Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Όταν στα τέλη της 10ετίας του ’90 αποφασίστηκε το μέλλον της Ελλάδας και η μετατροπή της σε προτεκτοράτο της ΕΕ και του κεφαλαίου από ξένα κέντρα αποφάσεων, η πρώτη παρέμβαση που έγινε προς αυτήν την κατεύθυνση αφορούσε την τοπική αυτοδιοίκηση:

Με τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ - 1997 - κυβέρνηση ΣΗΜΙΤΗ» ξεκίνησε η δημιουργία δήμων – μαμούθ, που ολοκληρώθηκε με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ – 2010 – κυβέρνηση Γ.Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» και με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ – 2018 – κυβέρνηση ΤΣΠΡΑ». Μοναδικός στόχος των παρεμβάσεων αυτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν η προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες των μεγάλων συμφερόντων και του κεφαλαίου , η εξυπηρέτηση των μνημονίων και η προώθηση της υποδούλωσης και του ξεπουλήματος της χώρας, σε βάρος των συμφερόντων, των αναγκών και των δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων και των τοπικών κοινωνιών.

Οι παρεμβάσεις αυτές δημιούργησαν στον τόπο μας τον γιγαντιαίο δήμο της Σπάρτης που απλώνεται από τον Λογκανίκο του Ταϋγέτου ως τους Αγριάνους του Πάρνωνα, από τις Καρυές του Β. Πάρνωνα ως την Άρνα του Ν. Ταϋγέτου κι ανάμεσά τους η Σπάρτη και τα πάμπολλα καμποχώρια. Ένας δήμος δυσλειτουργικός και (εκ των πραγμάτων) αναποτελεσματικός , με μεγάλη ποικιλομορφία στα γεωγραφικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, πολεοδομικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά , αναπτυξιακά, κλπ, χαρακτηριστικά.

Ένας τέτοιος δήμος έχει ανάγκη (κατά προτεραιότητα) από τη σύνταξη σχεδίων τοπικής ανάπτυξης, χωριστά για κάθε περιοχή, με βάση την ιδιαιτερότητά της, την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης , των προϋποθέσεων, των δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων της, καθώς και τον εντοπισμό των σημαντικότερων ζητημάτων τοπικής ανάπτυξης, που θα πρέπει ο δήμος Σπάρτης να αντιμετωπίσει στην επόμενη περίοδο. Μέσα σ’ αυτά τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης θα εισαχθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε κοινότητας κι όλα μαζί τα τοπικά σχέδια θα ενσωματωθούν σε ένα κεντρικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του δήμου, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα από επιχειρησιακά και άλλα προγράμματα.

Σήμερα, λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές , οι πολίτες αναμένουν την παρουσίαση τέτοιων, επιστημονικά και τεχνοκρατικά επεξεργασμένων προγραμμάτων, όχι ως ευχολόγια, εκθέσεις ιδεών και θεωρητικές - ουτοπικές αναζητήσεις, αλλά ως ουσιαστικές και ρεαλιστικές απαντήσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα του δήμου και των δημοτών.