Γράφει ο Χρήστος Αλεξάκος*

Παρακολουθώντας την περίπτωση του κ. Δούκα, λόγω ενδιαφέροντος αλλά και θέσης στα αυτοδιοικητικά του Δήμου Σπάρτης, οφείλω να ομολογήσω πως, έχω εντυπωσιαστεί. Ο κ. Δούκας έχει εργασθεί, ως υψηλόβαθμο στέλεχος, σε σημαντικές πολυεθνικές επιχειρήσεις και φορείς, έχει πολύ καλές σπουδές και κατά πληροφορίες μου από πολιτικούς του φίλους και συνεργάτες στην Ericsson και τη Citibank, όπου εργάσθηκε, είναι ευγενής, ήπιος, επιθετικός όποτε χρειαστεί, ιδιαίτερα ενθουσιώδης και επικοινωνιακός άνθρωπος (θυμηθείτε την περίφημη βουτιά στον ποταμό Ευρώτα που τον έβαλε δυνατά στο παιχνίδι).

Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας
Όμως, οι σημαντικές θέσεις του κ. Δούκα στον ιδιωτικό τομέα, δεν ήταν αυτές που τον έκαναν γνωστό στο Πανελλήνιο. Αυτά που τον έκαναν γνωστό, ήταν τρεις υποθέσεις, ιδιαιτέρως σημαντικές στα ελληνικά πολιτικά χρονικά. Υποθέσεις-«σκάνδαλα» όπως τα ονόμασαν τότε οι δημοσιογράφοι- και αφορούσαν τα «Δομημένα Ομόλογα», το «Βατοπέδι» καθώς και την υπόθεση του «Πόθεν Έσχες». Σύμφωνα με δημοσίευμα του tvxs, ο κ. Δούκας «είχε πεταχτεί κακήν κακώς από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας» λόγω του σκανδάλου του Βατοπεδίου, ενώ δεν συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας το 2009, διότι ο Κώστας Καραμανλής τον θεώρησε υπεύθυνο. Σήμερα, όπως, ο ίδιος, έχει δηλώσει σε νυν πολιτικό του αντίπαλο, «στη Νέα Δημοκρατία τον αγνοούν αλλά τους αγνοεί και αυτός».
Κάπως έτσι έκλεισε η καριέρα του στην πολιτική και στη Νέα Δημοκρατία. Εξαίρεση αποτελεί η τελευταία προσπάθεια που έκανε πριν πέντε μήνες περίπου, στο δήμο της Βουλιαγμένης-Βάρης-Βούλας όπου ξεκίνησε ως υποψήφιος Δήμαρχος αλλά λόγω πολλών υποχρεώσεών του, όπως δήλωσε εγγράφως, αποχώρησε. Βρήκε όμως το δρόμο προς τη Σπάρτη και το Δημαρχείο της, πριν από 2 μήνες, αν και παραμένει στην ίδια θέση εργασίας που ήταν ως υποψήφιος Δήμαρχος στη Βουλιαγμένη. Έτσι, σε λίγες ημέρες από σήμερα, του δίνεται η ευκαιρία να, «τρυπώσει» στην πολιτική, με απόλυτο αιφνιδιασμό, «να προκαλέσει σοκ» όπως λέει μια μυστικοσύμβουλός του, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης αυτή τη φορά.

Υπόθεση ομολόγων
Για την υπόθεση των ομολόγων, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής με πόρισμα που εξέδωσε, του καταλόγισε ευθύνες, ενώ αργότερα, μαζί με τον πρώην υπουργό και πρώην στέλεχος της ΝΔ Σάββα Τσιτουρίδη, προτάθηκε να παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Η υπόθεση αυτή, αφορούσε οκτώ δομημένα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αγοράστηκαν από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Όμως, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με ένα μόνο αυτά τα οκτώ, αξίας 280 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον, μακαρίτη, ιδιοκτήτη της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» Σοφοκλή Πρινιωτάκη, υπεύθυνος για το ομόλογο των 280 εκ ευρώ ήταν ο κ. Δούκας. Σε δήλωσή του ο κ. Δούκας χαρακτήρισε το Πόρισμα της Επιτροπής για τα Ομόλογα «ως μνημείο ελαφρότητας, ανοησίας, αυθαιρεσίας, εμπάθειας και ασχετοσύνης». Ενώ πρόσθεσε πως η Επιτροπή παραβίασε κατάφορα το Σύνταγμα (άρθρο 86 παρ.3)το οποίο προστάζει πως «η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη, ανάκριση, προανάκριση, ή προκαταρκτική εξέταση κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της Βουλευτικής Περιόδου που ξεκινά μετά την τέλεση του αδικήματος». Τα αδικήματα για τα δομημένα ομόλογα παραγράφηκαν.

Υπόθεση Βατοπεδίου
Η υπόθεση Μονής Βατοπεδίου, αναφερόμενη συχνά και ως «σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου», αφορά μια σειρά ανταλλαγών ακινήτων, εκτάσεων και οικοπέδων, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους με φερόμενο (κατά την κατηγορία) απώτερο σκοπό να περιέλθουν αυτά, δια πλαγίας οδού - αγοραπωλησιών, μέσω της Ιεράς Μονής, σε συγκεκριμένες υπεράκτιες εταιρείες. Η υπόθεση αυτή κλυδώνισε την Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και ήταν μια από τις βασικές αιτίες που συνετρίβη από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009. Στη συνέχεια, το Νοέμβριο του 2010 η Ολομέλεια της Βουλής με μυστική ψηφοφορία αποφάσισε να παραπέμψει τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό και Πέτρο Δούκα στο Δικαστικό Συμβούλιο με τις κατηγορίες της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Η υπόθεση του Βατοπεδίου, όπως έχει δηλώσει ο κ. Δούκας σε συνέντευξή του, δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στην Κυβέρνηση Καραμανλή. Τελικά, ο κ. Δούκας δεν δικάστηκε ποτέ για την εμπλοκή στην υπόθεση του Βατοπεδίου, λόγω του εσπευσμένου κλεισίματος της Βουλής το 2009 που οδήγησε σε παραγραφή των αδικημάτων του, τα οποία είχε καταγράψει η Βουλή και αποδεχθεί το Δικαστικό Συμβούλιο.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί δε, πως ο κ. Δούκας κατηγόρησε γνωστό δημοσιογράφο ότι μέσω δύο εκπομπών του στην ΕΡΤ το 2012 «σπίλωσε την προσωπική και επαγγελματική τιμή του, αναφέροντας ότι ως υφυπουργός Οικονομικών ενήργησε με δόλο προς εξυπηρέτηση παράνομων συμφερόντων της Μονής Βατοπεδίου». Το δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό όχι απλώς δεν αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του κ. Δούκα αλλά απεφάνθη πως ό,τι δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος ήταν αποτέλεσμα έρευνας, στοιχείων και συνεντεύξεων προσώπων που είχαν άμεση σχέση με την υπόθεση, ενώ οι αποκαλύψεις ήταν απόρροια δικαιολογημένου ενδιαφέροντος για την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Το Εφετείο συμπέρανε ταυτόχρονα ότι όσα ειπώθηκαν στις εκπομπές αποτελούν περιεχόμενο της κατηγορίας εις βάρος του Πέτρου Δούκα από την Ολομέλεια της Βουλής και όχι του δημοσιογράφου που έκανε τη δουλειά του ως όφειλε.

Πόθεν Εσχες
Οι εισαγγελείς εφετών, άσκησαν ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον κ. Δούκα ενώ άσκησαν δίωξη για πλημμέλημα στον νυν προφυλακισμένο Γιάννο Παπαντωνίου καθώς και Γιώργο Βουλγαράκη Στην περίπτωση του Πέτρου Δούκα, που αντιμετώπισε κακούργημα καθώς αυστηροποιήθηκε ο νόμος μετά το 2010, φέρεται να εντοπίστηκε αδικαιολόγητη μείωση της περιουσίας του. Συγκεκριμένα τα εισοδήματά του εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 1,1 εκατ. ευρώ στις τραπεζικές του καταθέσεις κατά το έτος 2010 σε σχέση με αυτά του 2009. Κατά την Εισαγγελική κρίση ο πρώην υπουργός δεν κατάφερε να δώσει πειστική εξήγηση για αυτήν την μεταβολή αν και ο ίδιος ο ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν από καταθετικό λογαριασμό σε επενδυτικό. Τελικά ο κ. Δούκας, αθωώθηκε.

