ΣΠΑΡΤΗ. Πρόκειται για το κλασικό θέμα ταινίας του αδελφού που δεν μπορεί να παντρευτεί αν πρώτα δεν αποκαταστήσει την αδελφή του. Σε αυτήν την περίπτωση ο εύπορος αδελφός, αποφασίζει να επιστρατεύσει ως έσχατο μέσο τις αγγελίες γάμου. Για να κρύψει την πραγματική ηλικία της αδελφής του την παρουσιάζει ως δεσποινίδα 39 ετών. Τελικά μετά από διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις το σχέδιο θα αποτύχει.

Ο Πέτρος Δούκας, ομοιάζει με τον ήρωα της ταινίας και θέλει να παρουσιάσει τον συνδυασμό του ως φορέα της νεότητας. Δυστυχώς γι αυτόν, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εκπροσωπεί το νέο για τρείς, τουλάχιστον, σαφείς λόγους:

1. Αποτελεί κλασικό εκπρόσωπο της παλαιάς πολιτικής σκηνής, που σε ηλικία 67 ετών και αφού δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ αναγκάστηκε, για να μην χαθεί από το προσκήνιο, να μπει σε μια συζήτηση για κάποιους Δήμους. Κατέληξε τελικά στον Δήμο Σπάρτης τον οποίο δηλώνει ότι αγαπά και στον οποίο ήρθε ως «πυροσβέστης» ενός φλεγόμενου και ημιθανούς συνδυασμού. Εδώ μας θυμίζει την ταινία με τον Κώστα Βουτσά και τη φράση του «Δεσποινίς Αμαλία εγώ ήταν να τρουπώσω. Έτσι και τρούπωσα, τρούπωσα…»

2. Η μέθοδος που χρησιμοποίησε στην κάθοδό του μόνο τους νέους ανθρώπους και τις νέες αντιλήψεις δεν αφορά. Η υποψηφιότητα ενός Δήμαρχου που θέλει να αλλάξει τον τόπο δεν αποφασίζεται και ανακοινώνεται μέσα σε 24 ώρες, νύκτα και με διαρροές. Ο φορέας της νέας αντίληψης δεν καρατομεί συνεργάτες και δεν κλείνει τα παράθυρα στο φως και τον αέρα. Δεν υπονομεύει λειτουργούς και δεν δυσφημίζει επαγγελματίες.

3. Η πλειοψηφία των συμβούλων και συνεργατών του δεν εκπροσωπούν το νέο αλλά το παλαιό. Μάλιστα το βαθύ παλαιό το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά είναι παλαιό. Το παλαιό για να έχει δικαίωμα πρέπει να είναι επιτυχημένο. Αλλιώς πρέπει να σιωπά και να αποσύρεται. Υποψήφιοι και συνεργάτες του Πέτρου Δούκα είναι π.χ. ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Θέμης Πατσιλίβας, ο Χρήστος Κανακάκος, η Γεωργία Ζαχαράκη, η Κατερίνα Φέϊκου και άλλοι.

Για ποιά φρεσκάδα και νεότητα μπορεί να μιλήσει ο κατά τα άλλα συμπαθής Πέτρος Δούκας; Καλό δε θα ήταν να μην συνεχίσει την σύγκριση περί νεότητας διότι θα απογοητευτεί. Όσοι λοιπόν έχουν ενεργοποιήσει τους ανιχνευτές για να βρουν το παλιό και το νέο ας τους κλείσουν. Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται όλοι.
Γνωριζόμαστε!