Γράφει η Εύα Κοντοσταθάκου*

Ο τουρισμός αποτελεί για την ελληνική οικονομία τον πιο βασικό πυλώνα ανάπτυξης ο οποίος συμβάλλει με 10% στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν. Η οικονομική κρίση η οποία ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έπληξε ιδιαίτερα τον τομέα του τουρισμού με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανεργίας. Μία από τις περιοχές που η τουριστική ανάπτυξη επλήγη, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της κρίσης αποτελεί και ο νομός Λακωνίας.
Με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου που ξεκινά τον Απρίλιο, θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς και κυρίως η Πολιτεία να ενεργήσουν έτσι ώστε η τουριστική ανάπτυξη στο νομό μας να ανακάμψει τάχιστα.
Τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του νομού μας δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε να εξελιχθεί σε επιτυχημένο προορισμό πολλαπλών εναλλακτικών τουριστικών συνδυασμών που θα αναδείξουν όλες τις περιοχές της Λακωνίας.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του γενικού αλλά και του θρησκευτικού τουρισμού θα πρέπει να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λακωνίας τα οποία θα αποτελέσουν το κίνητρο προσέλκυσης περισσότερων τουριστών. Οι θρησκευτικές εορτές στη Λακωνία εορτάζονται με μία ιδιαίτερη και παραδοσιακή κατάνυξη, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την αύξηση του τουρισμού κατά τη διάρκεια των εορτών για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και παράλληλα να επισκεφτούν μονές, εκκλησίες και θρησκευτικά μνημεία που χρονολογούνται από το Βυζάντιο.
Επίσης, στο πλαίσιο της ανάδειξης του πολιτιστικού τουρισμού, θα πρέπει να αναδειχθούν μέσω μία τουριστικής εκστρατείας στα ΜΜΕ, όλα τα ιστορικά μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι πινακοθήκες του νομού μας. Ιδιαίτερη μνεία φυσικά θα πρέπει να δοθεί στο Αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης καθώς και στο Μουσείο του Μυστρά.
Για τους λάτρεις του εναλλακτικού-αθλητικού τουρισμού, ο νομός Λακωνίας δύναται να αποτελέσει τον τέλειο τουριστικό προορισμό. Οι εναλλαγές του τοπίου, στο όρος Πάρνωνα αποτελούν για τους λάτρεις της ανάβασης την τέλεια διαδρομή για να βιώσουν την περιπέτεια στα μονοπάτια του βουνού. Στο νομό υπάρχουν επίσης οι κατάλληλες τοποθεσίες τόσο για τους λάτρεις της τετρακίνησης όσο και για όσους ασχολούνται με την ορεινή ποδηλασία.
Τέλος, στο πλαίσιο της ανάδειξης του αγροτουρισμού το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και στοχεύει στην αγροτουριστική ανάπτυξη, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση καθώς με την αξιοποίηση του επιτυγχάνεται και αναδεικνύεται το φυσικό κάλλος της Λακωνίας. .
Αν αντιληφθούμε και κατανοήσουμε όλοι μας τον τουριστικό πλούτο του νομού μας και δράσουμε από κοινού μέσω δημόσιων αλλά και ιδιωτικών στρατηγικών και πρωτοβουλιών, είναι απολύτως σίγουρο ότι σύντομα ο νομός Λακωνίας θα αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει στην τουριστική ανάπτυξη της χώρα μας. Το ιδιαίτερο γραφικό χρώμα, οι διαφορετικές θεματικές εμπειρίες, η εναλλαγή του τοπίου σε σχετικά μικρές αποστάσεις, η πλούσια πολιτισμική παράδοση, μπορούν να επιβάλουν το brand name της Λακωνίας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

*Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Αθηναίων