Συμπέρασμα
Καταγράφοντας τα δεδομένα από τις δηλώσεις του και τις συνεντεύξεις του, προκύπτει ότι με την αυτοδιοίκηση δεν έχει καλή σχέση. Δεν μπορεί να ξεχαστεί άλλωστε ότι στην πρώτη του συνέντευξη μίλησε για νομαρχίες αντί Αντιπεριφέρειες (ο νόμος για τις νομαρχίες έχει αλλάξει από το 2010), «τάζει» πως θα αλλάξει τη Σπάρτη μέσα σε 6 μήνες (μόνο κάποιος που δεν έχει ιδέα από τα δομικά δεδομένα της αυτοδιοίκησης θα μπορούσε να λέει τέτοια πράγματα), λέει πως θα φέρει δουλειές στην Σπάρτη και μιλάει αόριστα (διότι γνωρίζει, είναι η αλήθεια, ελάχιστα για τη Σπάρτη και τα χωριά). Ο κ. Δούκας αν και σεβαστό πρόσωπο με τη δική του ιστορία στα ελληνικά πεπραγμένα, μας θυμήθηκε ξαφνικά και συγκεκριμένα πριν από 60 μέρες. Αιφνιδιάζοντας θέλει να πάρει κεφαλή στο δήμο Σπάρτης, χωρίς όμως νε έχει την πλειοψηφία. Ακούγεται πως τάζει αντιδημαρχίες σε εκλεγμένους του Στ. Αργειτάκου προσπαθώντας να εκμεταλευτεί τους 4600 ψήφους που πήρε ο Δήμαρχος. Μάλιστα, κάποιοι δικοί του, σύμφωνα με καταγγελίες προπαγανδίζουν, ψιθυριστά, ότι είναι σταλμένος από τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που, όχι μόνο δεν ισχύει αλλά έχει εξαγριώσει και τις κεφαλές στο κόμμα, το οποίο ανάγκασε να κάνει δημόσια διάψευση.
Όπως και να έχει, προσπαθεί να κερδίσει παρουσιάζοντας εμφατικά το βιογραφικό του σε ένα κοινό που θεωρεί ότι θα εντυπωσιαστεί. Αγγίζει τα όρια του εγωκεντρισμού η αυτοπροβολή του η οποία δεν περιέχει τίποτα απολύτως από αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, η αντιφατικότητα με την οποία κινείται και μιλά, δείχνει έλλειψη σεβασμού και πρόκληση της νοημοσύνης των Σπαρτιατών. Επενδύει, από τη μία, στο παρωχημένο προσωποκεντρικό μοντέλο που θέλει έναν Δήμαρχο-Ηγέτη που θα τα κάνει όλα και εμείς, στην «κακομοίρα» Σπάρτη, θα τρέχουμε από πίσω του για να τον χειροκροτούμε επειδή θαμπωθήκαμε από το βιογραφικό και από την άλλη, λέει, πως θα συνθέσει και θα εμπνεύσει όλες τις δυνάμεις αλλά και τους εθελοντές μας. Και τα λέει αυτά, την ίδια στιγμή που τον «καθοδηγούν» οι άνθρωποι που πούλησαν το Βαλιώτη ενώ τους «τάισε ψωμάκι με θέσεις και μισθούς», «φάγανε» την Κανελλοπούλου στο νήμα και αποτελούν σήμερα, την ηγετική του ομάδα. Προφανέστατα ο κ. Δούκας, δεν έχει κατανοήσει ότι γύρω του βρίσκονται άνθρωποι γεμάτοι πολιτικό οπαδισμό, πάθη, εκδικητικότητα και μικροσυμφέροντα. Δυστυχώς, δεν έχει αξιολογήσει τους ανθρώπους που τον καθοδηγούν, και αυτό είναι ιδιαιτέρως αρνητικό για έναν άνθρωπο που έχει περάσει από τόσο σημαντικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Με πολύ έξυπνο τρόπο, τους κρύβει πίσω από τη γυαλάδα του βιογραφικού του. Με λίγα λόγια, μπορούμε να συμπεράνουμε πως, ο Πέτρος Δούκας είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στον ιδιωτικό τομέα. Για την αυτοδιοίκηση δεν έχει γνώση και μέχρι να τη μάθει θα περάσουν πολλοί μήνες. Το κρισιμο ερώτημα για το δημότη είναι εάν προτιμά γυαλιστερό περιεχόμενο (που ομολογουμένως έχει λόγω βιογραφικού) ή ουσία, γνώση, νέους ανθρώπους με όρεξη για αποτελέσματα;

*Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης