Πριν από χρόνια με πολιτική απόφαση της Μαριέτας Γιαννάκου δημιουργούνται στη Σπάρτη ΑΕΙ και ΤΕΙ. Προκειμένου η Σπάρτη να μην χάσει τις σχολές, διότι δεν είχε υποδομές, οι σχολές φιλοξενούνται σε χώρους της Εκκλησίας και του Δήμου. Με γενναία δωρεά ο ομογενής Βαλιώτης κτίζει το ΤΕΙ και το κράτος σε οικόπεδο του Δήμου κτίζει το Πανεπιστήμιο.

Οι σχολές λειτουργούν και η πόλη εν τω μεταξύ νοικιάζει γκαρσονιέρες και πουλά σουβλάκια και καφέδες. Τα προβλήματα εντοπίζονται αρχικά σε θέματα προσωπικού και στο πρόγραμμα σπουδών, στη συνέχεια υφέρπει η φήμη ότι καθηγητές θέλουν τις σχολές πλησιέστερα στην Αθήνα. Το 2018 μαθαίνουμε ότι οι υποδομές του Νοσοκομείου Σπάρτης δεν είναι επαρκείς για την πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών της Νοσηλευτικής έτσι ώστε τα πτυχία τους να είναι ισχυρά.

Ο επανασχεδιασμός από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του χάρτη ΑΕΙ ΤΕΙ της χώρας σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομής στο Νοσοκομείο Σπάρτης αφήνει το περιθώριο στον υπουργό Γαβρόγλου που ξεκαθαρίζει ότι η Νοσηλευτική μεταφέρεται στην Τρίπολη. Ως αντίδωρο έρχονται στη Σπάρτη οι Πανεπιστημιακές Σχολές Στατιστικής και Φυσιοθεραπείας.

Σήμερα το Ιδρυμα Νιάρχος εξετάζει μια γενναία χρηματοδότηση έργου στο Νοσοκομείο Σπάρτης για τη δημιουργία νέας μεγάλης πτέρυγας. Αν αυτό δρομολογηθεί από το 2019 είναι κρίμα και άδικο να έχει χαθεί η Νοσηλευτική.

O Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας θέτει θέμα αξιοπιστίας των στοιχείων που επικαλείται ο Υπουργός Γαβρόγλου για να μετακινήσει την Νοσηλευτική από την Σπάρτη στην Τρίπολη. Τώρα συντονισμένο μέτωπο όλων των Λακώνων!