Δημοσίευση 24/5/19 - Μετακίνηση 25/5/19

Τι σημαίνει ένας δήμαρχος να είναι αυτοδύναμος από την πρώτη Κυριακή.
Εκλέγεται τέτοιο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο έχει ασφαλή πλειοψηφία.
Δηλαδή υλοποιεί το Πρόγραμμά για το οποίο τον εξέλεξαν οι πολίτες.
Δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει υποχωρήσεις και παραχωρήσεις σε συνδυασμούς που ήρθαν δεύτεροι ή τρίτοι και συνήθως έχουν αντίθετες θέσεις σε κυρίαρχα θέματα. Δεν εξαναγκάζεται σε συγκυβέρνηση θυσιάζοντας αυτά για τα οποία κατατάχθηκε πρώτος, έναντι των άλλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της ριζοσπατικής κουλτούρας, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση, αυτό επιδιώκει και σε αυτό υπολογίζει: να μπορεί ακόμα και με ισχνές δυνάμεις να επηρεάζει την Κυβερνησιμότητα και τις αποφάσεις της κάθε Δημοτικής Αρχής που δεν παίρνει αυτοδυναμία. Είναι αυτό που λέμε ότι επιχειρεί να μπει στους Δήμους από το «παράθυρο», βάζοντας στη συνέχεια μικρή ή μεγάλη θηλιά στο λαιμό του εκάστοτε Δήμαρχου.

Στη Σπάρτη ο συνδυασμός που στεγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός του Βαγγέλη Βαλιώτη. Μέσω αυτού του συνδυασμού επιχειρεί την διείσδυσή του. Ωστόσο επειδή όλοι διαπιστώνουν ότι η Παράταξη Βαλιώτη χωλαίνει, αφού έχει απόλυτη διαρροή κομμουνιστών προς το Αλέκο Βουνάση και απαξίωση μέσα στη κοινωνία της Σπάρτης, μπαίνει σε εφαρμογή το Β πλάνο. Προσέγγιση του Δούκα που είτε ως δεύτερος, είτε ως τρίτος θα αποτελέσει το «κανάλι» μέσα από το οποίο θα περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο η δήθεν δημοκρατικότητα που στην πραγματικότητα είναι η τοξική ουσία κατά της αποτελεσματικότητας ενός Δήμου.

Αν ένα εκλογικό σώμα δεν δώσει σε έναν Δήμαρχο την αυτοδυναμία και την πλειοψηφία δεν μπορεί ούτε να τον κρίνει ούτε και να τον ελέγξει για το αν υλοποίησε το πρόγραμμά του. Διότι με τον νέο Νόμο, αν δεν έχει αυτοδυναμία δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. Άρα να εφαρμόσει το Πρόγραμμά του.
Οι πολίτες που πιστεύουν στη καθαρή πολιτική, στην ατόφια στάση θα πρέπει να στηρίξουν την αυτοδυναμία του Δημάρχου που τους ταιριάζει.
Στον Δήμο Σπάρτης υπάρχει σαφής αντίθεση των συνδυασμών σε θέματα Καθημερινότητας, Υποδομών, Ιδεολογίας, κ.λ.π.

Π.χ. όσα θέλει να αλλάξει ο Αργειτάκος στην καθαριότητα, στη συμμετοχή νέων αιρετών, στο κυκλοφοριακό, στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, στον αναβαθμισμένο ρόλο των προέδρων των χωριών, (ρόλο που απαξίωσε ο Β. Βαλιώτης στερώντας τους την πάγια προκαταβολή), στη ενδυνάμωση της οικονομίας, στην αναβάθμιση θεσμών, στην αξιοποίηση των εργαζόμενων στο Δήμο, στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, δεν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν όπως πρέπει αν είναι υποχρεωμένος να συγκυβερνήσει π.χ. με τον Βαλιώτη. Γιατί είναι γνωστό ότι ως Δήμαρχος ο Βαλιώτης δεν τα έπραξε, όχι γιατί κάποιος τον εμπόδισε αλλά διότι είχε άλλες προτεραιότητες, άλλες ιδέες.
Σε θέματα Ιστορίας, Εκκλησίας και Πίστης, στα Εθνικά θέματα και σε ζητήματα Αρχής, χωρίς αυτοδυναμία ένας Δήμαρχος είναι ανίσχυρος να τα διασφαλίσει.

Συνεπώς οι πολίτες πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Το ζήτημα δεν είναι να ψηφίσεις αλλά να ψηφίσεις αυτόν που θα μπορεί αυτοδύναμα να κάνει έργο.