ΣΠΑΡΤΗ. Από τον Δήμο Σπάρτης ανακοινώθηκε:

«Θέλοντας να νιώσουν από κοντά κάτι από το πνεύμα και την ατμόσφαιρα της ιστορίας, της μάχης των Θερμοπυλών, μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Σπάρτης, επισκέφτηκαν το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και με Θεσπιείς μαθητές περπάτησαν εκεί όπου χιλιάδες χρόνια πριν, οι πρόγονοί τους «έπεσαν» ηρωικά, στην ομώνυμη μάχη εναντίον των Περσών, που διεξήχθη το 480 π.Χ. Στο σημείο, όπου ακούστηκε η θρυλική φράση «Μολών λαβέ», εκεί όπου προς τιμήν των πεσόντων, υπάρχει η επιγραφή “Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι” (Ξένε, πες στους Λακεδαιμόνιους ότι κειτόμεθα εδώ, πιστοί στους νόμους τους).

Τους μαθητές αλλά και τους εκπροσώπους του Δήμου Σπάρτης, το Δήμαρχο Ευάγγελο Βαλιώτη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σπυρίδωνα Μοιράγια, το Δημοτικό Σύμβουλο Παναγιώτη Κουμουνδούρο, τον Αντιπρόεδρο του Ν.Π. της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γεώργιο Σούπο και το Μέλος της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων Νικόλαο Μπακή, υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Λαμιέων, Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο οποίος παρείχε μια υποδειγματική ξενάγηση, στο χώρο.

Υπογραμμίζεται, πως το Δ.Σ. Σπάρτης έχει εγκρίνει τη διαδικασία αδελφοποίησης με το Δήμο Λαμιέων με σκοπό να ενισχυθούν οι δεσμοί που ενώνουν τη Σπάρτη και τη Λαμία, μέσα από κοινές δράσεις για την ανάδειξη της μάχης των Θερμοπυλών και της αυτοθυσίας των Σπαρτιατών.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης μίλησε για μια επίσκεψη συμβολική, τονίζοντας πως μέσα από την απότιση φόρου τιμής στους προγόνους τους, οι μαθητές θα «νιώσουν» την ιστορία. Στα συγκινητικά στιγμιότυπα ξεχώρισαν η κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Λεωνίδα και το μνημείο των 700 πεσόντων Θεσπιέων και η απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές.

Ακολούθησε η περιήγηση στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, όπου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν αναφορικά με τα ιστορικά γεγονότα, μέσω πλοήγησης σε τράπεζες ψηφιακών πληροφοριών και παρακολούθησης οπτικοακουστικού υλικού τρισδιάστατης τεχνολογίας γύρω από την περίφημη μάχη.

Η επίσκεψη αυτή σηματοδότησε την έναρξη των εκδηλώσεων, οι οποίες εντάσσονται στη συμμετοχή του Δήμου Σπάρτης στις τελετές, που πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου έως την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στους Δήμους Παγγαίου και Αμφίπολης, στο πλαίσιο των μεταξύ των αδελφοποιήσεων.

Για πρώτη φορά σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής, αναλαμβάνεται η συνολική δαπάνη μεταφοράς και διαμονής των σχολικών αποστολών. Έχουμε την πεποίθηση, πως οι πρωτοβουλίες αυτού του είδους, προάγουν το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών, συνδυάζοντας τη μαθησιακή διαδικασία με την αναψυχή».