Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σπάρτη, σε εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε Λακωνίας

ΣΠΑΡΤΗ. O πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Σπάρτη και τον Μυστρά στα πλαίσια της περιοδείας του σε όλη την Ελλάδα. Το απόγευμα της Πέμπτης 4/4/19 μίλησε σε ένα ευρύτατο ακροατήριο στο Leonidas Palace.

Yποψήφιοι βουλευτές, περιφερειάρχης και δήμαρχοι χειροκρότησαν τον πρόεδρος της Ν.Δ. για την ομιλία που είχε αναφορές και σε λάκωνες στελέχη της Παράταξης, στη Σπάρτη, τον Μυστρά και τη Μάνη.

Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη

«Σας ευχαριστώ από καρδιάς για αυτήν την καταπληκτική υποδοχή, εδώ στη Σπάρτη, στη Λακωνία. Σας ευχαριστώ για το χειροκρότημά σας, για τον ενθουσιασμό σας, για τη στήριξή σας στη Νέα Δημοκρατία. Τη μεγάλη μας Νέα Δημοκρατία, που πάντα εδώ στη Λακωνία ήταν λίγο μεγαλύτερη. Πάντα εδώ μας πηγαίνατε λίγο ψηλότερα. Το ίδιο θα κάνετε και τώρα.

Φίλες και φίλοι,

Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να έρθω στη Σπάρτη, να έρθω στη Λακωνία να σας μιλήσω, να σας σφίξω το χέρι, να σας μεταφέρω το μήνυμα της νίκης. Νίκης σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν μέσα στο 2019. Έρχομαι σε έναν τόπο, με τον οποίον αισθάνομαι πραγματικά ότι με συνδέουν πολύ στενοί δεσμοί. Δεν είναι μόνο η γεωγραφική εγγύτητα της Κρήτης με τη Λακωνία, με τη Μάνη. Είναι και προσωπικοί δεσμοί που πηγαίνουν πίσω δεκαετίες και θέλω με την ευκαιρία αυτή να μνημονεύσω, να θυμίσω και να τιμήσω δύο ανθρώπους οι οποίοι υπήρξαν στενότατοι συνεργάτες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη-και οι δύο με καταγωγή από τη Λακωνία.

Ο ένας είναι ο Αντώνης Σγαρδέλης, τον οποίον τον ευχαριστώ από καρδιάς για όλα όσα προσέφερε στη μεγάλη μας Παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία, πάντα με διακριτικότητα, με σεμνότητα και με μία πρωτοφανή εργατικότητα. Ο δεύτερος άνθρωπος δεν είναι δυστυχώς σήμερα μαζί μας. Είναι ο Κυριάκος Γριβέας. Θα ήθελα να τον μνημονεύσω και αυτόν για όλα όσα προσέφερε. Ο άδικος χαμός του πριν από λίγους μήνες στενοχώρησε όλες και όλους πάρα πολύ, όχι μόνον τους πολλούς και καλούς φίλους του εδώ στη Λακωνία.

Φίλες και φίλοι,

Βρίσκομαι στον όμορφο τόπο σας για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα της νίκης που βροντοφωνάζει σήμερα ολόκληρη η χώρα. Ένα μήνυμα νίκης το οποίο δεν θα αποτυπωθεί μόνο στην εθνική κάλπη, στην κάλπη των ευρωεκλογών, αλλά και στην περιφερειακή κάλπη. Είμαι εδώ για να δώσουμε και από εδώ τη νίκη στον Νίκα. Εν τούτω Νίκα. Κοιτάξτε, επιλέξαμε να στηρίξουμε τον Παναγιώτη Νίκα για έναν βασικό λόγο. Είναι ένας άξιος και αποτελεσματικός αυτοδιοικητικός άνδρας, που άλλαξε την όψη της Καλαμάτας. Μετέτρεψε την Καλαμάτα σε μία από τις πρωτοπόρες ελληνικές πόλεις. Τη μεταμόρφωσε κυριολεκτικά με όραμα, με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Και όπως έφερε την Καλαμάτα στην κορυφή των ελληνικών πόλεων, έτσι πρέπει να φέρει και την Πελοπόννησο στην κορυφή των ελληνικών Περιφερειών, διότι αυτό μόνο της αξίζει.

Και αυτό, φίλες και φίλοι, μπορεί να γίνει μόνο -το είπε ο Παναγιώτης, θέλω να το επαναλάβω και εγώ- μέσα από μία ουσιαστική και αποτελεσματική σύμπραξη της κεντρικής εξουσίας με την Περιφερειακή Διοίκηση. Για αυτό και αποδίδουμε τόσο μεγάλη πολιτική σημασία στη μάχη των περιφερειακών εκλογών. Όχι μόνο γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα “καμία Περιφέρεια στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας”, αλλά γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να υλοποιήσουμε και εδώ στον τόπο σας μία ουσιαστική και αποτελεσματική περιφερειακή στρατηγική. Εμείς έχουμε ήδη ανακοινώσει το μεγάλο πρόγραμμα των κεντρικών υποδομών, τις οποίες θέλουμε να στηρίξουμε. Από την ανάδειξη των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτού του πανέμορφου τόπου, από το Μυστρά μέχρι το αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, το οποίο έχει στοιχειώσει πια ως ένα όραμα που δυστυχώς παραμένει σήμερα σχέδιο επί χάρτου. Από την ανάδειξη της Μάνης μέχρι την τόνωση του πρωτογενούς τομέα. Από τη βελτίωση των τοπικών υποδομών μέχρι την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Λακωνίας. Όλα αυτά είναι σχέδια και προγράμματα τα οποία μπορούν να γίνουν μόνο σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διοίκηση. Για αυτό και σας ζητώ, σας ζητώ από καρδιάς για το καλό της Λακωνίας, για το καλό της Περιφέρειας Πελοποννήσου να στηρίξετε τον Παναγιώτη Νίκα στις εκλογές που έρχονται και να τον εκλέξετε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να το ξαναπώ εδώ από τη Σπάρτη, από τη Λακωνία. Στις 26 Μαΐου, αν όχι νωρίτερα, μακάρι να μπορούσε να συμβεί νωρίτερα, αλλά δεν εκτιμώ ότι θα γίνει, έχουμε εκλογές. Γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας ότι ασχέτως των προθέσεων του κ. Τσίπρα για τις εθνικές εκλογές, στις 26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Έχουμε ευρωεκλογές, έχουμε περιφερειακές εκλογές και έχουμε δημοτικές εκλογές. Και θα είναι η πρώτη ευκαιρία του ελληνικού λαού να μιλήσει επιτέλους με τη δική του φωνή ύστερα από 4 χρόνια. 4 χρόνια έχουν να γίνουν εκλογές στη χώρα μας από το Σεπτέμβριο του 2015. Και ο λαός λαχταρά, λαχταρά επιτέλους, να μιλήσει με τη δική του φωνή. Στις κάλπες της 26ης Μαΐου και συγκεκριμένα στην ευρωκάλπη -εφόσον δεν στηθούν εθνικές κάλπες ταυτόχρονα- θα στείλει ένα βροντερό μήνυμα. “Ως εδώ, αξίζουμε καλύτερα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μπορούμε καλύτερα από τα χάλια στα οποία έχει καταδικάσει τη χώρα η σημερινή Κυβέρνηση”.

Η ψήφος λοιπόν στις 26η Μαΐου θα είναι ταυτόχρονα μια ψήφος αποδοκιμασίας στο ΣΥΡΙΖΑ , αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μια ψήφος επιδοκιμασίας και επιβράβευσης της Νέας Δημοκρατίας. Και για αυτό και σήμερα εδώ από τη Λακωνία, από τη Σπάρτη, όπως το κάνω σε κάθε γωνιά της Ελλάδος -γιατί όπως βλέπετε δεν έχω σταματήσει να γυρνώ την Ελλάδα, αύριο θα βρεθώ στην Αιτωλοακαρνανία και θα γυρίσουμε και θα ξανά γυρίσουμε όλη την Ελλάδα και θα πάμε σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό να μεταφέρουμε το μήνυμα της νίκης- θέλω να κηρύξω πανστρατιά νίκης. Και θέλω να σας ζητήσω να θυμηθούμε, αγαπητέ Θανάση, ότι η Λακωνία ήταν και παραμένει πάντα ένα από τα ισχυρά κάστρα της Νέας Δημοκρατίας. Ένα κάστρο που κράτησε την Παράταξη όρθια, που παρέμεινε γαλάζιο όταν όλη η άλλη χώρα άλλαζε χρώμα.

