• Θεωρήθηκε ότι έχει βασική ανάμειξη σε δύο από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης Ελλάδας, του Βατοπεδίου και των Δομημένων Ομολόγων.
  • Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν αποδέχθηκε πρόταση για Δήμο της Αττικής

ΣΠΑΡΤΗ. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Λακωνικός Τύπος» μάθαμε, 60 ημέρες πριν τις εκλογές, ότι ο Πέτρος Δούκας θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Σπάρτης αφού επιθυμεί να συμπορευθεί με την δημοτική ομάδα που συγκρότησε ο Γρηγόρης Αποστολάκος για να διεκδικήσει την θέση του Δήμαρχου Σπάρτης. Ο Πέτρος Δούκας δηλώνει ότι λατρεύει τη Σπάρτης κι έρχεται με τραγική καθυστέρηση και εμφανώς βιαστικά να καλύψει ένα κενό ηγεσίας σε ένα συνδυασμό που φαίνεται να μην έχει απόλυτη ταύτιση των μελών του σε προτεραιότητες και αρχές.
Οι Σπαρτιάτες πολίτες που δεν έχουν στενή σχέση με την πολιτική και τα κόμματα πολύ λίγα γνωρίζουν για τον νεοδημοκράτη οικονομολόγο.
Μέχρι στιγμής δε έχει δοθεί στην δημοσιότητα βιογραφικό του 67χρονου Πέτρου Δούκα, συνεπώς τον γνωρίζουμε μέσα από τις επίσημες πληροφορίες που δίνει, για παράδειγμα, η Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια:

«Ο Πέτρος Δούκας (1952) είναι Έλληνας πολιτικός.

Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα.
Ο πατέρας του, πτέραρχος Γεώργιος Δούκας, διετέλεσε Αρχηγός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο πανεπιστήμιο George Washington, διοίκηση επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικά στο πανεπιστήμιο Columbia και οικονομικά στο New York University, του οποίου αναδείχτηκε διδάκτωρ των οικονομικών.

Από το 1979 έως το 1985 εργάστηκε στην τράπεζα Citibank στη Νέα Υόρκη.
Το 1986 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της ίδιας τράπεζας για την Ελλάδα.
Από τον Αύγουστο του 1992 έως τον Οκτώβριο του 1993 ήταν Υφυπουργός Οικονομικών. Το 1994 επέστρεψε στη Citibank και το 1996 ίδρυσε εταιρία συμβούλων. Το Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής και ορίστηκε Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ανανέωσε την εκλογή του το 2007 και τοποθετήθηκε σε θέση υφυπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Το 2007 αναμείχθηκε στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Στις εκλογές του 2009 δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Κώστας Καραμανλής τον θεώρησε υπεύθυνο για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, παρότι υπήρξαν μόνο ενδεικτικά στοιχεία σε βάρος του.
Είναι παντρεμένος με την Ιλεάνα Έβερτ, κόρη του Μιλτιάδη Έβερτ και έχει τέσσερα παιδιά.

Σκάνδαλο Ομολόγων
Σύμφωνα με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, προέκυψαν ευθύνες για τον πρώην υπουργό με ταυτόχρονη πρόταση για παραπομπή σε έρευνα και για τυχόν ποινικές ευθύνες.»

Ο Πέτρος Δούκας έλκει την καταγωγή του από τους Γοράνους. Έχει αποδεχθεί την πρόταση της δημοτικής ομάδας που αρχικά δημιούργησε ο Γρηγόρης Αποστολάκος, ο οποίος διέβλεψε διχασμό ή ενδεχόμενη εκλογική αποτυχία και γι’ αυτό αποχώρησε.
Με χαρακτηριστικά σφάλματα στην επικοινωνιακή του τακτική κατά την διήμερη κάθοδό του στη Σπάρτη, ο Πέτρος Δούκας έσπευσε να καλέσει όλους τους άξιους και δραστήριους πολίτες να συνταχθούν στην πρόταση του.
Συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πέτρου Δούκα είναι η γνώση της ιστορίας και η διεθνής εμπειρία του.
Συγκριτικά μειονεκτήματα ο παροξυσμός και οι αντιπαλότητες που ήδη καταγράφονται στην ομάδα του σχετικά με την ιεράρχηση των προσώπων και τα αξιώματα. Επίσης η καθυστέρηση να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τον Δήμο είναι ένα μειονέκτημα.

Θα πρέπει, όπως συμβαίνει καιρό τώρα με όλους τους υποψήφιους Δημάρχους, Αργειτάκο, Βαλιώτη, Βουνάση, Κανελλοπούλου, να υποστεί τη βάσανο της απόλυτης διαφάνειας κι ελέγχου και της αποκάλυψης κάθε πτυχής της επιχειρηματικής, κοινωνικής και κοσμικής ζωής του, προκειμένου οι δημότες να έχουν και γι αυτόν ολοκληρωμένη άποψη, όπως για όλους τους άλλους.
Οι όροι caddie και whiff που ισχύουν στο γκόλφ θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τον Πέτρο Δούκα που θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Σπάρτη δεν πάσχει από άνωθεν «σωτήρες» αλλά από οίκοθεν «εργάτες» .