ΣΠΑΡΤΗ. «Το γεγονός είναι ότι είναι τρομακτικά δύσκολο να προσδιορίσεις τι συνέβη στο παρελθόν. Νομίζω ότι είναι εξίσου δύσκολο να προσδιορίσεις ακόμη και τι έγινε χθες», αυτά είναι τα λόγια που επέλεξε ο Χαρολντ Πίντερ για να σκιαγραφήσει το έργο του Παλιοί Καιροί, σε συνέντευξη του στον Μελ Γκάσοου το 1971, με αφορμή το ανέβασμα του έργου.

Τα έργα του Πίντερ γυρνούν πάντα από γύρω από τη Μνήμη. Αυτή η προσπάθεια του ανθρώπου να αποκαταστήσει την αλήθεια του, το προσωπικό του αφήγημα. Μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια τριών ανθρώπων θα βρεθούν οι θεατές που θα παρακολουθήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο το έργο του «Παλιοί Καιροί» από την ομάδα ΘΟΗ.

Οι θεατές θα παρακολουθήσουν ένα έργο στο οποίο οι ήρωες πάσχουν από Μνήμη. Βρίσκονται στο χάος του χτες, που έγινε με κάποιον τρόπο παραφρασμένο, επινοημένο και μεταφρασμένο και σε ένα σήμερα ρωγμή ανύπαρκτη ακόμα.

Η Kate, ο Deeley και η Anna των Παλιών Καιρών, χρησιμοποιούν τις λέξεις και τις εικόνες της προσωπικής τους Μνήμης, σε μια προσπάθεια να συγκλίνει το παρελθόν τους και να κατορθώσουν να επικοινωνήσουν σε αυτό το παρόν.

Οι «Παλιοί Καιροί» του Χάρολντ Πίντερ είναι ένα έργο γεμάτο λέξεις και φράσεις πολλαπλών αναγνώσεων. Άλλωστε αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της γραφής του Πίντερ. Αυτό του το έργο είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό του είδους.

Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου στις 21.30 στο Παλαιό Μεταξουργείο, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 29-31, Σπάρτη η νεοσύστατη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Παραστατικών Τεχνών, Θόη παρουσιάζει το έργο του Χάρολντ Πίντερ «οι Παλιοί Καιροί».

Παίζουν οι ηθοποιοί Ματίνα Μοίρα, Γιώργος Μπουτέρης και Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου. Η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Ζερβού και η γραφιστική επιμέλεια του: Michelangelo Bevilacqua.

Όσοι και όσες θέλουν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους από το βιβλιοπωλείο Δωρικόν. Η τιμή των εισιτηρίων της προπώλησης είναι 10 ευρώ ενώ στην είσοδο τις ημέρες της παράστασης θα είναι 12 ευρώ.