ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες αλλά και τους λουόμενους καθώς έχουν γίνει αναφορές ότι στις θάλασσες της Πελοποννήσου κυκλοφορεί το ψάρι, λαγοκέφαλος. Πρόκειται για ένα άκρως επικίνδυνο ψάρι που παράγει μια τοξίνη που προκαλεί ακόμη και θάνατο και είναι άγνωστο στους ψαράδες.

Το ψάρι εκκρίνει την τετραδοτοξίνη ΤΤΧ η οποία προκαλεί στον άνθρωπο που καταναλώνει το ψάρι αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη είναι 1250 φορές πιο ισχυρή από το κυάνιο και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μισή ώρα μετά την κατανάλωση.

Το ψάρι εμφανίστηκε στα ελληνικά νερά το 2003. Πρόκειται για ψάρι μετανάστη από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Τα τελευταία χρόνια έχει κυριολεκτικά κατακλίσει τα κρητικά νερά ενώ πέρυσι το καλοκαίρι τρία ψάρια λαγοκέφαλους, έβγαλε με καθετή ερασιτέχνης ψαράς στον Μεσσηνιακό Κόλπο που τα αναγνώρισε και τα παρέδωσε στη Λιμενική Αστυνομία.

Το Ινστιτούτο Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια μείωσης του πληθυσμού του τοξικού ψαριού. Μάλιστα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νότα Περιστεράκη Βιολόγος Ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ αυτό το διάστημα κατατίθεται μια καινοτόμα πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι επιστήμονες ενημερώνουν ότι επειδή το ψάρι αυτή την περίοδο της αναπαραγωγής εμφανίζεται σε ρηχά νερά για να τραφεί, οι λουόμενοι πρέπει να το αποφεύγουν, να μην το πλησιάζουν και να μην το ταΐζουν.