ΣΠΑΡΤΗ. Πρόκειται για ένα μαγικό… ανοιξιάτικο φεγγάρι όπου η πανσέληνος της 20ης Μαρτίου συμπίπτει μάλιστα και με την εαρινή ισημερία. Εδώ την βλέπετε το πρωί λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος από το κέντρο της Σπάρτης.

Παραδόξως βέβαια, η ονομασία αυτής της πανσελήνου δεν παραπέμπει στο ρομαντικό χαρακτήρα άλλων φεγγαριών… καθώς αποκαλείται από πολλούς «σούπερ πανσέληνος των σκουληκιών». Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία και τα πρώτα σκουλήκια… κάνουν την εμφάνισή τους.

Με τον όρο υπερσελήνη ή σούπερ σελήνη εννοούμε το φαινόμενο κατά το οποίο ο δορυφόρος της Γης βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση από τον πλανήτη μας, λόγω της τροχιάς του. Έτσι μοιάζει πιο φωτεινή και μεγαλύτερη από μια οποιαδήποτε πανσέληνο του χρόνου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, αστρονόμοι υπολογίζουν ότι η πανσέληνος του Μαρτίου μοιάζει περίπου 14% πιο φωτεινή απ’ ότι συνήθως. Πρόκειται για την τελευταία υπερσελήνη του έτους, καθώς αντίστοιχο φαινόμενο θα παρακολουθήσουμε ξανά το 2020.

Ο όρος υπερσελήνη χρησιμοποιείται για να περιγραφεί ο δορυφόρος της Γης όταν βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση από τον πλανήτη μας λόγω της τροχιάς του.