Γράφει ο Γιάννης Μητράκος*

Την Κυριακή του Θωμά, 5 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σπάρτης, ο ετήσιος εορτασμός του Γορτυνιακού Πολιτιστικού Συνδέσμου Σπάρτης «Ο Άγιος Ευθύμιος ο Νέος» ο εκ Δημητσάνης, με Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας.
Τη Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία τέλεσε ο Γορτύνιος εκ μητρός Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπλάθρας, ο οποίος πριν να δώσει το λόγο στον κύριο ομιλητή τον εκλεκτό Γορτύνιο κ. Αθανάσιο Στρίκο, αναφέρθηκε δι’ ολίγων στην κάθοδο των Γορτυνίων από την πατρογονική γη στη φιλόξενη πόλη της Σπάρτης, όπου ρίζωσαν και πρόκοψαν, αποτελώντας το βασικό κορμό της τοπικής κοινωνίας.

Ο εμβριθής ομιλητής κ. Αθανάσιος Στρίκος, τέως Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. , Εκπαιδευτικός κι ερευνητής της Ελληνικής Γραμματείας, της Ιστορίας και της Λαογραφίας, αναφέρθηκε με λόγο μεστό και με ύφος γλαφυρό στην πανάρχαιη και διαχρονική θρησκευτικότητα κι ευλάβεια των Ελλήνων, που στην περίπτωση των Γορτυνίων της Σπάρτης εκδηλώνεται στο πρόσωπο του Νεομάρτυρα Προστάτη τους Αγίου Ευθυμίου του Νέου του Δημητσανίτη, του οποίου παρουσίασε τα κύρια σημεία του σύντομου βίου του και του μαρτυρικού τέλους του δι’ αποκεφαλισμού στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Μαρτίου 1814.

Οι Γορτύνιοι της Σπάρτης, εδώ και χρόνια, έχουν καθιερώσει διπλό εορτασμό της μνήμης του Προστάτη τους. Κάθε Μάρτη επισκέπτονται την ιστορική Δημητσάνα, γενέτειρα του Νεομάρτυρα, και τελούν Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στο φερώνυμο ναό του, που είναι χτισμένος στο σημείο όπου βρισκόταν η πατρική του οικία. Την 1η Κυριακή μετά την Πρωτομαγιά τον εορτάζουν για 2η φορά, εναλλάξ, στο Μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας ή στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα, που έχουν αφιερωθεί εικόνες του Αγίου. Στην Ευαγγελίστρια η παλαιότερη του 1920, που είναι πανομοιότυπη με αυτήν στο ναό του στη Δημητσάνα και στη Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα η νεότερη του 1997. Ο κανονικός εορτασμός έχει καθιερωθεί από τους Αγιορείτες Πατέρες την 1η Μαΐου εκάστου έτους για να συνεορτάζεται με τους συνασκητές του Ιγνάτιο και Ακάκιο που μαρτύρησαν κατά παρόμοιο τρόπο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ιωάννης Πετρόπουλος κάλεσε τους συνεορταστές σε μία μικρή δεξίωση που έλαβε χώρα σε παρακείμενο κατάστημα καφέ.

* Γραμματέας του Συνδέσμου