ΣΠΑΡΤΗ. Κάναμε αγώνα για να σας πείσουμε να το φωτίσετε. Μετά από 5 χρόνια αυτό έγινε. Ωστόσο μην σας περνά από το μυαλό ότι ο χώρος του μνημείου της Σπάρτης είναι κατάλληλος να υποδεχθεί ανθρώπους που έρχονται επί τούτου για αυτόν τον σκοπό.
Άραγε κάποιος από τον Δήμο Σπάρτης έχει παρατηρήσει τον χώρο;
Σκουριασμένα σίδερα, σπασμένα μάρμαρα, φυτά ακατάλληλα και χωρίς φροντίδα. Ιστοί στραβωμένοι, σάπιοι και χωρίς σημαίες. Ψύκτης νερού από άλλες δεκαετίες για το Υγειονομικό. Κάδοι σκουπιδιών παντού.
Λείπει η φροντίδα, το μεράκι, η αρχοντιά.
Ίχνος μέριμνας. Ίχνος συνείδησης για το πόσο σημαντικό είναι αυτό το άγαλμα.
Αν άλλη πόλη, ανά τον κόσμο, είχε το προτέρημα να είναι η πόλη του Βασιλιά Λεωνίδα των 300 θα είχε επενδύσει τα πάντα πάνω σε αυτόν.

Δείτε τις φωτογραφίες. Άνθρωποι από κάθε σημείο του κόσμου καταφθάνουν για να βγάλουν μια φωτογραφία στα πόδια του Βασιλιά όλων των εποχών. Κι όμως η πόλη του νωχελική και αδιάφορη.

Η βροχή πλένει το φθαρμένο μάρμαρο, δωρητές φροντίζουν να καθαρίσουν το άγαλμα, χώρος βολεμένου πάρκιν έχει γίνει η οδός μπροστά του. Βρωμιά και εγκατάλειψη. Κίνδυνος αφού εκεί που περνούν οι επισκέπτες περνούν και τα αυτοκίνητα χωρίς πρόβλεψη στο οδόστρωμα για ήπια διέλευση.

Πρόσφατα στήθηκε εκεί μηχανή ενημέρωσης! Καλή κίνηση αλλά χάνεται…
Μια μεγάλη πινακίδα με τη λέξη συγνώμη θα έπρεπε να τοποθετηθεί στον χώρο… «Πολίτες του κόσμου σας ζητάμε συγνώμη!»