Στη δημοσιότητα έδωσε η Ελληνική Αστυνομία στοιχεία των 30 δραστών που φαίνονται να είχαν ανάμειξη στις τρείς εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Μέσα στα 30 ονόματα των φερόμενων ως δραστών βρίσκονται και τέσσερα άτομα από τη Σπάρτη. Πρόκειται για τους Καλύβα Διονύσιο, Καραγκούνη Ανδρέα, Καραγιάννη Ανάργυρο και Καραγιάννη Βασίλειο. Συνολικά πρόκειται για 54 άτομα που ενεργούσαν σε τρεις διαφορετικές σπείρες που όμως συνεργάζονταν μεταξύ τους με στόχο την εξαπάτηση και τον εκβιασμό πολιτών.

Οι τρεις αυτές οργανώσεις συνήθως έβρισκαν από το διαδίκτυο υποψήφιους πωλητές αντικειμένων, πλαστογραφούσαν αποδεικτικά πληρωμών και έτσι κατάφερναν να αποσπάσουν τα αγαθά για να τα πουλήσουν στη συνέχεια σε άλλους ενδιαφερόμενους σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκαν 255 απάτες, πλαστογραφίες και κλοπές, ενώ συνολικά οι δράστες φαίνεται να έχουν καταφέρει να αποσπάσουν χρήματα και αγαθά συνολικής αξίας 1.200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται, αναζητούνται ακόμα 18 άτομα ενώ θεωρείται από την ελληνική αστυνομία βέβαιη η ταυτοποίηση και εξιχνίαση και άλλων υποθέσεων.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων και των φωτογραφιών από την Ελληνική Αστυνομία αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής τους σε άλλες αξιόποινες πράξεις. Η Αστυνομική Διεύθυνση καλεί τους πολίτες που έχουν να αναφέρουν κάτι σχετικό να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-9692920 της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Γεώργιου Κανέλλου

« Θα σας παρουσιάσουμε σήμερα μία σημαντική υπόθεση, που χειρίστηκε με επιτυχία η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής κατάφερε, μετά από πολύμηνη έρευνα, να εξαρθρώσει τρεις (3) πολυμελείς, αυτοτελείς και ιεραρχικά διαρθρωμένες εγκληματικές οργανώσεις, αποτελούμενες από πενήντα τέσσερα (54) μέλη, τα οποία συνεργάζονταν με σκοπό την τέλεση, κατά κύριο λόγο, εγκλημάτων απάτης και πλαστογραφίας, αλλά και κλοπών και εκβιάσεων σε Πανελλαδικό επίπεδο. (…. )

Ως έδρα-ορμητήριο των εγκληματικών οργανώσεων ήταν, για την μία εξ’ αυτών η περιοχή Νεόκτιστα Ασπροπύργου και για τις άλλες δύο η περιοχή Νέας Κίου Αργολίδας. Ως προς τον τρόπο δράσης, τα αρχηγικά μέλη, αρχικά, εντόπιζαν μέσω διαδικτύου και κάποιες φορές μέσω έντυπου τύπου, τα υποψήφια θύματά τους, πωλητές εμπορευμάτων, προϊόντων, οχημάτων και άλλων αντικειμένων. Στη συνέχεια, άλλα μέλη προσέγγιζαν τα υποψήφια θύματα τους τηλεφωνικά και προσποιούμενοι τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, κατόρθωναν να κλείσουν συμφωνία για την αγοραπωλησία.

Ακολούθως και προκειμένου να κατορθώσουν την παραπλάνηση, κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού τραπεζικού λογαριασμού πάντα διαφορετικής τράπεζας από αυτή που υποδείκνυε το θύμα, μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας (e-banking ) και στη συνέχεια τους απέστελλαν με e-mail το αποδεικτικό.

Κατόπιν αυτού και εκμεταλλευόμενοι την υπάρχουσα διαδικασίας VALEUR του τραπεζικού συστήματος, κατά την οποία το ποσό πιστώνεται σε χρονική διάρκεια περίπου δύο ημερών και όχι άμεσα, παραλάμβαναν το συμφωνηθέν εμπόρευμα, πριν ο πωλητής αντιληφθεί την απάτη. Τα παραπάνω παράνομα αποκτηθέντα εμπορεύματα στη συνέχεια τα εκποιούσαν σε ενδιαφερόμενο αγοραστή, σε τιμή πολύ μικρότερη της πραγματικής, έχοντας ως σκοπό την άμεση αποκόμιση χρηματικού ποσού.»