ΣΠΑΡΤΗ. Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, και με την ευκαιρία της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 5ου 12/θ Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να προβληματιστούν σχετικά με τη βία και τον σχολικό εκφοβισμό, αλλά και να σχεδιάσουν δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους μέσα στα σχολικά συγκείμενα, και παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν στη διαχείριση του θυμού τους, αλλά και ενάντια σε ρητορικές μίσους.

Έτσι, σε σύντομες και ειδικά σχεδιασμένες προβολές, τις οποίες επιμελήθηκε η δασκάλα Αικατερίνη Χριστάκου, τα παιδιά συνειδητοποίησαν το φαινόμενο της θυματοποίησης και του ενδοσχολικού εκφοβισμού, ενώ στη συνέχεια τοποθέτησαν στα δύο κλιμακοστάσια που οδηγούν στους δύο ορόφους του σχολείου συνθήματα που είχαν γράψει ενάντια στη βία και τον σχολικό εκφοβισμό, κατανοώντας και βιωματικά την ανάγκη ύπαρξης ενός ασφαλούς σχολείου χωρίς φόβο και βία, ενός σχολείου αλληλεγγύης, ενσυναίσθησης, συνεργασίας και σεβασμού προς τον άλλον.

Ο Διευθυντής του Σχολείου, κ. Φώτης Πολίτης, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κ. Χρήστο Λιναρδάκη, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την πολύχρωμη εκτύπωση των συνθημάτων των μαθητών, δήλωσε ότι «δυστυχώς η βία έχει εισβάλλει από την κοινωνία και ενδημεί ακόμα και στα σχολεία μας, με τη μορφή του εκφοβισμού, της λεκτικής ή/και σεξουαλικής παρενόχλησης, της κακομεταχείρισης, των πειραγμάτων και των βανδαλισμών, δημιουργώντας συχνά ακόμα και φαινόμενα ηθικού πανικού σε γονείς αλλά και στην ευρύτερη σχολική κοινότητα. Παρ’ όλα αυτά, εμείς, έχουμε καθήκον την εκπαίδευση των μαθητών μας στο να μη θεωρούν τη βία ως αυτονόητη και αναπόδραστη συμπεριφορά επιβίωσης, ενσταλάζοντάς τους τo ανθρωπιστικό ιδεώδες: «homo homini sacre res» ως αίτημα ζωής και συνύπαρξης σε μια όμως συναινετική κοινωνία που θα προσθέτει –δεν θα αφαιρεί- και που θα πολλαπλασιάζει – δεν θα διαιρεί».