Υλικά

Για τα ρολά

  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 2 φλ. ψιλοκομμένο λάχανο
  • 1 καρότο κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκι
  • λίγο φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
  • 1 φλ. φύτρες φασολιών η άλλες φύτρες (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
  • 1 κ.σ. σόγια
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γρ. ψιλά noodles ρυζιού
  • 20 φύλλα για spring rolls (φύλλα ρυζιού)
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς για το σερβίρισμα

Για τη σάλτσα

  • 2 σκ. σκόρδο
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 μήλο καθαρισμένο και τριμμένο
  • 1/4 φλ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. νερό
  • 1/2 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. κοφτό κορν φλάουρ (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. νερό (προαιρετικά)

Παρασκευή

Βάζουμε τα νουντλς σε μπολ και τα καλύπτουμε με βραστό νερό. Αφήνουμε για 5 λεπτά να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε με ψαλίδι κουζίνας σε μέγεθος 3-4εκ. Ζεσταίνουμε γουόκ ή βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το λάδι, φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια του γουόκ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το καρότο και το λάχανο και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το τζίντζερ, τα νουντλς, τις φύτρες, το λευκό ξίδι μπαλσάμικο και τη σόγια και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2λεπτά. Τρίβουμε πιπέρι. Τα βγάζουμε σε μπολ να κρυώσουν.
Ανακατεύουμε λίγο κορν φλάουρ με λίγο νερό. Ανοίγουμε τα φύλλα ρυζιού και παίρνουμε ένα ένα φύλλο τοποθετώντας το διαγώνια, δηλαδή όπως είναι τετράγωνο η μια γωνία γυρισμένη προς εμάς. Ακουμπάμε επάνω γέμιση κατά μήκος. Διπλώνουμε τη γωνία πάνω στην γέμιση και κλείνουμε τις δυο πλαϊνές γωνιές ώστε να σχηματιστεί ρολό. Αλείφουμε το τελείωμα με λίγο διαλυμένο κορν φλάουρ ώστε να κολλήσει καλά το ρολό. Το τυλίγουμε μέχρι την κάτω γωνία. Σε αυτό το στάδιο τα διατηρούμε για 1 μέρα στο ψυγείο η αρκετό καιρό στην κατάψυξη. Όμοια φτιάχνουμε τα υπόλοιπα ανοιξιάτικα ρολά. Τα τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι σε μπόλικο καυτό λάδι. Για 3-4 λεπτά να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε με σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς.

Για τη σάλτσα γλυκιάς πιπεριάς (sweet chili sauce) με μέλι

Καθαρίζουμε τις πιπεριές και κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από κορν φλάουρ και νερό. Τα αλέθουμε σε πουρέ. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να έρθουν σε σημείο βρασμού. Χαμηλώνουμε σε μεσαία φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά να μαλακώσουν οι πιπεριές και να πυκνώσει το μείγμα.