Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Στην εικόνα της κοινωνίας, όπου τα αντίγραφα και τα είδωλα κυριαρχούν, εκτός από την απουσία του μέτρου είναι έκδηλη η ανυπαρξία σοβαρότητας, ευπρέπειας και αξιοπρέπειας, με παράλληλη εγκατάσταση στη θέση τους του λαϊκισμού, της εκπομπής λεκτικών και οπτικών σκουπιδιών και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, με την ευτέλεια και την επιδερμική φαγούρα να χαρακτηρίζουν την καθημερινή πραγματικότητα. Η διολίσθηση, ολοένα και περισσότερο σε ξέφραγα βοσκοτόπια, απερίσκεπτα και αλόγιστα, ενισχύει την οπισθοδρόμηση, η οποία παράγει νέα μοντέλα και πρότυπα αγοραίου θεάματος, ψεύτικου ευδαιμονισμού και πλαστικού ηδονισμού, μιας υποκριτικής κουλτούρας και εικονικού πολιτισμού. Έτσι διαμορφώνεται η όψη και η ποιότητα της σύγχρονης κοινωνίας, η οποία εκδηλώνεται με εξάρσεις, ακρότητες και βανδαλισμούς, αγκαλιάζεται θερμά από σημαντικό ποσοστό της νέας γενιάς και αποτελεί σταθερό οδηγό και μέσο στην εξελικτική της πορεία.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο, ασύνταχτο και άναρχο «κίνημα» με ιδιάζοντα χαρακτηριστικά, όπου θεμελιώνει και προάγει ένα πρότυπο απόλυτης ασυδοσίας και άκρατης τυπολαγνείας, όπου ευτελίζονται και εξευτελίζονται αρχές, αξίες και άνθρωποι. Με την απλότητα και την αθωότητα στην προμετωπίδα του φαίνεται να κατακτά τις συνειδήσεις των μαζών, αφού γίνεται εύκολα εύπεπτο, ως πρόχειρη τροφή μιας χαλαρής και επιφανειακής πνευματικής εκτόνωσης. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που έχει τη βάση του στην αμφισβήτηση και την απαξίωση των θεσμών και τείνει να εξελιχθεί σε ένα ορμητικό ρεύμα χωρίς αντιμετώπιση και γυρισμό. Μεταφέρει στις τάξεις του τη συσσωρευμένη απογοήτευση και προτάσσει την επικαλυμμένη, θελκτική και σαγηνευτική εικόνα του ψεύτικου κόσμου του αποπροσανατολισμού, της απατηλής εξόδου και της μελλοντικής αυταπάτης.
Εκτός από τις ευθύνες της μικρής οθόνης, η οποία συντηρεί και προβάλλει τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε επικίνδυνα μέχρι και εγκληματικά, τεράστιες είναι και οι ευθύνες των επωνύμων, που με την παρουσία τους διευρύνουν και βαθαίνουν το φάσμα της τεχνητής απόλαυσης και της αναπόφευκτης αποχαύνωσης συμβάλλοντας καθοριστικά στην παγίωση και την αφομοίωσή του. Είναι αυτοί που στο στίβο του αμοραλισμού και του κυνισμού αναιρούν τους ηθικούς κανόνες και διαμορφώνουν, συντηρούν και αναπαράγουν την ιδεολογία του χαβαλέ, τον οποίο έχουν αναδείξει σε επιστήμη.

Το προσβλητικό, μέχρι χυδαίο και πρόστυχο αυτό μόρφωμα έχει ξεπροβάλλει για τα καλά και επιδιώκει να γίνει κομμάτι της καθημερινής ζωής. Οι σεξιστικές και ρατσιστικές εκφράσεις και συμπεριφορές κυριαρχούν, βρήκαν σημαντική ανταπόκριση και άρχισαν να κατανοούνται και να εμπεδώνονται. Αστέρες των ριάλιτι σώου, του χλιδάτου λάιφ στάιλ και καλλίγραμμες καλλιτεχνικές τηλεπερσόνες με περίσσεια χάρη και πονηρές αποκαλύψεις λικνίζονται στα αστραφτερά πλατώ, με τους εμπνευστές και σκηνοθέτες, όχι μόνο να προσεγγίζουν, αλλά και να ηγούνται του κοινωνικού συστήματος.

Η τάση αυτή που έχει παγιωθεί τις ΗΠΑ σταθεροποιείται και στην Ευρώπη και απλώνεται και «καταξιώνεται» συνεχώς κατακτώντας ολοένα και πλατύτερα στρώματα των κοινωνιών. Οι συνεχείς κατευθυνόμενες ασύδοτες εκφάνσεις και συμπεριφορές εγκαθίστανται στις συνειδήσεις των πολιτών, γίνονται μόνιμες, και αναδεικνύονται σε νέες μορφές κηδεμονίας και χειραγώγησης και έτσι καθίσταται δύσκολο ως ακατόρθωτο να γίνει ευδιάκριτος ο αληθινός προβληματισμός, ο αξιοπρεπής ανθρώπινος βηματισμός. Η βαθιά λαβωμένη κοινωνία από τη χρόνια λιτότητα, υλική και πνευματική, αδυνατεί να προσδιορίσει τα πραγματικά αίτια των δεινών, να πολιτικοποιηθεί σωστά και παρασύρεται από ακραίες νεοφιλελεύθερες καταστροφικές αντιλήψεις και πρακτικές που έχουν στόχο να καθηλώσουν ή και να νεκρώσουν κάθε τι καινούργιο, καινοτόμο, προοδευτικό.

Η έκπτωση των αρχών και των ιδεών και η κατακόρυφη πτώση των αξιών δεν προμηνύουν ομαλή πορεία με αισιοδοξία και προοπτική. Η στάση απέναντι στα νέα φαινόμενα εκφυλισμού, ηθικής διαφθοράς και κατάπτωσης που κατακλύζουν την κοινωνία με συγκεκριμένους κυρίαρχους αυτουργούς, ηθικούς και πραγματικούς, πρέπει να είναι κριτική, αμυντική και αποκρουστική. Να αντιπαρατεθούν οι αληθινές αξίες του ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού και του πολιτισμού που αναδύονται μέσα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου και οι οποίες πρέπει να προταθούν και να πρωτοστατήσουν. Οι μεγάλες σκιές πάνω από την ανθρωπότητα θα περιοριστούν ή και θα εκλείψουν, μόνο όταν ο ήλιος του πολιτισμού σταθεροποιηθεί στην κατακόρυφη θέση.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr