Γράφει ο Νίκος Ι. Καρμοίρης

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι να πολιτευτεί κανείς.
Ο πρώτος είναι να κρίνει και να κατακρίνει τους απερχόμενους (κατά τη χρόνια παράλογη λογική «παραλάβαμε χάος»), αλλά ακόμα και τους προεκλογικά πολιτικούς του αντιπάλους. Δηλαδή τους πάντες! Να μη μιλά για το τί σκοπεύει να πράξει ο ίδιος, αλλά για το τί δεν έκαναν (ή δεν θα κάνουν) οι άλλοι.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να παρουσιάσει μέσω του προγράμματός του το όραμα και το πλάνο του, και τεκμηριωμένα τις μεθόδους που θα ακολουθήσει για να το υλοποιήσει, καθώς και τη διάθεση να εργαστεί με τους συνεργάτες του προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο πρώτος είναι ο εύκολος δρόμος, στα χνάρια του λαϊκισμού. Ο δεύτερος είναι ο δύσκολος, που μαρτυρά εντιμότητα και -κυρίως- εργατικότητα.
Οι εκλογείς καλούνται να πάρουν θέση και από την επιλογή τους κρίνεται εν τέλει και εν γένει το επίπεδο της εκάστοτε Κοινωνίας. Στη μεν πρώτη περίπτωση θα σταθούν κριτές και κατακριτές των εκπροσώπων τους με την πρώτη ευκαιρία. Και μάλιστα σύντομα. Στη δε δεύτερη, θα εργαστούν μαζί τους για την πραγματοποίηση των κοινών τους στόχων. Επομένως δεν παίζει τόσο μεγάλο ρολό ο τρόπος που θα επιλέξει ο καθένας να πολιτευτεί, αλλά ο τρόπος, η κουλτούρα και η λογική που θα ακολουθήσει η κάθε Κοινωνία για να επιλέξει και να εκλέξει τους αντιπροσώπους της.
Υπάρχει, βέβαια, και μια ειδική κατηγορία πολιτευόμενων. Οι αυτόκλητοι «μεσσίες». Συνήθως, πρότερα απόντες, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, υποκινούμενοι από λόγους που μόνον οι ίδιοι γνωρίζουν, έχοντας υπερτιμήσει τις δυνάμεις τους και υποτιμήσει τους «ιθαγενείς», χωρίς να έχουν - για χρόνια - αφουγκραστεί σε βάθος την τοπική Κοινωνία. Αν οι εκλογείς εξαπατηθούν και τους υπερψηφίσουν, πιθανόν να μην δρουν, και να αντιδρούν παθητικά σε οτιδήποτε στραβό˙ διότι θέλει δύναμη ψυχής να παραδεχθείς πως εξαπατήθηκες… Δύναμη που αν την είχες θα επέλεγες εξαρχής τον δεύτερο δρόμο, τον δύσκολο.
Α! Η πρώτη και η τρίτη περίπτωση μπορούν και να συνδυαστούν αυθόρμητα κι αρμονικά!

Υ.Γ.: Αξιοσημείωτο πως στο Δήμο Σπάρτης, σχεδόν έναν μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένας μόνον υποψήφιος συνδυασμός έχει επιλέξει τον δύσκολο δρόμο κι έχει ήδη παρουσιάσει τους κεντρικούς άξονες μεγάλου μέρους του προγράμματός του…

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr