Γράφει η Ποτούλα Πασχαλίδη

Αυγοκόβω το φρικασέ την στιγμή που χτυπάει το τηλέφωνο.
-Έλα μια βόλτα στο χτήμα. Σου έχω μια έκπληξη, μου είπε με χαρά ο άντρας μου.
- Κλείνω το μάτι της κουζίνας και έρχομαι του απαντώ και προσθέτω το λεμόνι στο πιάτο. Λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και έτοιμο το αυγόκομμα.

Δέκα λεπτά αργότερα φτάνω στο χτήμα και βρίσκω την πόρτα κλειδωμένη. Αλλά πριν προλάβω να ανησυχήσω, νάτο το Αγροτικό που στρίβει στην γωνία. Και τι είναι όλα αυτά που κουβαλάει, απορώ. Σίγουρα είναι η έκπληξη για την οποία μου μίλησε το έτερον μου ήμισυ.
-Τι είναι αυτό που χρειάζονται τα παιδιά και τα εγγόνια μας, με ρωτάει κατενθουσιασμένος σαν βγαίνει από το αυτοκίνητο.
-Τι είναι , απορώ εγώ!
-Φρέσκα αυγά και σπιτικό κοτόπουλο, χωρίς φάρμακα και ορμόνες. Να ξέρουν τι τα ταΐζουν. Αυτή είναι η έκπληξη μου. Πήρα κοτετσόσυρμα και τα υπόλοιπα που χρειάζονται και θα φτιάξω ένα κοτέτσι.

Όση ώρα μου εξηγούσε τον σκοπό της έκπληξης, μας είχε πλησιάσει ο κυρ Θανάσης που έχει το χτήμα του δυό ιδιοκτησίες πιο κάτω. Άκουσε την κουβέντα μας και έβαλε τα γέλια.
-Καλά, το σκέφτηκες καλά και αποφάσισες να φτιάξεις κοτέτσι εδώ; Καλά δεν ακούς, δεν μαθαίνεις τι γίνεται στην περιοχή; Και όχι μονάχα εδώ. Δεν υπάρχει σε όλο τον Δήμο περιοχή που να μην έχουν κλέψει κότες οι γνωστοί κοτοκλέφτες.
-Τους Ρομά εννοείς; Γύφτους τους λέγανε παλαιότερα. Αυτούς λες;
-Αυτούς και όχι μόνον. Δεν έμαθες τι έπαθε ο αδερφός μου ο Γιάννης;
-Τι έπαθε; Τώρα κοντά εννοείς ή τότε πριν το Πάσχα που του τα έκλεψαν όλα τα ζωντανά; Δεν άκουσα κάτι. Για πες.
-Δεν τον έκλεψαν μονάχα μια φορά. Τρείς φορές και όλες παραμονές γιορτών που ο φουκαράς με την γυναίκα του μαζί μεγαλώνανε κότες, κουνέλια, αρνιά για την μεγάλη τους οικογένεια. Δώδεκα εγγόνια έχει ο Γιάννης και ήθελε να τρώνε αφαρμάκωτα. Τις τρείς φορές του φάγανε πάνω από εκατό κομμάτια.

Πριν από λίγο καιρό, λοιπόν, είχαν πάει να τον κλέψουν για τέταρτη φορά. Έλα όμως που δεν τα υπολόγισαν σωστά και πήγε στο κτήμα του ο Γιάννης την στιγμή που έσπασαν την κλειδαριά και ξεκινούσαν το …κοινωφελές έργο τους. Ήταν δυο νεαροί Ρομά (μην τους πούμε αλλιώς και έχουμε πρόβλημα). Αρπάζει ο αδερφός μου ένα δικράνι που βρισκότανε εκεί στην είσοδο και με αυτό ακινητοποιεί τον ένα πάνω σε έναν τοίχο . Αμέσως ειδοποιεί την Αστυνομία και περιμένει να έρθουν να τους συλλάβουν. Να δικαιωθεί και αυτός μια φορά. Τόσα ζωντανά του είχαν κλέψει οι πανάθλιοι. Και από ότι φαίνεται, ήξεραν καλά τον δρόμο και την επιμονή του αδερφού μου να μεγαλώνει ζωντανά για την φαμελιά του.
Όση ώρα περίμεναν την Αστυνομία, ο λεβέντης ο ακινητοποιημένος, μια και είδε πως ο παππούς δεν είχε όπλο να τον απειλήσει, έβγαλε το κινητό του και πήρε έναν αριθμό. Ο αδερφός μου νόμισε πως παίρνει τους γονείς του ή κάτι τέτοιο. Πόση όμως η έκπληξη του όταν τον άκουσε να λέει επί λέξη .
-Κυρ Διευθυντή με πιασαν στη Γ…… στου Χ….. το χτήμα. Κανόνισε. Ξέρεις εσύ.
Και το έκλεισε θριαμβευτικά μπροστά στα μάτια του έκπληκτου αδερφού μου.
Το περιπολικό, μπορεί να καθυστέρησε αλλά κάποια στιγμή φάνηκε από μακριά να έρχεται στο χτήμα του Γιάννη. Σαν έφτασαν και ενώ ο αδερφός μου περίμενε να τους συλλάβουν να χαρεί λιγουλάκι, ο Αστυνομικός του λέει να τον αφήσει ελεύθερο και πως αυτό που έκανε, δηλαδή να τον ακινητοποιήσει είναι παράνομο γιατί δεν είχε αρχίσει ακόμη να κλέβει. Δηλαδή δεν τον πιάσανε με την κότα στα χέρια. Το ότι είχε παραβιάσει τον χώρο του Γιάννη, δεν έγινε και τίποτα. Τα Ρομαδάκια (μην τα πούμε διαφορετικά και μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί) μπήκαν στο αυτοκίνητο να φύγουν. Το αν είχαν άδεια οδήγησης, ασφάλεια κλπ ούτε έλεγξαν ούτε τους απασχόλησε τους αστυνομικούς. Και επειδή το αυτοκίνητο τους δεν έπαιρνε εμπρός τους βοήθησαν οι Αστυνομικοί (μάλλον ήταν μέρος της δουλειάς τους), το έσπρωξαν και έτσι απομακρύνθηκαν χωρίς ούτε μια κότα οι φουκαράδες. Ο κυρ Διευθυντής (κανείς δεν ξέρει που και τι διευθύνει) μάλλον το έκανε το θαύμα του.
-Τι λες βρε Θανάση! Έπαθε τέτοια νίλα ο Γιάννης;
-Και να ήταν μονάχα ο Γιάννης; Δεν υπάρχει ημέρα που να μην μπούνε να κλέψουν οι τρισκατάρατοι. Να θρέψουν καμιά κότα μόνοι τους δεν το έχουν σκεφτεί. Και να έκλεβαν μονάχα ζωντανά!!!!!

Το έτερον μου ήμισυ άρχισε να κλονίζεται. Λίγη ώρα αργότερα είχε πάρει την απόφαση του. Όχι, δεν θα θρέψει κότες για να τις φάνε άλλοι. Ακόμη τα καταστήματα ήταν ανοικτα. Θα πήγαινε να επιστρέψει τα …υλικά και να αγοράσει κάτι άλλο χρειαζούμενο στο χωράφι. Και εδώ η έκπληξη τερμάτισε με άσχημο τρόπο.
Γυρίζω στο σπίτι. Ξεκινάνε οι ειδήσεις στην τηλεόραση. Πρώτο θέμα ο Θάνατος του Ρομά που πήγε να κλέψει κότες και τον πυροβόλησε ο ιδιοκτήτης που τον είχαν κλέψει και όχι μονάχα μια φορά. Το θλιβερό είναι πως ο Ρομά κατέληξε. Και τότε είναι που ακούω τον γιό του να λέει στην κάμερα.
-Ψιλοπράγματα έκλεβε για να παίρνει την δόση του. Η Αστυνομία το ήξερε. Είχε συλληφθεί πολλές φορές αλλά τον αφήνανε.
Τελικά κάποιοι δουλεύουν εντατικά, για «ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΡΟΜΑ».
Υ.Γ. Τα ονόματα φανταστικά , η ιστορία αληθινή, διά στόματος του παθόντος.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr