ΣΠΑΡΤΗ. Αν αξιολογήσουμε ότι στον Δήμο Σπάρτης τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά χαμηλά, τότε η εικόνα που έδωσαν προ ημερών ΣΥΡΙΖΑ και Βαλιώτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «ασύμμετρη επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ» στη Σπάρτη.
Στις εκλογές του 2014 η Παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μόλις που πέτυχε το 4%. Σήμερα με την συμφωνία που έχει πετύχει αποτελεί τη βασική συνιστώσα στην Παράταξη του Βαγγέλη Βαλιώτη.

Σκοπός η εδραίωσή της στο Δημοτικό Συμβούλιο και γιατί όχι ο καθοριστικός της ρόλος στην Δημοτική Αρχή.

Έχοντας βρει αποδεκατισμένο τον συνδυασμό Ενωτική Δημοτική Κίνηση του Βαγγέλη Βαλιώτη, τα στελέχη της ΑΝΑΣΑ – ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούν την ευκαιρία.
Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την εκδήλωση ανακοίνωσης της διεύρυνσης της Παράταξης Βαλιώτης ήταν παρόντες ο γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Φραγκής, ο ιθύνων νους του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Θωμάς και άλλα σημαντικά στελέχη του κόμματος.
Την ώρα που ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος επιχειρούσε να πείσει ότι τα κόμματα πρέπει να μένουν έξω από την Αυτοδιοίκηση, τα πρόσωπα της διεύρυνσης ήταν ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι έγκλημα ένας δήμαρχος να συνεργαστεί με ένα κόμμα. Αρκεί να το ομολογεί, να το τεκμηριώνει και να μην προσπαθεί να το κρύψει από τους δημότες.

Ο σημερινός Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης «δίνει γη και ύδωρ» για να πετύχει δύο στόχους: αφενός της ενίσχυσή του από την Κυβέρνηση και αφετέρου τη διάσωσή του στις εκλογές. Έχει αναλάβει ακέραιη την ευθύνη αυτής της συμμαχίας. Ο πρώτος στόχος ίσως και να επιτευχθεί αλλά ο δεύτερος είναι εξαιρετικά δύσκολο διότι η «είσοδος» του ΣΥΡΙΖΑ στην Παράταξη θα απομακρύνει κεντροδεξιούς συνεργάτες του Δημάρχου με αποτέλεσμα ό,τι επιδιώκει να κερδίσει από τα αριστερά να το χάνει πολλαπλάσια από τα δεξιά. Είναι γνωστό ότι το 60% που έλαβε η Παράταξη Βαλιώτη ήταν κατά κύριο λόγο ψήφοι δεξιών ψηφοφόρων.