Υλικά



  • 1 χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, γύρω στο 1 κιλό, καθαρισμένο και πλυμένο
  • 1/2 κιλό κοφτό μακαρονάκι Οίκος Αδαμαντίνα
  • 2 κρεμμύδια Βατίκων, σε ψιλά καρέ
  • 2 - 3 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο θέλουμε)
  • 1 κουτ. σούπας πελτές
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο Λακωνίας
  • κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο γλυκό πιπέρι, κύμινο (από 1/6 κουτ. γλυκού - αν δεν μας αρέσει κάποιο, το παραλείπουμε)
  • αλάτι, μαυροπίπερο

Παρασκευή

Σιγοψήνουμε το χταπόδι. Κρατάμε 1 φλιτζάνι χταποδόζουμο και κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια, περίπου στον 1 πόντο. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, τσιγαρίζουμε λίγο ακόμη και βάζουμε το χταποδόζουμο και 2 ποτήρια νερό. Μόλις κοχλάσει το υγρό, ρίχνουμε το μακαρονάκι. Ανακατεύουμε για να μην πιάσει στον πυθμένα της κατσαρόλας. Στα 5 λεπτά μαγειρέματος ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, το κομμένο χταπόδι και τα μπαχαρικά και βράζουμε μέχρι να γίνει το ζυμαρικό και να σωθούν τα υγρά. Παρακολουθούμε το φαγητό και προσθέτουμε σιγά-σιγά ζεστό νερό, μέχρι να γίνει το μακαρονάκι και να μείνει με το λάδι του. Δοκιμάζουμε το φαγητό και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι ή όποιο άλλο καρύκευμα θέλουμε.