Αλλά και εδώ όμως, και ας είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα εκλογικά μας αποτελέσματα. Εδώ λοιπόν στη Λακωνία, εδώ στη Σπάρτη έχω από εσάς ακόμα υψηλότερες απαιτήσεις από ό,τι έχω στην υπόλοιπη Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε. Και το μήνυμα της Λακωνίας, το μήνυμα της Σπάρτης, το μήνυμα της Μάνης θα είναι εκκωφαντικό. Θα είναι η αμέριστη στήριξη στη Νέα Δημοκρατία ώστε να μετατρέψουμε τις ευρωεκλογές ως το απαραίτητο σκαλοπάτι στο οποίο πρέπει να ανέβουμε προκειμένου να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από μια μεγάλη, από μια εκκωφαντική, από μια συντριπτική νίκη στις εθνικές εκλογές όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

Φίλες και φίλοι,

Όλοι το γνωρίζετε πια: Ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύκλος του κ. Τσίπρα κλείνει. Και κλείνει μέσα σε ένα κλίμα γενικότερης θλίψης, στεναχώριας, απαισιοδοξίας, προσβολής για την Ελλάδα και για τους Έλληνες. Δεν μου αρέσει στις ομιλίες μου να αναλώνω πολύ χρόνο για να σας υπενθυμίζω τι έκανε ή μάλλον τι δεν έκανε ο κ. Τσίπρας αυτά τα τέσσερα χρόνια. Τέσσερα χρόνια, όμως, τα οποία θα τον θυμάστε για τέσσερα πράγματα: Το πρώτο είναι ότι σας κορόιδεψε, σας ενέπαιξε, σας εξαπάτησε το 2015. Σας υποσχέθηκε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, ότι θα αυξήσει τις συντάξεις, ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ότι δεν θα κόψει το ΕΚΑΣ. Και έκανε ακριβώς τα ανάποδα. Υπήρξε ο Πρωθυπουργός της μεγάλης απάτης, όχι της αυταπάτης, της συνειδητής εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Το δεύτερο που θα θυμάστε από τον κ. Τσίπρα είναι οι φόροι, οι φόροι στους οποίους έπνιξε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη, τους αγρότες -και έχουμε πολλούς αγρότες σήμερα ανάμεσά μας εδώ στη Λακωνία- τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους. Υπερφορολόγησε τους πάντες για να μπορεί στη συνέχεια να μοιράζει λίγα επιδόματα στους κομματικούς του φίλους. Το τρίτο για το οποίο τον θυμάστε αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκεί που ο κ. Τσίπρας δυστυχώς είπε ναι, εκεί που όλοι οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί είπαν όχι. Και το τέταρτο για τον οποίο θα τον θυμάστε -και θα τον τιμωρήσετε τελικά και για αυτό- είναι ότι δίχασε την ελληνική κοινωνία, ότι βούλιαξε την πολιτική ζωή στη λάσπη, στο βούρκο, στην απαξίωση, στο διχασμό.

Το σύνθημά του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» καταδιώκει ακόμα και σήμερα την πολιτική ζωή. Και εδώ από τη Λακωνία, θέλω να στείλω όχι ένα μήνυμα διχασμού, αλλά ένα μεγάλο μήνυμα ενότητας. Την επόμενη μέρα η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά ενωμένη και να αφήσουμε πίσω αυτή την περίοδο του διχασμού που τόσο μας τραυμάτισε, τόσο μας πόνεσε, τόσο μας στενοχώρησε. Είμαστε, ξέρετε, λίγοι ως Έλληνες, είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι πολύ σημαντικές για να καταδιώκουμε ο ένας τον άλλον. Άλλο η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα, άλλο η στοχοποίηση, η λάσπη, το δηλητήριο και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Όλα αυτά, δυστυχώς, φέρνουν σήμερα τη σφραγίδα του κ. Τσίπρα και όλα αυτά πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας και να μιλήσουμε για μία άλλη, για μία φωτεινή Ελλάδα. Για μία Ελλάδα που θα δίνει πραγματικές προοπτικές ελπίδας σε όλους τους Έλληνες, αλλά κυρίως στα νέα παιδιά τα οποία σήμερα είτε εγκαταλείπουν την Ελλάδα είτε μένουν και εύχονται να έχουν ένα καλύτερο μέλλον μακριά στην Πατρίδα μας. Και αυτό δεν μπορώ προσωπικά ως Έλληνας να το ανεχτώ και είμαι σίγουρος ότι δεν τον ανέχεστε και εσείς. Γυρνάω όλη την Ελλάδα, μπαίνω στα καφενεία, μιλάω με ηλικιωμένους ανθρώπους, μιλάω με μεσήλικες. Οι πιο πολλοί μου παραπονιούνται για τις συντάξεις τους. Αλλά οι παππούδες και οι γιαγιάδες, οι μπαμπάδες και οι μανάδες το πρώτο το οποίο μου λένε είναι: “Φρόντισε να βρεις δουλειά στα παιδιά μας ώστε να μην φεύγουν από την Ελλάδα”. Τα παιδιά μέσα από τις καλές δουλειές να μπορούν να στηρίζουν τους πατεράδες και τους παππούδες και όχι οι παππούδες και οι πατεράδες με μία πενιχρή σύνταξη να στηρίζουν τα παιδιά τους. Δεν είναι αυτό το όραμα το οποίο έχω για την ελληνική οικονομία, για την ελληνική κοινωνία. Και θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο μόνο αν πάρει μπροστά η πραγματική μηχανή της οικονομίας. Αν έχουμε περισσότερη ανάπτυξη θα έχουμε περισσότερα εισοδήματα, θα έχουμε περισσότερες δουλειές, θα έχουμε μεγαλύτερο πλούτο να δώσουμε αύριο στις συντάξεις.

Αλλά αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια. Γίνεται με συγκεκριμένες πολιτικές που θα προσελκύσουν επενδύσεις στον τόπο μας. Κάθε γωνιά της Ελλάδος έχει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει. Αγαπητέ Παναγιώτη, η Μεσσηνία το έκανε το ήδη σε σημαντικό βαθμό. Προσέλκυσε μεγάλες επενδύσεις, ξενοδοχειακές και όχι μόνο, δημιούργησε πλούτο, έδωσε ευκαιρίες στα παιδιά να μείνουν στα χωριά τους και να έχουν καλές δουλειές με καλούς μισθούς και να μπορούν να προσβλέπουν ότι θα έχουν μια καλύτερη ζωή. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εδώ στην Λακωνία, στην υπόλοιπη Πελοπόννησο. Και έχουμε δυνατότητες να το κάνουμε. Αλλά όχι, επαναλαμβάνω, με μία κυβέρνηση η οποία είναι ιδεοληπτική και αντιμετωπίζει τις επενδύσεις όχι απλά με καχυποψία, αλλά με ανοιχτή εχθρότητα.

Δείτε τι έγινε πριν από λίγες μέρες σε μια πάρα πολύ σημαντική επένδυση στον Πειραιά, όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ξαφνικά, τώρα το σκέφτηκε, τώρα το ανακάλυψε, έρχεται να μπλοκάρει μία επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Δείτε τι έγινε με την προσπάθεια πώλησης μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, των Ελληνικών Πετρελαίων, που και αυτή δυστυχώς ναυάγησε μέσα στις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Αυτά δεν μπορούμε να τα ανεχτούμε την επόμενη μέρα και θα προχωρήσουμε ως οδοστρωτήρες, σαρώνοντας όλα τα εμπόδια, τα οποία εμποδίζουν τους δημιουργικούς ανθρώπους να έρθουν να επενδύσουν στον τόπο τους. Και έχετε μπόλικους τέτοιους ανθρώπους εδώ στη Λακωνία. Έχετε ανθρώπους από την ομογένεια, οι οποίοι επιστρέφουν και θέλουν να επενδύσουν στον τόπο τους. Όχι μόνο γιατί τον αγαπάνε, αλλά γιατί πιστεύουν πραγματικά στην αναπτυξιακή του δυναμική. Έχουμε τόσο πλούτο.

Επισκέφθηκα πριν από λίγες ώρες το μοναδικό κόσμημα του Μυστρά. Μία βυζαντινή πόλη μοναδική, όχι μόνο στην Ελλάδα, μοναδική στον κόσμο.. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να αναδείξουμε αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά και να συμπληρώσουμε το αναπτυξιακό πρότυπο της Λακωνίας με νέες δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και περισσότερο πλούτο. Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει. Δεν μιλάμε αρκετά για αυτά. Αλλά είναι κάτι το οποίο πραγματικά θα ήθελα να το δουλέψουμε μαζί με τον Παναγιώτη Νίκα και μαζί με τον επόμενο Δήμαρχο της Σπάρτης. Το 2020 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Σκεφτείτε το. 2.500 χρόνια από μία μάχη η οποία σηματοδότησε την ιστορία μας, η οποία έγινε πρότυπο αντίστασης ελεύθερων ανθρώπων απέναντι στην κατάκτηση. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τη Σπάρτη και την πλούσια πολιτιστική της παράδοση, να τη ξαναβάλουμε στο χάρτη της παγκόσμιας ιστορίας, έτσι όπως της αξίζει. Διότι η Σπάρτη είναι η δεύτερη -αν όχι η πρώτη- πιο γνωστή πόλη της αρχαίας Ελλάδος. Να λύσουμε επιτέλους -και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση- το πρόβλημα του αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης. Να αποκτήσει η Σπάρτη το μουσείο που της αξίζει και που θα είναι αντάξιο της μοναδικής ιστορίας της.

Φίλες και φίλοι,

Για όλα αυτά θα μιλήσουμε από τώρα μέχρι τις εκλογές. Θα μιλήσουμε για το εθνικό μας πρόγραμμα. Θα μιλήσουμε για το πώς η Ευρώπη μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές έχουν και μία σημαντική Ευρωπαϊκή διάσταση. Και για αυτό και θέλω με την ευκαιρία αυτή, να σταθώ στο πόσο μεγάλη σημασία αποδίδω στο ευρωψηφοδέλτιό μας. Και στο πόσο μεγάλη σημασία έχει και εσείς που θα στηρίξετε τη Νέα Δημοκρατία, να αξιολογήσετε και να κρίνετε και να στείλετε στο Ευρωκοινοβούλιο, ευρωβουλευτές οι οποίοι να αξίζουν πραγματικά. Να μελετήσετε τα βιογραφικά τους και να τους διαλέξετε με προσοχή. Έχουμε υποψήφιους ευρωβουλευτές σήμερα μαζί μας. Ο ένας είναι εν ενεργεία ευρωβουλευτής, ο Γιώργος Κύρτσος. Τον ευχαριστώ για όσα έχει κάνει στην Ευρωβουλή. Έχουμε επίσης τον Άγη Βερούτη, το Δημήτρη Μελά, τον Λευτέρη Βαρουξή και τη Βασιλική Λαζαράκου η οποία είναι η τελευταία προσθήκη στο ευρωψηφοδέλτιό μας. Έχουμε όπως βλέπετε και πολλές άξιες γυναίκες τις οποίες βάζουμε στο ευρωψηφοδέλτιο όχι από ανάγκη, όχι επειδή έχουμε υποχρεωτική ποσόστωση, αλλά επειδή θέλουμε περισσότερη γυναικεία εκπροσώπηση και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή.

Το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ευρώπη έχει σημασία. Έχει σημασία για την Ελλάδα, έχει σημασία και για τη Λακωνία. Έχει σημασία, διότι την επόμενη μέρα θέλουμε να έχουμε μία ισχυρή φωνή σε μία Ευρώπη που αλλάζει. Να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία μας αξίζουν. Να διαπραγματευτούμε με την Ευρώπη μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα μου πείτε, γιατί έχει μεγάλη σημασία αυτό; Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να μειώσουμε τους φόρους, για να μπορέσετε όλοι να ανασάνετε και να μπορέσει η οικονομία πάλι να πάρει καινούργια αναπτυξιακή δυναμική. Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τους αγρότες μας σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση που θα γίνει για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Για να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τη φύλαξη των συνόρων μας, γιατί εμείς, ναι, ξέρουμε και αναγνωρίζουμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά πρέπει να φυλάσσονται. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι και να μπαίνει ο καθένας όπως θέλει και όποτε θέλει. Απέναντι λοιπόν σε όλα αυτά θα αναμετρηθούμε.

Θα αναμετρηθούμε με ένα Κόμμα και μια κυβέρνηση η οποία δυστυχώς μίκρυνε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Και όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μας λένε και να χειροκροτούν τον κ. Τσίπρα για τις δήθεν εθνικές του επιτυχίες στο μέτωπο της Συμφωνίας των Πρεσπών εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η αλήθεια. Ο κ. Τσίπρας πέφτει, αλλά τα προβλήματα που κληροδοτεί στη χώρα δυστυχώς μένουν όρθια. Προ ολίγων ημερών βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη. Είχα μια διευρυμένη σύσκεψη με όλους τους παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδος. Συζητήσαμε τα τεράστια προβλήματα που η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δημιουργήσει για όλους τους παραγωγούς οι οποίοι χρησιμοποιούν την ονομασία Μακεδονία ή Μακεδονικός στα προϊόντα τους. Ο κ. Τσίπρας πήγε και τους μίλησε σαν να αγνοεί παντελώς το πρόβλημα τα οποία ο ίδιος δημιούργησε. Προσωπικά πήγα και τους μίλησα και τους πρότεινα λύσεις για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε τα μακεδονικά προϊόντα, να τα κατοχυρώσουμε στην Ευρώπη και να στηρίξουμε συνολικά το όνομα και την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας. Έτσι ώστε να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο -έστω- να απαλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Τσίπρας, φίλες και φίλοι, φαίνεται σήμερα να περπατάει πιο άνετα στα Σκόπια από ό,τι περπατάει στη Θεσσαλονίκη. Και μου κάνει εντύπωση, δεν ξέρω αν το έκανε επίτηδες ή αν κάποιος παρέβλεψε να του το εντοπίσει, ταξίδεψε στα Σκόπια, προσέξτε, την ημέρα που ο Κώστας Καραμανλής πριν από 11 χρόνια είχε πει το όχι στο Βουκουρέστι. Και προσβάλλει και σήμερα τη νοημοσύνη μας, προσβάλλει τις ευαισθησίες μας, προσβάλλει τα πραγματικά πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Μας προσβάλλει όλους όταν μας λέει ανοιχτά ότι όσοι αντιδρούμε με τη συμφωνία την οποία υπέγραψε είμαστε εθνικιστές, ακροδεξιοί, λαϊκιστές, γραφικοί. Του απαντάμε “όχι κύριε Τσίπρα, δεν είμαστε τίποτα από όλα αυτά. Είμαστε πραγματικοί πατριώτες που γνωρίζουμε την ιστορία μας, τιμάμε την ιστορία μας και θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για να μην παραχαράσσεται η ιστορία μας και ειδικά η ιστορία της Μακεδονίας”.

Αυτή λοιπόν, φίλες και φίλοι, δυστυχώς, είναι η κληρονομιά την οποία μας αφήνει πίσω του ο κ. Τσίπρας. Μια οικονομία ρημαγμένη και μια Συμφωνία των Πρεσπών που δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να επαναλάβω εδώ στη Λακωνία ότι πιστεύω στον υγιή πατριωτισμό. Πιστεύω στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αίσθηση της ιστορικής τους ταυτότητας και που βάζουν την ιστορία αυτού του τόπου και την παράδοσή του σε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Θέλω όμως να κάνω τη διάκριση και εδώ μεταξύ του στείρου εθνικισμού, των ψευτοϋπερπατριωτών οι οποίοι φωνάζουν και διαδηλώνουν χωρίς αντίκρισμα και των πραγματικά υπεύθυνων πατριωτών οι οποίοι στέκονται με θέσεις και απόψεις απέναντι στα προβλήματα. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη πατριωτική δύναμη αυτού του τόπου και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Και κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας επιμένει στο δικό του φαντασιακό κόσμο να μας ταυτίζει με την ακροδεξιά του απαντώ και του θυμίζω: “δεν ήμασταν εμείς αυτοί που κυβερνήσαμε με τον κ. Καμμένο 4 χρόνια, δεν ήμασταν εμείς αυτοί που συμπράξαμε με τις ακραίες δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού για να κρατηθούμε λίγους μήνες ακόμα στην εξουσία”.

Όμως, φίλες και φίλοι, όλα αυτά θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες. Θα κριθούν στις κάλπες όποτε και αν αυτές στηθούν. Θα κριθούν σίγουρα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, και πάλι τους κεντρικούς μας στόχους: καθαρή, ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές που δεν θα αμφισβητείται. Όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες -και σίγουρα η Περιφέρεια της Πελοποννήσου- στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας. Στις τρεις μεγάλες πόλεις δήμαρχοι που στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία και τα δικά της χρώματα. Και σε όλη την επικράτεια όσο το δυνατόν περισσότεροι συνδυασμοί συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή και εδώ στη Λακωνία να επαναλάβω κάτι που αφορά στις δημοτικές εκλογές. Θα επιλέξετε τελικά εσείς ποιον θεωρείτε ότι είναι ο καλύτερος Δήμαρχος για να ρυθμίσετε τα του τόπου σας. Εμείς έχουμε τις προτιμήσεις μας. Κάπου τις έχουμε εκφράσει, κάπου δεν τις έχουμε εκφράσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλω και δεν μπορώ να επιτρέψω οι όποιες εσωτερικές έριδες, διαφωνίες, θεμιτές και κατανοητές πάντα που αφορούν τα δημοτικά να έχουν επιπτώσεις στην εθνική κάλπη και στην κάλπη των ευρωεκλογών. Εκεί πάμε όλοι ενωμένοι σαν μία γροθιά. Θέλω το βράδυ των ευρωεκλογών ένα τέτοιο αποτέλεσμα που θα γράψει τους τίτλους τέλους του δράματος του κ. Τσίπρα, που θα τον σύρουν σε εξελίξεις, που θα οδηγήσουν τελικά στη μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Εκείνη η Κυριακή, λοιπόν, της 26ης Μαΐου θα είναι μέχρι τις εθνικές εκλογές, η πιο κρίσιμη Κυριακή της τελευταίας 4ετίας. Και θα μετατρέψουμε αυτή την κάλπη σε ένα δημοψήφισμα λύτρωσης και αισιοδοξίας που θα σημάνει το θλιβερό επίλογο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα και τον φωτεινό πρόλογο μίας νέας Ελλάδας. Στις 26 Μαΐου, λοιπόν, δεν υπάρχουν περιθώρια για ίσες αποστάσεις. Σίγουρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλαρή ψήφο. Πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη και να πάμε από την καθήλωση στην πρόοδο. Όπως δεν υπάρχει και ώρα για αποχή. Η αποχή, ξέρετε δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους άλλους να αποφασίζουν για αυτούς οι οποίοι τελικά δεν συμμετέχουν στα κοινά. Και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό να το επιτρέψουμε. Και το λέω ειδικά στα νέα παιδιά, στους νέους ψηφοφόρους, στα παιδιά των 17, 18, 19 χρονών που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Κατανοώ απόλυτα την καχυποψία τους και την αγανάκτησή τους, ενδεχομένως, με το πολιτικό σύστημα. Αλλά η αποχή δεν είναι λύση. Θα πρέπει εμείς να τους πείσουμε, να πείσετε τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας ότι πράγματι η δική τους ζωή με τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να γίνει καλύτερη. Ότι μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε αυτά τα οποία οι νέοι άνθρωποι θέλουν τελικά. Τι είναι αυτό; Καλύτερη παιδεία. Δημόσια παιδεία συνδεδεμένη με την πραγματική οικονομία και περισσότερες και καλύτερες δουλειές όταν θα τελειώσουν τις σπουδές τους ή όταν θα τελειώσουν την τεχνική εκπαίδευση την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν, ενδεχομένως, ως ένα εναλλακτικό δρόμο σε σχέση με το Πανεπιστήμιο.

Σε αυτούς τους νέους ανθρώπους πρέπει να μιλήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη πειστικότητα. Διότι η καχυποψία τους απέναντι στην πολιτική είναι μεγάλη, αλλά μόνο η Νέα Δημοκρατία αποτελεί σήμερα την πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματά τους, αλλά και στις λογικές τους αναζητήσεις. Κάνω, λοιπόν, εδώ από τη Λακωνία ένα μεγάλο κάλεσμα συμπόρευσης και συστράτευσης. Απευθύνομαι πρώτα από όλα - και σας ευχαριστώ από καρδιάς- στους παραδοσιακούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας, σε όλες και όλους εσάς που κρατήσατε όρθια την Παράταξή μας σε δύσκολες στιγμές. Κάποτε κάποιοι έσπευσαν να ξεγράψουν τη Νέα Δημοκρατία. Προέβλεψαν ότι ενδεχομένως να έχει την ίδια πορεία με τον μεγάλο ιστορικό μας αντίπαλο, να καταλήξει δηλαδή ένα Κόμμα το οποίο θα βρίσκεται σε μονοψήφια ποσοστά. Τους διαψεύσαμε. Τους διαψεύσαμε γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει ρίζες, έχει βάσεις, έχει όλους εσάς τους αγνούς και παραδοσιακούς Νεοδημοκράτες που την κρατήσατε όρθια σε δύσκολες στιγμές.

Βλέπω όμως ανάμεσά μας και παλιούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας που επέστρεψαν στις τάξεις της μετά από πολλά χρόνια αποχής και απομάκρυνσης από την Παράταξη. Και αυτό είναι παρήγορο, είναι ευχάριστο. Μπήκα στην πολιτική πριν από ακριβώς 15 χρόνια το 2004 όταν η Νέα Δημοκρατία είχε παραπάνω από 3.000.000 ψήφους σε ολόκληρη την επικράτεια σε μια μεγάλη εκλογική επικράτηση που έφερε τότε τον Κώστα τον Καραμανλή στην εξουσία. Από τότε η δύναμή μας δυστυχώς μειωνόταν. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία το ’04, το ’07 μας εγκατέλειψαν στην πορεία για διάφορους λόγους. Τους ζητώ και σας ζητώ να βάλετε στην άκρη τα όποια παράπονα και τις όποιες επιφυλάξεις σας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Τώρα είναι που σας χρειαζόμαστε, γυρίστε στο σπίτι σας, η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι σας. Είμαστε η Παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και θυμόμαστε ότι στις 29 Μαΐου, 3 μέρες μετά τις ευρωεκλογές, θα γιορτάσουμε τα 40 χρόνια από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα απέναντι τότε στο λαϊκισμό του Ανδρέα Παπανδρέου και πείθοντας μια κοινωνία η οποία τότε ήταν καχύποπτη για τις επιλογές του.

Αυτοί είμαστε. Η μεγάλη Παράταξη που πάντα βρισκόταν από τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Είμαστε όμως ταυτόχρονα ανανεωμένοι με νέα στελέχη, νέο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι άνθρωποι που συστρατεύονται για πρώτη φορά με τη Νέα Δημοκρατία και τους ευχαριστώ πραγματικά για αυτό. Μια Παράταξη με νέες ιδέες, νέο πολιτικό λόγο, νέα εικόνα, νέο σήμα. Νέο σήμα, αλλά ο πυρσός υπάρχει πάντα στο σήμα μας, μην το ξεχνάτε αυτό, γιατί το σήμα μας συμβολίζει τη συνέχεια και την ανανέωση. Έτοιμοι να αποτελέσουμε μια μεγάλη κοίτη στην οποία θα έρθουν και θα συνενωθούν πολιτικά ρυάκια από διάφορες ιδεολογικές κατευθύνσεις. Διότι σήμερα δεν απευθυνόμαστε μόνο σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται κοντά μας ιδεολογικά. Ξέρω ότι θα έρθουν να μας στηρίξουν σε αυτή την εκλογή και συμπολίτες μας από τελείως διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους με άλλες ιδεολογικές αφετηρίες. Δεν θα το κάνουν επειδή κατ΄ ανάγκη ασπάστηκαν πλήρως την ιδεολογία μας και τις ιδέες μας. Θα το κάνουν διότι γνωρίζουν σήμερα ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Τα μεγάλα διακυβεύματα είναι: Πρόοδος ή συντήρηση, Ευρώπη ή Μαδούρο, λαϊκισμός ή αλήθεια, αποτελεσματικότητα ή ερασιτεχνισμός.

Αυτά είναι τα διλήμματα τα οποία τελικά θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας μας για την επόμενη 5ετία, 10ετία. Είναι διλήμματα τα οποία μπορούν να απαντηθούν μόνο μέσα από τη στήριξη στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν τη δική τους ξεχωριστή υπέρβαση και θα πρέπει να τους καλωσορίσουμε στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας. Να τους υποδεχθούμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συμπόρευσης την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε επιτέλους τη χώρα μας έτσι όπως πρέπει. Έχουμε ακόμα 7,5 εβδομάδες μάχης. Σας θέλω όλες και όλους δίπλα μας σε διάταξη μάχης. Γιατί τώρα δίνουμε όλοι εξετάσεις. Δίνουμε εξετάσεις στην Παράταξη, αλλά δίνουμε εξετάσεις στο λαό και στην Πατρίδα. Και όλοι αναμετριόμαστε με την ιστορία μας. Αλλά όλοι θα γράψουμε μαζί και τη δική μας ιστορία, το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας για τη χώρα μας και για τη μεγάλη, την ένδοξη Παράταξή μας.

Αυτή λοιπόν η κοινή στάση, αυτός ο κοινός αγώνας πρέπει να αποτυπωθεί το βράδυ των εκλογών και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα θα έχει πια τελειώσει και ότι μια νέα φωτεινή Ελλάδα ανατέλλει. Μια Ελλάδα με αισιοδοξία, με χαμόγελο στην οποία η Νέα Δημοκρατία θα παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάντε λοιπόν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, νίκη όλων των Ελλήνων. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα, μπορούμε καλύτερα και θα τα καταφέρουμε. Πάμε όλοι μαζί για αυτή τη μεγάλη εκλογική επικράτηση, τη μεγάλη εκλογική νίκη στην εθνική κάλπη, στην ευρωκάλπη, στην περιφερειακή κάλπη. Να κάνουμε όλη την Ελλάδα γαλάζια και τη Λακωνία, το κάστρο της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα πιο γαλάζιο. Διότι το γαλάζιο της Λακωνίας ήταν, είναι και θα είναι πάντα ακόμα πιο έντονο. Σας ευχαριστώ για το χειροκρότημα, σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας. Να είστε καλά, καλό αγώνα σε όλες και σε όλους».