σήμερα στο Μετόχι του Αγ. Όρους την Παναγία Πορταϊτισσα στον Αγ. Ιωάννη Σπάρτης. Αύριο το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία 07:00 – 09:00 στον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σπάρτης.