ΣΚΑΛΑ. Ο Δήμος Ευρώτα διοργανώνει και φέτος αποκριάτικες εκδηλώσεις με παραδοσιακό χρώμα σε συνεργασία με τους συλλόγους, τις τοπικές κοινότητες και βέβαια την μαζική συμμετοχή των δημοτών.
Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί!

Αναλυτικά το πρόγραμμα :

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Γεράκι, 11:00 π.μ. : «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού»
Καρναβαλικές ομάδες καλούνται να απαντήσουν σε γρίφους, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους και να αντιμετωπίσουν τις ασκήσεις πλοήγησης μέσα από κρυμμένα ενδεικτικά στοιχεία διασκορπισμένα σε ολόκληρο το χωριό. Οι επιδόσεις των καρναβαλικών ομάδων στις διάφορες φάσεις του παιχνιδιού βαθμολογούνται και στο τέλος αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής.
Το παιχνίδι συμβολίζει τη συμμετοχή καρνιβαλικών ομάδων σε μια ομαδική δράση με στόχο την περιπέτεια, το κέφι και την ευρηματικότητα.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Κροκεές, 4:30μ.μ.: 58ο Καρναβάλι Κροκεών

Το μακροβιότερο και δημοφιλέστερο Καρναβάλι του νομού Λακωνίας αποτελεί πλέον θεσμό και προσελκύει μικρούς και μεγάλους. Το Καρναβάλι των Κροκεών έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια και αποτελεί σημείο αναφοράς. Πλήθος καρναβαλιστών συμμετέχουν στην παρέλαση των αρμάτων με επικεφαλής το ομοίωμα του βασιλιά των Αποκριών «Καρνάβαλου».

Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Άγιος Δημήτριος, 11:00μ.μ. : «Παραδοσιακό Καρναβάλι»
Με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Δημητρίου πραγματοποιείται παραδοσιακό καρναβάλι με τη συμμετοχή των κατοίκων. Το έθιμο ενσωματώνει την τοπική παράδοση, τους μύθους και τους θρύλους του χωριού.

Νιάτα, 12:00μ.μ. : «Κουδουνοφόροι»
Κάτοικοι του χωριού, φορώντας παραδοσιακές στολές και κουδούνια στο σώμα τους ξεχύνονται στους δρόμους του χωριού, τραγουδούν και χορεύουν. Καταλήγουν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας «Άγιος Νικόλαος», όπου γίνεται άναμμα φωτιάς και κέρασμα παραδοσιακών νηστίσιμων εδεσμάτων. Το έθιμο διασώζεται εδώ και πολλές δεκαετίες και χαρακτηρίζεται από το πάθος των συμμετεχόντων.

Δαφνί, 4:30μ.μ.: Βλάχικος Γάμος

Ο Βλάχικος Γάμος πραγματοποιείται την Καθαρά Δευτέρα κι αποτελεί ένα παραδοσιακό δρώμενο, το οποίο ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και διατηρείται έως σήμερα. Εμπνευστής του και πρώτος οργανωτής υπήρξε ο δάσκαλος Σταύρος Μυλωνάκος με καταγωγή από το Δαφνί. Έκτοτε, τη διοργάνωση του έχει αναλάβει ο πολιτιστικός σύλλογος Δαφνίου «Άγιος Γεώργιος».
Κατά τη διάρκεια του δρώμενου, εκτυλίσσονται απίθανοι σατιρικοί διάλογοι μεταξύ των οικογενειών του γαμπρού και της νύφης σχετικά με τα παιδιά τους, την κοινωνική τους θέση και την προίκα. Μάλιστα, γίνεται μνεία σε ένα πραγματικό προικοσύμφωνο του 1840. Οι συμμετέχοντες φορούν αυθεντικές παραδοσιακές στολές .
Μετά τη λήξη της παράστασης, ακολουθεί γλέντι και χορός γύρω από μια μεγάλη φωτιά στην πλατεία του χωριού.

Γεράκι, 11:00π.μ. : «Παραδοσιακά Κούλουμα» στην πλατεία Πάνω Βρύσης Γερακίου