ΣΠΑΡΤΗ. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει τον Ιούλιο θερινό κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Κινηματογραφικός ρομαντισμός κάτω από το φως των αστεριών» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει τέσσερα κινηματογραφικά διαμάντια της χρυσής εποχής του Hollywood με κοινό χαρακτηριστικό το στοιχείο του ρομαντισμού το οποίο είναι διάχυτο στην ατμόσφαιρα και την πλοκή των ιστοριών. Τις ταινίες υπογράφουν σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν ηθοποιοί-θρύλοι της εποχής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών:

Τετάρτη 3 Ιουλίου (ώρα 21:30)

Καζαμπλάνκα (Casablanca)

Διάρκεια: 102’ | ΗΠΑ, 1942 (A/M)

Σκηνοθεσία: Μάικλ Κέρτιζ

Με τους: Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Πολ Χένριντ, Πίτερ Λόρε

Στην Καζαμπλάνκα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αμερικανός Ρικ Μπλέιν (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ), ιδιοκτήτης ενός δημοφιλούς κέντρου διασκέδασης συναντά την πρώην αγαπημένη του, Ίλσα Λαντ (Ίνγκριντ Μπέργκμαν). Η ξαφνική της επανεμφάνιση τον αναστατώνει καθώς εκείνη ζητάει τη βοήθειά του για να διαφύγει από τη χώρα μαζί με τον σύζυγό της, Βίκτωρ Λάζλο (Πολ Χένριντ), έναν θρυλικό αντιστασιακό, που καταζητείται από τους ναζί.

Το περίφημο αυτό ρομαντικό δράμα ήταν υποψήφιο για 8 βραβεία Όσκαρ και τελικά απέσπασε 3 (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου).

Τετάρτη 10 Ιουλίου (ώρα 21:30)

Κοινωνικά Σκάνδαλα (The Philadelphia Story)

Διάρκεια: 112’ | ΗΠΑ, 1940 (A/M)

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Κιούκορ,

Με τους: Κάρι Γκραντ, Κάθριν Χέπμπορν, Τζέιμς Στιούαρτ, Ρουθ Χάσεϊ,

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο που έγραψε για το Μπρόντγουεϊ ο Φίλιπ Μπάρι με πρωταγωνίστρια την ίδια την Χέπμπορν. Η πλούσια κληρονόμος Τρέισι Λόρντ (Κάθριν Χέπμπορν) διώχνει από το σπίτι λίγο μετά τον γάμο τους τον πλέιμποϊ και αλκοολικό άντρα της, Ντέξτερ Χάβεν (Κάρι Γκραντ). Δύο χρόνια μετά, η Τρέισι σχεδιάζει να ξαναπαντρευτεί τον αυτοδημιούργητο Τζορτζ Κίτρετζ. Μια μέρα όμως πριν τον γάμο, ο Ντέξτερ φθάνει στη βίλα της Τρέισι με έναν δημοσιογράφο (Τζέιμς Στιούαρτ), και μια φωτογράφο (Ρουθ Χάσεϊ) για να την εμποδίσει να ξαναπαντρευτεί καθώς είναι ακόμη ερωτευμένος μαζί της….

Η εξαιρετική αυτή ρομαντική screwball κωμωδία του Κιούκορ ήταν υποψήφια για 6 βραβεία Όσκαρ και τελικά απέσπασε 2 (Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου).

Τετάρτη 17 Ιουλίου (ώρα 21:30)

Συνέβη μια Νύχτα (It Happened One Night)

Διάρκεια: 101’ | ΗΠΑ, 1934 (A/M)

Σκηνοθεσία: Φρανκ Κάπρα

Με τους: Κλαρκ Γκέιμπλ, Κλοντέτ Κολμπέρ, Γουόλτερ Κόνολι, Τζέιμσον Τόμας

Ένα κακομαθημένο νεαρό κορίτσι της υψηλής κοινωνίας, η Έλι Άντριους (Κλοντέτ Κολμπέρ), το σκάει μια μέρα από το σπίτι της και επιβιβάζεται σε λεωφορείο με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Στο λεωφορείο η Έλι γνωρίζει τον άνεργο δημοσιογράφο Πίτερ Γουόρν (Κλαρκ Γκέιμπλ), ο οποίος αρχικά την προσεγγίζει με σκοπό να βγάλει «λαβράκι», αλλά αργότερα την ερωτεύεται. Το συναισθήματα καταλήγουν να είναι αμοιβαία, αλλά κανείς από τους δύο δεν θέλει να το παραδεχτεί…

Η ρομαντική screwball κωμωδία του Κάπρα απέσπασε 5 βραβεία Όσκαρ και στις 5 βασικές κατηγορίες για τις οποίες προτάθηκε (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Διασκευασμένου Σεναρίου).

Τετάρτη 24 Ιουλίου (ώρα 21:30)

Υπόθεση Νοτόριους (Notorious)

Διάρκεια: 101’ | ΗΠΑ, 1946 (A/M)

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ

με τους: Κάρι Γκραντ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Κλοντ Ρέινς

Το ρομαντικό αυτό κατασκοπικό θρίλερ αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ωραιότερες δημιουργίες του μετρ του κινηματογραφικού σασπένς. Η Αλίσια Χούμπερμαν (Ίνγκριντ Μπέργκμαν), κόρη ενός Αμερικάνου ο οποίος καταδικάστηκε για συνεργασία με το ναζιστικό καθεστώς, στρατολογείται από τον πράκτορα Ντέβλιν (Κάρι Γκράντ), ώστε να διεισδύσει στα άδυτα μιας ναζιστικής ομάδας που έχει καταφύγει στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Αλίσια, παρόλο που έχει ερωτευτεί το Ντέβλιν, παντρεύεται έναν πλούσιο Γερμανό επιχειρηματία, τον Άλεξ Σεμπάστιαν (Κλοντ Ρέινς), ύποπτο για συνεργασία με τις ναζιστικές δυνάμεις. Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη, όταν η Αλίσια κι ο Ντέβλιν ανακαλύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία στο κελάρι της έπαυλης του Σεμπάστιαν και ο προδομένος σύζυγος ενορχηστρώνει την εξόντωση της Αμερικανίδας κατασκόπου.

Η ταινία ήταν υποψήφια για 2 βραβεία Όσκαρ (Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Β’ Ανδρικού Ρόλου).

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλ: 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).


Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Όθωνος-Αμαλίας 129, 231 00 Σπάρτη

Τ: 27310 89315 | www.piop.gr