Υλικά

  • 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό) καθαρισμένο
  • 500 γραμ. φακές χοντρές
  • 2 σκ. σκόρδο ολόκληρες
  • 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 6 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο Λακωνίας
  • 2 ξερά κρεμμύδια Βατίκων κομμένα σε καρέ
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
  • 1 ντομάτα κομμένη σε καρέ
  • αλάτι, πιπέρι

    Παρασκευή

    Για τις φακές με χταπόδι και λαχανικά, βράζουμε πρώτα τις φακές σε μπόλικο νερό για περίπου 30΄-35΄ να είναι μισοβρασμένες. Τις στραγγίζουμε καλά. Ρίχνουμε σε μια στρώση τις μισοβρασμένες φακές στη γάστρα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε μικρή πήλινη γάστρα γιατί ψήνεται πιο σωστά το φαγητό.

    Μπήγουμε τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα ενδιάμεσα στις φακές. Απλώνουμε από πάνω τους το χταπόδι. Βάζουμε σε μπολ τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και την ντομάτα. Τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη, το μπαλσάμικο και το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και περιχύνουμε με αυτά το χταπόδι και τις φακές.

    Σκεπάζουμε τη γάστρα καλά και ψήνουμε το φαγητό στους 180°C στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Προς το τέλος του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού. Σερβίρεται ζεστό σαν κυρίως γεύμα ή κρύο σαν σαλάτα.