Υλικά

  • 60 κομμάτια αμπελόφυλλα
  • 2 φλ. ρύζι γλασέ
  • 7-8 τεμ. πράσινα κρεμμυδάκια
  • 1-2 κρεμμύδια ξερά
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανός
  • 1/4 ματσάκι άνιθο
  • 1/4 ματσάκι δυόσμο
  • 1 κουτ. γλ. αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο Λακωνίας


Παρασκευή

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα. Σε μία λεκάνη ρίχνουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι λίγο λάδι και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στο χέρι μας, με τα νεύρα του προς τα επάνω και βάζουμε μια κουταλιά γέμιση. Κλείνουμε τα δύο πλαϊνά του και τυλίγουμε σε ρολό. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα. Τα βάζουμε με τη σειρά σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το χυμό από τα λεμόνια, το λάδι και νερό μέχρι να σκεπάζονται. Από επάνω βάζουμε ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Αν θέλουμε βάζουμε και ένα φλιτζάνι με νερό για να μην μετακινείται το πιάτο. Τα σιγοβράζουμε για περίπου 40-50 λεπτά αφού δοκιμάσουμε το ρύζι και είναι όπως το θέλουμε. Σερβίρουμε με λεμόνι και σάλτσα γιαουρτιού.