Γράφει ο Γιάννης Μητράκος

ΓΕΡΑΚΑΣ. Στις εσχατιές της λακωνικής γης βρέθηκε, την Κυριακή των Βαΐων το εσπέρας, 21 Απριλίου 2019, ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης, για να παρακολουθήσει την Ακολουθία του Νυμφίου στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Ιέρακος.

Την ακολουθία τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης π. Ευστάθιος Πορφύρης και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπλάθρας Γορτύνιος εκ μητρός, ενώ έψαλλε χορός της γυναικείας αδελφότητας.

Η Μονή της Ευαγγελίστριας (19ος αιώνας) ιδρύθηκε από μία οσιακή μορφή τον αγιορείτη μοναχό Κυριακό Στουρνάρα, που ασκήτεψε σε δυο απόκρημνες σπηλιές του βουνού Μπαλογκαίρι του Ζάρακα. Ο ασκητής, καθοδηγημένος από ένα υπερφυσικό φως, βρήκε στην κορφή ενός λόφου, πάνω στα κλαδιά μιας γκλαντινιάς, την εικόνα του Αγίου Γεωργίου κι αποφάσισε να ανοικοδομήσει ναό στο όνομά του. Το αποτέλεσμα ήταν το σημερινό Καθολικό της Μονής, το οποίο είναι ένα πρωτότυπο αριστούργημα ναοδομίας, αφού εξωτερικά είναι ενιαίος ναός κι εσωτερικά τρεις ναοί: στο ισόγειο ο Άγιος Γεώργιος και στο άνω δώμα το Ρόδον το Αμάραντον και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Η ατμόσφαιρα, με το ημίφως που δημιουργούσαν τα μελισσοκέρια, οι ψαλμωδίες των μοναχών και οι καλλικέλαδες φωνές του π. Γεωργίου και του π. Ευσταθίου, με τις εκφωνήσεις όλο νόημα και πνευματικό περιεχόμενο, ήταν αρκούντως κατανυκτική!
Στο τέλος της Ακολουθίας ο π. Γεώργιος μίλησε στους προσκυνητές για την ιστορία της Μονής και για το πνευματικό νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας, το οποίο καλούνται να ενστερνιστούν και να κάνουν βίωμά τους οι χριστιανοί.

Ακολούθησε μοναστηριακή φιλοξενία στο αρχονταρίκι της Μονής. Στη συνέχεια οι προσκυνητές μετέβησαν στη Μονεμβασιά, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο είχε προετοιμάσει νηστίσιμο βραδινό τραπέζι στο Κέντρο «ΚΑΣΤΡΑΚΙ» της κας Λυγερής Ψυχογιού.

Μετά το πέρας του δείπνου ήλθε η ώρα της επιστροφής με την ευχή «Και του χρόνου»!