ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, στον υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτη Αλευρά:

«Με αφορμή τη δήλωση του κ. Αλευρά για την «Ελιά Καλαμάτας» θα ήθελα να διευκρινιστούν τα ακόλουθα:
Το πρόβλημα μεταξύ των ελιών ποικιλίας «Καλαμών» που εξάγονται ως «Kalamata Olives» και της ΠΟΠ «Ελιάς Καλαμάτας» είναι πρόβλημα που ξεκινά την δεκαετία του ’90 με την κατοχύρωση της ΠΟΠ και ουδέποτε έγινε απόπειρα επίλυσής του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που το δημιούργησαν και το κληρονόμησαν στη συνέχεια.
Το ότι οι Τρίτες Χώρες χρησιμοποιούν την ονομασία "ΚΑΛΑΜΑΤΑ" στη διεθνή και ευρωπαϊκή αγορά είναι κάτι που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια και φυσικά είναι ανεξάρτητο της εγγραφής στο κατάλογο της ΕΕ ως συνώνυμο το 2018 από την χώρα μας.
Αντίθετα ήταν οι ελληνικές ελιές που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο "ΚΑΛΑΜΑΤΑ". Με τραγικό αποτέλεσμα να κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο ελιές Τρίτων Χωρών με την επωνυμία "ΚΑΛΑΜΑΤΑ" ενώ αποκλείονταν οι ελληνικές!
Το ζήτημα δηλαδή αφορά στις ελληνικές εξαγωγές ελιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των οποίων και των Μεσσήνιων παραγωγών και καλό είναι να μη θυσιάζουμε το εθνικό μας συμφέρον στο βωμό πρόσκαιρων μικροκομματικών οφελών».