Υλικά

1
κιλό και 300 γρ. χταπόδι
1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού Ελαιόλαδο Λακωνίας
½ φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο ξίδι ΤΟΠ
1 κεφάλι σκόρδο
2-3 φύλλα δάφνης
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
640 γρ. ντομάτες ώριμες ή 1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Αν το χταπόδι είναι ξερό, το βάζουμε από το βράδυ να μουσκέψει για να μαλακώσει. Το κόβουμε σε τεμάχια μήκους 1-2 δακτύλων και το πλένουμε.

Το βάζουμε στην κατσαρόλα με όλα τα υλικά, δηλαδή Ελαιόλαδο, ξίδι, κρεμμυδάκια ολόκληρα, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και τις ντομάτες (περασμένες από τρυπητό) ή την πάστα (διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι νερό).Ρίχνουμε το ανάλογο αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με ελάχιστη σάλτσα (σχεδόν μόνο με το ελαιόλαδο).