Έζησαν στον πλανήτη μας μαζί με τους δεινόσαυρους, εκείνοι μπορεί να εξαφανίστηκαν εκείνες όμως προσπαθούν ακόμα να επιβιώσουν. Πρόκειται για τις θαλάσσιες χελώνες που σύμφωνα με ευρήματα απολιθωμάτων ζούσαν κατά τα αρχαία χρόνια σε έλη. Αργότερα κάποιες μετοίκησαν στη στεριά και άλλες στο νερό.

Οι θαλάσσιες χελώνες που συναντάμε σήμερα έχουν πνεύμονες και αναπνέουν αέρα. Ωοτοκούν στη στεριά. Ζουν όμως στο θαλάσσιο περιβάλλον, εκεί ζευγαρώνουν, τρέφονται και μεταναστεύουν. Οι θηλυκές επιστρέφουν στην ακτή για να σκάψουν φωλιές και να ωοτοκήσουν. Οι αρσενικές δε γυρνούν σχεδόν ποτέ στη στεριά.

Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε κάποιους βασικούς κανόνες για να βοηθήσουμε στην επιβίωση της θαλάσσιας χελώνας. Καθαρές παραλίες, προσοχή με τα φώτα τη νύχτα και με την παρουσία μας. Στην περίπτωση που συναντήσουμε φωλιά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την ξεθάψουμε, αλλά ούτε να αγγίξουμε τα μικρά χελωνάκια που προσπαθούν να φτάσουν στο νερό. Η ενημέρωση μας είναι η καλύτερη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε για την επιβίωση της θαλάσσιας χελώνας.