Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο χειρισμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προειδοποιεί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την «υπογραφή» του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και τα οποία ενημερώνoυν τους παραλήπτες τους για υποτιθέμενη παραβίαση των υπηρεσιών ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-banking).

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες ό,τι πρέπει:

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή λάβουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησής τους.

– Να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και να μην απαντάνε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικής φύσεως στοιχεία.

Σε γενικές γραμμές χρειάζεται προσοχή σε email από τράπεζες. Οι τράπεζες ποτέ δεν ζητούν συμπλήρωση στοιχείων διαδικτιακά. Εάν ληφθεί ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο είναι ύποπτο είναι προτιμότερη η απευθείας επικοινωνία με την εταιρία για διευκρινίσεις.

Είναι σημαντικό να μην ακολουθούνται links από email ή ιστοσελίδες αλλά να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις εξ αρχής. Και φυσικά πριν από κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή, να ελέγχεται ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση αρχίζει με «https://» και όχι απλά «http://». Έτσι διασφαλίζεται η ασφαλής σύνδεση web (http secure).