Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Μπροστά στην εκλογή του νέου Δήμαρχου την ερχόμενη Κυριακή δίνεται η ευκαιρία να σταθούμε υπεύθυνα και σοβαρά στην ανάδειξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης στην οποία αναπνέουμε και ζούμε, να προσεγγίσουμε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τις ιδιαιτερότητές της και να συμβάλλουμε ο καθένας με τον τρόπο του στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Οι προσπάθειες και οι υποχρεώσεις επιμερίζονται ισότιμα σε όλους, με πρωτοπόρους τους εκλεγμένους συμβούλους, οι οποίοι μαζί με τον νέο Δήμαρχο θα αποτελέσουν την ισχυρή ομάδα διεκδίκησης, επιλογής και πράξης. Αναμένουμε να ξεχάσουν τις κομματικές τους καταβολές και προτιμήσεις, να θέσουν πάνω από όλα και σε προτεραιότητα τα θέματα που επηρεάζουν και απασχολούν τους πολίτες, να πάρουν θέση με ενεργητικότητα και πείσμα απέναντι στις συντηρητικές επιλογές και πεποιθήσεις, που αναπαράγουν και ανακυκλώνουν τα ίδια, σε μια κοινωνία που οφείλει να αλλάξει και να πορευθεί κοντά στην ταχεία της ανάπτυξης και της προόδου.

Ξεφυλλίζοντας την ιστορία και τη συμβολή της πόλης-κράτους της Σπάρτης στον αρχαίο κόσμο, θα ανακαλύψουμε την πολύτιμη κληρονομιά και τη βαριά παρακαταθήκη. Μαζί με την Αθήνα ήταν αναμφισβήτητα ο ένας από τους ισχυρούς πόλους του διδύμου των αρχών, των αξιών και του πολιτισμού, που φώτισε τον τότε κόσμο, θεμελίωσε την πειθαρχημένη οργανωμένη πολιτεία και κατέδειξε πώς εκφράζεται και πιστοποιείται η πραγματική αγάπη για την πατρίδα. Απέδειξαν, ότι η ενότητα ήταν τεράστια δύναμη απόκρουσης πανίσχυρων εισβολέων, αλλά και τα τραγικά αποτελέσματα του διχασμού, από τις μεταξύ τους συγκρούσεις και συρράξεις.
Η Σπάρτη, ονομαστή σε όλους τους λαούς της γης από την ιστορία της, πορεύθηκε τις τελευταίες δεκαετίες παθητικά, χωρίς ζωντάνια και δυναμισμό, δεν αξιοποίησε τα ασύγκριτα πλεονεκτήματά της, δεν ακολούθησε το ρυθμό ανάπτυξης άλλων πόλεων και τώρα χρειάζεται περισσότερος κόπος, μεγαλύτερος αγώνας και πιο δυναμικές ενέργειες. Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές και με έμπνευση, σχέδιο και προγραμματισμό αξίζει και μπορεί να έχει μια καλύτερη επόμενη μέρα, μια καλύτερη προοπτική ζωής.

Ο νέος Δήμαρχος πρέπει να διακατέχεται από πάθος, μεράκι και όραμα, να συνειδητοποιήσει την υψηλή αποστολή του και να κατανοήσει ότι δεν θα είναι ο πρώτος της πόλης, αλλά ο πρώτος τη τάξει υπηρέτης των πολιτών, εκείνος, που θα ενεργοποιήσει, θα θέσει σε κίνηση και λειτουργία τις δημιουργικές δυνάμεις και σε αγαστή συνεργασία με τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, θα συγκροτήσει ένα παραγωγικό σύνολο απόψεων, ιεραρχημένων επιλογών και πρακτικών. Η συμμετοχή θα απομακρύνει τη στείρα αντιπολίτευση και θα επιβάλλει σε όλους τη σύνθεση, τη δραστηριοποίηση και τη δημιουργία. Είναι ανάγκη να γίνει αντιληπτό και κατανοητό ότι ο άνθρωπος προάγει τη θέση και όχι το αντίθετο. Και αυτό μέλλει να επαληθευτεί. Να ανοίξει πόρτες και διαδρόμους, να βρει πόρους και σχέδια που ταιριάζουν στη πόλη και να δρομολογήσει τα έργα που λιμνάζουν για πολλά χρόνια, όπως: η ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου, η παραπέρα ανάδειξη της Ακρόπολης και η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου, η διαμόρφωση του λόφου Ξενία, η πεζοδρόμηση της Παλαιολόγου και τμήματος της Λυκούργου, η ανάπλαση του Ευρώτα, η κάλυψη του ρέματος στο τμήμα κάτω από τα σχολεία, η μεταφορά της λαϊκής αγοράς σε μόνιμη και στεγασμένη θέση, αστική συγκοινωνία, χώρους στάθμευσης κ.ά.

