Προχωρά η συγκομιδή στα πορτοκάλια Βαλέντσια

σε χαμηλά επίπεδα η ζήτηση από το εξωτερικό, μέχρι και 22 λεπτά πιάνει ο παραγωγός



13-03-2019 10:18   

Προχωρά η συγκομιδή πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια στις κύριες παραγωγικές περιοχές της χώρας μας. Στη Λακωνία υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή από την πρόσφατη κακοκαιρία, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, που έχει το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, παρατηρούνται φαινόμενα μικροκαρπίας. Οι τιμές παραγωγού φτάνουν και τα 22 λεπτά το κιλό, ενώ η ζήτηση από το εξωτερικό κυμαίνεται, σύμφωνα με παραγωγούς, εμπόρους και συνεταιριστές, σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σπαραγγοπαραγωγών & Παραγωγών Λοιπών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Οινιάδων «Δέλτα Οινιάδων», κ. Παντελής Ράπτης «η συγκομιδή στα Lanelate έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Οι τιμές παραγωγού, εδώ, στην περιοχή της Παραχελωίτιδας κυμάνθηκαν φέτος από 18 έως 26 λεπτά το κιλό. Εδώ και 15 ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή στα Βαλέντσια. Ζήτηση δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη θα έλεγα, καθώς παρατηρείται το πρόβλημα της μικροκαρπία στη μεγάλη πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων. Δεν έχουμε ακόμα καταλάβει το λόγο, για τον οποίο τα μεγέθη φέτος είναι πολύ μικρά στην περιοχή μας. Πιθανολογούμε, όμως, ότι οφείλεται στις πολλές χαλαζοπτώσεις της σαιζόν και τις άσχημες εν γένει και ακραίες καιρικές συνθήκες. Το καλό στην περιοχή μας, είναι ότι δεν πιάνει συχνά παγετό, όπως συμβαίνει σε άλλες ζώνες της χώρας. Αυτό, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, έχει ωθήσει πολύ κόσμο να προχωρήσει σε φυτεύσεις πορτοκαλιών στην περιοχή του Μεσολογγίου και του πρώην δήμου Οινιάδων τα τελευταία χρόνια. Κυρίως έχουν φυτευθεί Lanelate και λιγότερο Valencia. Πιστεύω πάντως ότι η ζήτηση θα ανοίξει το επόμενο διάστημα. Οι τιμές για τα συγκομιζόμενα Valencia κυμαίνονται τώρα από 18-22 λεπτά ανά κιλό. Πέρσι, οι τιμές την αντίστοιχη χρονική περίοδο έφταναν και τα 25 λεπτά ανά κιλό. Αν φέτος δεν είχαμε το πρόβλημα της μικροκαρπίας, οι τιμές παραγωγού θα είχαν ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα, εκτιμώ».

Σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, από την Ομάδα Παραγωγών Φρούτων Αργολίδος, «στα Νάβελ, που είναι η βασική καλλιέργεια πορτοκαλιών στην περιοχή μας, το μάζεμα, είναι τώρα στα τελειώματα. Από το Νοέμβριο έως τον Ιανουαρίου, οι βροχές ήταν πάρα πολλές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και προβλήματα ποιότητας. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν φέτος από 18 έως 25 λεπτά το κιλό, κυμαινόμενες στα ίδια περίπου επίπεδα, ίσως ελάχιστα υψηλότερα, από πέρσι. Όσα πήγαν στο χυμό έπιασαν από 8-10 λεπτά το κιλό, ελαφρώς δηλαδή υψηλότερα, από πέρσι. Τώρα, όσον αφορά στα Βαλέντσια αυτά είναι λίγα στην περιοχή μας, όπως και τα Lanelate. Πάντως εξ όσων γνωρίζω κάποια φορτία που ήρθαν εδώ από το Μεσολόγγι, έπιασαν τιμές 30 λεπτά το κιλό, για παράδοση στην Αργολίδα».

Όπως μας είπε ο Γιώργος Μπεκιάρης, εις εκ των δυο ιδιοκτητών της εταιρείας Sparta Valley Fruits, με έδρα στην λακωνική πρωτεύουσα, που εξάγει κάθε χρόνο 7.000-8.000 τόνους συσκευασμένο πορτοκάλι, αλλά κι άλλα εσπεριδοειδή «η τιμή παραγωγού στα Βαλέντσια, είναι στα 17-18 λεπτά το κιλό, ενώ στο αυτοκόνητο η τιμή είναι 21 λεπτά ανά κιλό. Στα Lanelate οι τιμές έφτασαν έως και τα 25 λεπτά το κιλό. Η ζήτηση δυστυχώς είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό πιστεύω οφείλεται στο γεγονός ότι η Αίγυπτος φέτος έχει πολύ πορτοκάλι και εξάγει σε εξευτελιστικές τιμές, 10 και 15 λεπτά κάτω, απ, ό,τι εμείς. Με τέτοια μεροκάματα που πληρώνουν εδώ οι παραγωγοί, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Αίγυπτο. Εδώ το μεροκάματο ξεπερνά τα 40 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο στην Αίγυπτο, είναι 3 δολάρια».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας «η εμπορική περίοδος στην περιοχή μας, όπου καλλιεργούνται Νάβελ και λίγα κοινά έχει τελειώσει για φέτος. Υπήρχαν ζημιές φέτος από τις βροχοπτώσεις, τους παγετούς και τις χιονοπτώσεις του περασμένου διαστήματος. Βαλέντσια στην περιοχή μας είναι ελάχιστα».

Πηγή: agrotypos.gr

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