Φυτά που δεν αναγνωρίζονται από το μη έμπειρο μάτι, κρυμμένα σε ρωγμές και δύσβατα μονοπάτια είναι εκείνα που κοσμούν την μοναδική μεσογειακή κουζίνα.

Στη Μέσα Μάνη βρέθηκε ο φακός της Καθημερινής και μαζί με τον Παναγιώτη Κοκοράκη ανακάλυψαν τους βράχους πάνω στους οποίους φυτρώνουν μερικά από τα πιο θρεπτικά και νόστιμα αγριόχορτα του τόπου μας.

Ακολουθεί το κείμενο της Καθημερινής

«Απόλαυση στην αναζήτηση, τέχνη, γνώση και συνείδηση στη συλλογή, μεράκι στο μαγείρεμα. Μαζεύοντας αγκαλιές άγρια χόρτα στη Μέσα Μάνη, καταλήξαμε πως είναι το τελειότερο σύμβολο της λιτής, σοφής, αειφόρου γαστρονομίας μας. Ξημερώματα στους γκρίζους γκρεμνούς του Κατωπαγγιού της Μέσα Μάνης. Κουτρουβαλάμε τα κοφτερά κοτρόνια με οδηγό μας τον 66χρονο Μανιάτη Παναγιώτη Κοκοράκη. Γνώστης άριστος κάθε αγριόχορτου της μανιάτικης χερσονήσου, τολμηρός αναζητητής τους και λάτρης των μαγειρεμάτων τους. Με ευκολία αίλουρου ανεβοκατεβαίνει τους βράχους, κόβοντας με το κρητικό μαχαίρι του ένα ετερόκλητο πλήθος άγριων χόρτων που ανακαλύπτει το έμπειρο βλέμμα του. Απορεί κανείς πόσα διαφορετικά βρώσιμα χόρτα μπορεί να βρει σε μια ατέλειωτη «θάλασσα» από πέτρα. Για τον Μανιάτη οδηγό μας είναι μια πρόκληση και μαζί μια σπάνια απόλαυση να ανακαλύπτει σε κάθε μικροσκοπική ρωγμή της πέτρας ένα διαφορετικό χορταράκι. «Είναι δυνατόν να το αφήσω; Δεν μου πάει καρδιά», μονολογεί καθώς το μάτι του πιάνει έναν πράσινο αστερία με λεπτά δαντελωτά φύλλα, τρυφερά και τραγανά, σφηνωμένο ανάμεσα στις κοφτερές πέτρες. Κόβουμε και τρώμε επιτόπου το ταπεινό χορταράκι, από αυτά που μαγειρεύει και σερβίρει ο Παναγιώτης στο φημισμένο ταβερνάκι του στο μεσομανιάτικο χωριό Σταυρί.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στη kathimerini.gr