Είναι ανάγκη, να ανατάξει μια κοινωνία χρόνια συμφιλιωμένη με ελάχιστες προσδοκίες και να την οδηγήσει σε νέες αναζητήσεις και σημαντικές αποκαλύψεις που είναι τυλιγμένες με το περίβλημα της άρνησης και της διατήρησης, της αργής αλλαγής και μεταβολής μακριά από τις επιδράσεις ιδεολογικών τάσεων, τη στιγμή που όλες οι κοινωνίες κινούνται με γοργά βήματα προκειμένου να βρίσκονται κοντά στις νέες προκλήσεις και να εξαλείψει την αδράνεια και το έλλειμμα πίστης που συμβαδίζουν με τους κατοίκους από την παρατεταμένη απραξία και τελμάτωση. Να ανασχεδιάσει τη λειτουργία της πόλης με την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων και παρεμβάσεων, να προκαλέσει τη διάχυση όλων των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα στην τοπική οικονομία, ώστε να υπάρξουν νέες ευκαιρίες, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, πρέπει να σταθούμε και στην αρμονική σχέση και πορεία όλων των πολιτών και την αποβολή της διάκρισης των γνήσιων από τους άλλους, τάση που φαίνεται καθαρά στις ιδέες, τις απόψεις και τις εκφράσεις κάποιων παλαιών κατεστημένων πεποιθήσεων, με παρωχημένη αντίληψη και περιχαρακωμένη νόηση, λες και κάποιοι έχουν παραπάνω δικαιώματα και υπακούουν σε κάποιους ειδικούς κανόνες και έχουν πρόσθετες υποχρεώσεις. Η αλλαγή και το ξεπέρασμα αυτών των νοοτροπιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ελευθερωθούν δυνάμεις και να προστεθούν στην ανασύνταξη και την ανανέωση. Επιτυχία θα είναι το προσπέρασμα των αγκυλώσεων και η συστράτευση, με την αξιοποίηση όλων όσων έχουν την ικανότητα και θέλουν να προσφέρουν και οι οποίοι θα προσδώσουν στην πόλη καινούργια στοιχεία και σύγχρονη ταυτότητα.

Η πόλη οφείλει να γίνει περισσότερο ανοιχτή, να διευρύνει τους ορίζοντές της και να αναδειχθεί σε πρωτοποριακό μοντέλο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Να επαναφέρει τη χαμένη αυτοπεποίθηση και μαζί με τον Μυστρά να αποκτήσει την αίγλη και τη διάκριση μιας πολιτιστικής κουλτούρας μοναδικής, εξαιρετικής, ζηλευτής, χωρίς πολιτική ή τεχνητή δυσπιστία και κοντόφθαλμα προσωπικά συμφέροντα ή άλλου είδους προκαταλήψεις και σκοπιμότητες. Να αποτελέσει εργοτάξιο οραμάτων και πρακτικών, ανάδυσης και προβολής, που μαζί με τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα θα γίνει πόλος έλξης ξένων επισκεπτών και περιηγητών συμβάλλοντας έτσι στην ολόπλευρη ανάπτυξη της περιοχής και την πολυπολιτισμική σύσφιξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών. Οι αδελφοποιήσεις είναι καλές αλλά δεν αρκούν. Να καθιερωθεί και να παγιωθεί ως ένα κέντρο πολιτισμού αρχαίου και βυζαντινού, με διεθνή ακτινοβολία, αλλά και τόπος ευχάριστης διαμονής και φιλοξενίας, ηρεμίας και ασφάλειας, όπως πραγματικά είναι. Ήρθε η ώρα να σηκωθεί αρκετά ψηλότερα.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr