Γράφει ο Κωνσταντίνος Κορωνιός*

«Απολιτικοποίηση», άλλως αδιαφορία, απάθεια για τα κοινά και τα πολιτικά ζητήματα· ένα ισχυρό φαινόμενο της εποχής μας, που μαστίζει το σύνολο της κοινωνίας μας και κυρίως τη νέα γενιά. Σήμερα, η πολιτική βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, θεωρούμενη ως η βασική υπαίτια για την παρακμή της εποχής μας. Ακόμα κι αν υπάρχει μια δόση αλήθειας σε αυτά τα λόγια, η προσέγγιση του πολυσύνθετου αυτού προβλήματος είναι και οφείλουμε να είναι διαφορετική.

Τα αίτια που οδήγησαν στη διαμόρφωση της τάσης αυτής ποικίλουν. Το κλίμα της εποχής, στο οποίο κυριαρχούν η αδικία, η ανισότητα, η αναξιοκρατία, η ανηθικότητα, η υποκρισία των πολιτικών και η ασυνέπεια των ενηλίκων. Οι ρυθμοί των σύγχρονων υπερκαταναλωτικών κοινωνιών που είναι τόσο γρήγοροι και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να σκεφτεί κάτι άλλο πέρα από τα προσωπικά του προβλήματα. Επιπλέον, η εκπεφρασμένη με κάθε τρόπο αδιαφορία της πολιτικής για τη νεολαία, ακόμα και οι προσταγές της «μόδας», που θέλουν τους νέους να ακολουθούν τη μάζα, χωρίς να έχουν επίγνωση των ενεργειών τους.

Αν, για παράδειγμα, σήμερα ρωτήσεις ένα, κατά τα λοιπά, δραστήριο νέο γιατί δε θέλει να συμμετέχει στις εκλογές, θα σου απαντήσει «Δε θα ψηφίσω, γιατί πιστεύω ότι δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα». Όμως, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γάλλος διαφωτιστής Ζαν Ζακ Ρουσσώ «Από τη στιγμή που θα πει κάποιος για τις υποθέσεις του κράτους: – Τι με νοιάζει εμένα; Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το κράτος είναι χαμένο».
Η υιοθέτηση της στάσης αυτής, η ισοπέδωση της πολιτικής, η ταμπέλα ότι όλοι πολιτικοί είναι ίδιοι είναι μια εύκολη άρνηση που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ο στίβος της πολιτικής θα παραμείνει ελεύθερος σε ακατάλληλους εκπροσώπους, με ολέθριες συνέπειες για την πολιτική και το μέλλον της κοινωνίας που, ούτως ή αλλιώς, ανήκει στους νέους.

Με την σκέψη αυτή οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τη λύση στο πρόβλημα θα δώσει μόνο η ενεργή συμμετοχή των νέων στα κοινά. Οι νέοι οφείλουν και μπορούν να αντισταθούν στην πτώση των αξιών και στην παρακμή της πολιτικής, αρχής γενομένης από τη συμμετοχή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι πρώτιστο χρέος τους απέναντι στον εαυτό τους και στο μέλλον του τόπου τους. Οφείλουν να προτείνουν και να υλοποιούν τους τρόπους, με τους οποίους το μέλλον τους αυτό μπορεί να γίνει καλύτερο.

Μόνο μέσω της συμμετοχής των νέων στα κοινά μπορεί να καταπολεμηθεί κατά γενική ομολογία η νοσηρή πλευρά του πολιτικού και διεφθαρμένου κατά πολλούς συστήματος. Μόνο μέσω της υγιούς πολιτικής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί ο καθένας μας να προσφέρει στο τόπο του και να συμβάλει και αυτός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όλοι μας πρέπει να πιστέψουμε και πάλι σε μια πολιτική, σε μία δηλαδή μορφή άσκηση εξουσίας, απαλλαγμένη από το λαϊκισμό, το πελατειακό σύστημα και τις λοιπές παθογένειες της μεταπολίτευσης. Γιατί η πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και γι’ αυτό οφείλει να μας απασχολεί όλους.

*B.Sc, M.B.A., M.Sc / Konstantinos Koronios, B.Sc, M.B.A., M.Sc
Υποψήφιος Διδάκτορας/ Phd Candidate

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr